Borelj razbesneo Kijev posle izjave: Znam kako odmah da se okonča rat u Ukrajini

10.05.2023 | 22:08

Autor: Vladimir Tanacković

Evropski diplomata priznao je da najlakši način za okončanje sukoba ne bi bio u skladu sa onim što želi Zapad

Copyright Olivier Matthys, Pool Photo via AP

Sukob između Rusije i Ukrajine može biti okončan za samo nekoliko dana, izjavio je u sredu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj španskoj televiziji „LaSexta", tvrdeći da sve zavisi od zapadne vojne isporuke Kijevu.

- Znam kako da odmah okončam rat. Prestanite da pružate vojnu pomoć Ukrajini i Ukrajina će morati da se preda za nekoliko dana. To je to, rat je gotov - rekao je Borelj u emisiji „El Intermedio".

Borelj je priznao da to ne bi bio ishod kakav žele EU i druge zapadne zemlje. Šef za spoljnu politiku bloka tvrdio je da bi trenutni prekid sukoba pod takvim uslovima doveo do toga da Ukrajina bude „okupirana“ i „pretvorena u marionetsku zemlju“ koja je „lišena svojih sloboda“.

- Da li želimo da se rat završi ovako? - upitao je retorički, da bi zatim okrivio Moskvu za nastavak neprijateljstava, rekavši da je Rusija više puta insistirala da neće prestati dok se ne ostvare svi ciljevi njene vojne kampanje. On je takođe kritikovao mirovne pokušaje Kine i Brazila, tvrdeći da su udaljeni od stvarnosti.

- Svako ko kaže da želi treba da kaže „Želim da se Rusija povuče iz Ukrajine“ - rekao je šef briselske diplomatije, dodajući da nema razumevanja za bilo koga ko misli drugačije.

- Oni koji kažu: „Želim mir i najbolja stvar da se to postigne jeste da Evropljani prestanu da pomažu Ukrajini" iskreno, ne znam u kom svetu žive - izjavio je on.

AP Photo/Fred Sierakowski
Žozep Borelj

Kijev je odmah reagovao na Boreljove reči, optužujući ga da je u svom govoru stavio „pogrešan naglasak”. Povlačenje zapadne vojne pomoći „sigurno ne bi moglo odmah da okonča sukob“, rekao je na Tviteru pomoćnik predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak. To bi samo dovelo do dalje eskalacije jer bi se neprijateljstva prelila na „druge teritorije“, tvrdio je, ne objašnjavajući detalje.

Boreljove reči su usledile dan nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe izrazio skepticizam u pogledu mirovnih napora Brazila i Kine. Bilo kakav pokušaj posredovanja sada bi bio uzaludan, jer su obe strane u sukobu i dalje „potpuno uključene“ u borbe, rekao je on za španski „El Pais" u utorak.

Kremlj je krajem aprila saopštio da podržava međunarodne napore usmerene na pronalaženje mirnog rešenja sukoba, ali je ostao pri stavu da se njegovi ciljevi u kampanji moraju postići.

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je potrebu da se zaštiti narod Donbasa, kao i neuspeh Kijeva da sprovede mirovni sporazum iz Minska 2014-2015. kao razloge za pokretanje ruske operacije protiv ukrajinskih snaga u februaru 2022. On je takođe rekao da Rusija želi „demilitarizaciju“ i „denacifikaciju“ Ukrajine.

Moskva je takođe optužila Kijev da obesmišljava bilo kakve potencijalne razgovore jer Ukrajina zahteva od Rusije da preda sve teritorije koje su joj se u jesen 2022. pridružile nakon referenduma, uključujući i poslednje.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam