UN pozivaju avganistanske talibane da prekinu praksu bičevanja i pogubljenja: "Telesno kažnjavanje mora prestati"

08.05.2023

11:22

0

U slučaju kolizije između međunarodnih normi ljudskih prava i islamskog prava, vlada je dužna da poštuje islamski (šerijatski) zakon - navodi se u saopštenju talibanskog ministarstva

UN pozivaju avganistanske talibane da prekinu praksu bičevanja i pogubljenja: "Telesno kažnjavanje mora prestati"
Ilustracija - Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ujedinjene nacije su, u danas objavljenom izveštaju, oštro kritikovale avganistanske talibanske vlasti zbog sprovođenja javnih pogubljenja, bičevanja i kamenovanja i upućen im je apel da prekinu sa takvom represivnom praksom.

Samo u poslednjih šest meseci, 274 muškarca, 58 žena i dva dečaka javno su bičevani u Avganistanu, navodi se u izveštaju misije UN za pomoć u Avganistanu (UNAMA), prenosi AP.

- Telesno kažnjavanje je kršenje Konvencije protiv torture i ta praksa (u Avganistanu) mora prestati - rekla je Fiona Frejzer, direktorka agencije za ljudska prava i pozvala na hitno uvođenje moratorijuma na pogubljenja.

Talibansko ministarstvo spoljnih poslova je u svom odgovoru saopštilo da su avganistanski zakoni određeni u skladu sa islamskim pravilima i smernicama i da ogromna većina Avganistanaca poštuje ta pravila.

- U slučaju kolizije između međunarodnih normi ljudskih prava i islamskog prava, vlada je dužna da poštuje islamski (šerijatski) zakon - navodi se u saopštenju talibanskog ministarstva.

Talibani su počeli da sprovode ovakve rigorozne kazne ubrzo nakon dolaska na vlast pre skoro dve godine, uprkos početnim obećanjima o umerenijoj vladavini nego tokom prethodnog upravljanja Avganistanom tokom 1990-ih godina prošlog veka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike