Novi detalji horora u Keniji: Obdukcija pokazala da nekim žrtvama nedostaju organi

09.05.2023

17:09

0

U sudskim dokumentima koji su dostavljeni u ponedeljak navodi se da su nekim leševima izvađeni organi

Novi detalji horora u Keniji: Obdukcija pokazala da nekim žrtvama nedostaju organi
Copyright Profimedia

Obdukcije leševa pronađenih u masovnim grobnicama povezanim sa verskim kultom u Keniji otkrile su da nekima od njih nedostaju organi i izazvale sumnje u prinudno vađenje, rekli su istražitelji, a nova runda ekshumacija nastaviće se u utorak.

Otkriće masovnih grobnica prošlog meseca u blizini priobalnog grada Malindija u Indijskom okeanu zaprepastilo je duboko religioznu zemlju sa većinskim hrišćanskim stanovništvom, koja o ovome priča kao o „masakru u šumi Šakahola“.

Policija veruje da većina tela pripada sledbenicima samozvanog pastora Pola Ntengea Mekenzija, koji je optužen da im je naredio da umru od gladi „da bi upoznali Isusa“.

Dok se čini da je gladovanje glavni uzrok smrti, neke od žrtava, uključujući decu, bile su zadavljene, premlaćene ili ugušene, prema rečima glavnog vladinog patologa, doktora Johansena Oduora.

U sudskim dokumentima koji su dostavljeni u ponedeljak navodi se da su nekim leševima izvađeni organi, a policija navodi da su osumnjičeni bili angažovani na prinudnom vađenju delova tela.

- Izveštaji obdukcije utvrdili su da nedostaju organi u nekim od tela žrtava koje su ekshumirane - rekao je glavni inspektor Martin Munene u izjavi pod zakletvom u sudu u Najrobiju.

Profimedia
Pol Mekenzi 

- Smatra se da je trgovina ljudskim organima dobro koordinirana i da je u njoj učestvovalo nekoliko aktera - rekao je on, ne iznoseći više detalje.

Munene je rekao da je Jezekijel Odero, televanđelista visokog profila koji je uhapšen prošlog meseca u vezi sa istim slučajem i dobio kauciju u četvrtak, primio „ogromne gotovinske transakcije", navodno od Mekenzijevih sledbenika koji su prodali svoju imovinu po nalogu vođe kulta.

Sud u Najrobiju naložio je vlastima da na 30 dana zamrznu više od 20 bankovnih računa koji pripadaju Oderu.

Do sada je potvrđeno da je umrlo ukupno 112 ljudi, rekao je u utorak ministar unutrašnjih poslova Kiture Kindiki po dolasku u Malindi da nadgleda nastavak ekshumacija, koje su prošle nedelje obustavljene zbog lošeg vremena.

Profimedia
 

- U toku su potraga i spasavanje osoba za koje se sumnja da su bile skrivene žbunju - rekao je Kindiki.

Postavljaju se pitanja o tome kako je Makenzi uspeo da izbegne sprovođenje zakona uprkos istoriji ekstremizma i prethodnim pravnim slučajevima.

Bivši taksista se predao 14. aprila nakon što je policija po dojavi prvi put ušla u šumu Šakahola, gde je sada pronađeno 30 masovnih grobnica.

Tužioci traže da se Makenzi, koji je osnovao Međunarodnu crkvu dobre vesti 2003. godine, zadrži još 90 dana do okončanja istrage.

Viši glavni sudija Jusuf Šikanda rekao je da će doneti odluku o tom zahtevu u sredu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike