Pet članica EU traži produženje ograničenja uvoza ukrajinskog žita! Zelenski stiže u Vatikan

11.05.2023 | 16:39

Autor: Redakcija 24sedam

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Copyright Profimedia AP Photo/Libkos/Roman Chop

Rat u Ukrajini ušao je u 442. dan.

Borbe se i dalje vode oko Bahmuta (Artjomovska), očekuje se ukrajinska kontrapfanziva, a Sjedinjene Američke Države šalju dodatnu vojnu pomoć.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang istakao je da bi odugovlačenje rata u Ukrajini moglo da dovede do negativnih posledica, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da misli da bi sporni Sporazum o izvozu žitarica iz luka na Crnom moru mogao da bude produžen za još najmanje dva meseca, dok je Švajcarska odlučila da zadrži rusku imovinu vrednu 7,57 milijardi evra.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.50  MO Rusije: Odbrana nigde nije probijena

Izjave koje kruže pojedinačni telegramski kanali o „odbrambenim prodorima“ koji su se desili na različitim delovima linije kontakta ne odgovaraju stvarnosti.

Od 22.00 11. maja 2023. nema aktivnih operacija u pravcu Kupjanska. Grupacija trupa „Zapad“ je tokom dana zaustavila dejstva tri diverzantsko-izviđačke grupe VSU.

21.55 - VSU napreduje na bokovima Bahmuta

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je već u toku, VSU ulazi u bokove PMC-a, pokušavajući da se osveti, kazao je Prigožin.

-Što se tiče kontraofanzive. Zelenski je neiskren. Kontraofanziva je u punom jeku. Na Artjomovskom (Bahmutskom) pravcu jedinice Oružanih snaga Ukrajine zalaze u bokove i, nažalost, na nekim mestima i uspevaju - rekao je Jevgenij Prigožin.

19:54 - Papa Franja bi mogao u nedelju da primi Zelenskog

Papa Franja bi mogao u nedelju da primi predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Vatikanu, javila je agencija ANSA, pozivajući se na izvore iz Svete stolice.

19:45 Granatiran centar Gorlovke

Ukrajinska vojska je granatirala centar Gorlovke. Prema preliminarnim informacijama, ispaljeno je pet projektila iz sistema "grada". Najmanje je jedna osoba povređena

18.41 -  Izveden oružani napad na predsednika suda Zaporoške oblasti.

U Melitopolju je izveden oružani napad na predsednika suda Zaporoške oblasti. On nije povređen, dok su dvojica telohranitelja hospitalizovana, saopštio je vršilac dužnosti gubermnatora oblastiu Evgenije Balicki.

17.39 - Sjedinjene Države ulažu sve napore da ubrzaju isporuke tenkova Abrams u Ukrajinu i očekuju da će ovo oklopno vozilo stići u Kijev početkom jeseni, saopštio je ministar odbrane Lojd Ostin, govoreći na saslušanju u američkom Kongresu.
 

16.38 - Stano: Gruzija da ne dozvoli ulazak ruskih aviona na njenu teritoriju

EU ne dozvoljava svojim avio-kompanijama da njihovi avioni lete u Rusiju i poziva Gruziju, kao zemlju koja teži članstvu u EU, da se uskladi sa sankcijama Rusiji i ne dozvoli ruskim avionima da uđu na njenu teritoriju, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

Printscreen/YouTube/European Commission
Peter Stano

Stano je rekao da je EU upoznata sa odlukom ruskih vlasti da ukinu zabranu avio-saobraćaja između Rusije i Gruzije, prenosi TAS S. 

16.07 - Pet članica EU traži produženje ograničenja uvoza ukrajinskog žita

Ministri poljoprivrede pet država na istoku Evropske unije pozvali su danas na modifikaciju i produženje uredbi kojima se ograničava uvoz poljoprivrednih dobara proizvoda iz Ukrajine.

U pismu koje su potpisali ministri Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke poziva se da se ograničenje uvoza produži do kraja godine, javlja poljska agencija PAP, prenosi Rojters.

15.45 - DNR: Većinu zapadne tehnike uništimo pre nego što stigne na front

Većinu tehnike koja se isporuči Ukrajini ruske Vazdušno-kosmičke snage uništavaju pre nego što stigne na front, rekao je televiziji "Rusija 1" Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti lidera DNR.

- Naši piloti redovno gađaju, ne samo utvrđenja i kontrolne centre, već i samu tehniku koja ide na front. Na meti napada su i skladišta i transportna čvorišta. Većina ove opreme ne stiže do fronta - rekao je on.

14.07 - Volas potvrdio isporuku raketa dugog dometa Ukrajini

AP Photo/Alberto Pezzali
Ben Volas

Britanski ministar odbrane Ben Voles je potvrdio da London isporučuje Kijevu krstareće rakete velikog dometa "storm šedou".

- Premijer i ja smo doneli odluku da se isporuči oružje velikog dometa. Mogu da potvrdim da će Velika Britanija isporučiti Ukrajini rakete "storm šedou" - rekao je ministar pred parlamentom.

12.21 - Britanija isporučila Ukrajini krstareće rakete dugog dometa

Britanija je snabdela Ukrajinu sa više krstarećih raketa dugog dometa „Storm Shadow", dok je London dobio uveravanja od Kijeva da neće biti upotrebljene protiv ciljeva u Ruskoj Federaciji, izvestio je danas CNN, pozivajući se na više visokih zapadnih zvaničnika. 

Britanija je dobila uveravanja iz Kijeva da će rakete biti korišćene samo protiv ciljeva „na suverenoj teritoriji Ukrajine“, rekao je zapadni zvaničnik.

11.01 - Kremlj: Odluka Poljske da promeni ime Kalinjingrada "graniči se sa ludilom"

Profimedia
Dmitrij Peskov

Promena imena grada Kalinjingrad u Kroleviec, što je prvobitno ime grada iz srednjeg veka, je ludost, saopštio je Kremlj nakon što je objavljena odluka poljske Komisije za standardizaciju geografskih imena (KSNG), prenosi Euraktiv.

- Ovo više nije ni rusofobija - to su procesi koji se graniče sa ludilom koje se dešava u Poljskoj - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a citira TASS.

10.49 - TASS: Erdogan i Putin bi mogli da razgovaraju o dogovoru o žitu

Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin mogli bi da razgovaraju o rezultatima razgovora o žitu telefonom ako bude potrebno, izjavio je danas neimenovani izvor u Ankari za TASS. 

- To je moguće jer, kao što znate, predsednik Erdogan i predsednik Putin često razgovaraju telefonom ako se ukaže takva potreba. Dogovor o žitu je veoma važan pa bi mogli da razgovaraju o njegovim rezultatima - rekao je izvor odgovarajući na pitanje o tome.

10.46 - Blumberg: U Ukrajinu je još u decembru stiglo 200 tenkova

Zapad je od decembra isporučio Ukrajini više od 200 tenkova i 300 borbenih vozila pešadije u sklopu priprema Kijeva za kontraofanzivu, objavila je agencija Blumberg.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Prema navodima agencije, ukrajinska vojska trenutno broji 700.000 pripadnika. Jedan deo snaga opremljen je zapadnim oružjem, a drugi sovjetskim koje su Kijeve predale države nekada u sastavu Varšavskog pakta.

10.33 - Rusija izvela napad na položaje stranih plaćenika u Zaporožju

Oružane snage Rusije izvele su raketni udar na položaje stranih plaćenika u Zaporožju koji je trenutno pod kontrolom Ukrajinaca, rekao je lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

Na osnovu presretnutih razgovora plaćenici su uglavnom govorili engleski i poljski.

10.13 - Ruski Istražni komitet: Plaćenici iz preko 70 zemalja među ukrajinskim trupama

Ruski istražni komitet utvrdio je činjenice o regrutovanju i učešću u borbama na ukrajinskoj strani plaćenika iz više od 70 zemalja, izjavio je danas predsednik komiteta Aleksandar Bastrikin.

- Utvrđene su činjenice da su plaćenici, pristalice nacističkog režima, iz više od 70 zemalja, uglavnom iz Evrope i Amerike koje vode najaktivniju antirusku politiku, regrutovani i učestvovali u borbama - rekao je on na konferenciji Ustavnog suda u okviru Peterburškog međunarodnog pravnog foruma, prenosi agencija TASS.

9.50 - Zelenski: Ukrajini je potrebno još vremena kako bi pokrenula kontraofanzivu

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je njegovoj državi potrebno još vremena kako bi pokrenuli dugo očekivanu kontraofanzivu protiv Rusije, a vojska i dalje čeka obećanu pomoć sa Zapada.

9.39 - Ruskim snagama ostalo još 750 metara do oslobađanja Artjomovska, piše Sputnjik.

9.36 - Ukrajinski dron izveo napad na naftnu bazu u Brjanskoj oblasti

Ukrajinski dron izveo je napad na naftnu bazu AD „Brjansknjeftprodukt“ u Klincovsku u Brjanskoj oblasti, izjavio je gubernator te oblasti Aleksandar Bogomaz.

U saopštenju lidera regiona na Telegram kanalu dodaje se da nema žrtava.

9.32 - Erdoganov portparol: Putin ne nameće turskom lideru stavove o Ukrajini

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin opisao je ruskog predsednika Vladimira Putina kao dalekovidog lidera koji ne želi da svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu nametne izbor u ukrajinskom pitanju.

- Putin je dalekovid lider koji razume da takve stvari ne mogu biti nametnute Erdoganu. Erdogan i Putin imaju veoma dobar i snažan odnos koji je zasnovan na poverenju i obostranom uvažavanju - rekao je Kalin i dodao da zahvaljujući tome dve zemlje uspešno sarađuju po pitanju Sirije, procesu iz Astane, žitnom koridoru i drugim pitanjima, prenosi TASS.  

9.21 - Pušilin čestitao stanovnicima DNR godišnjicu referenduma o nezavisnosti

AP photo
Denis Pušilin

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin, čestitao je danas stanovnicima te samoproglašene republike devetu godišnjicu referenduma o nezavisnosti.

- I ove godine prvi put obeležavamo ovaj dan već u sastavu Ruske Federacije. Desio se veliki događaj, koji smo čekali, kojem smo težili. Ruski Donbas se vratio u svoju istorijsku domovinu - rekao je Pušilin u obraćanju na svom Telegram kanalu.

8.54 - U više delova Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

8.19 - Štajnmajer: Događaji u Ukrajini uništili evropski bezbednosni poredak

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izjavio je za "Radio rbb" da su aktuelni događaji u Ukrajini doveli do dugoročnog uništenja evropskog bezbednosnog poretka.

- Nažalost, evropski bezbednosni poredak više ne postoji. Jedini razlog za to je ono što se sada dešava u Ukrajini. I ne žele svi da čuju moju prognozu za blisku budućnost - istakao je on, prenosi agencija TASS. 

8.07 - Peskov: Nadam se da će Srbija imati dovoljno snage da ne uvede sankcije Rusiji

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se nada da će Srbija imati dovoljno snage i suvereniteta da ne stane u red "kolektivnog Zapada" koji je Rusiji uveo sankcije.

7.14 - Rusija saopštila koliko civila je Ukrajina ubila u Donbasu

Ukrajinske snage ubile su više od 5.000 ljudi u Donbasu od 2014. godine, izjavio je šef ruskog Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin. On je ovo istakao opisujući rad svoje agencije u procesuiranju navodnih zločina „kijevskog režima” tokom Međunarodnog pravnog foruma mladih u Sankt Peterburgu u sredu.

7.02 - SAD odobrile transfer oduzetih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini

Američki državni tužilac Merik Garland odobrio je u sredu prvi transfer oduzetih ruskih sredstava koja će biti iskorišćena za pomoć Ukrajini.

Ministarstvo pravde SAD je prošle godine optužilo ruskog biznismena Konstantina Malofejeva za kršenje sankcija uvedenih Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pored toga, navodno, Malofejev je finansirao Ruse "koji promovišu separatističke snage na Krimu".

Garland je tada najavio zaplenu miliona dolara sa računa ruskog oligarha. U februaru ove godine, američki državni tužilac je odobrio da taj novac bude upotrebljen za pomoć Ukrajini.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam