"Istorijski" protesti u Francuskoj: Na ulicama bilo više od 780.000 ljudi, uhapšeno skoro 300 demonstranata (VIDEO)

02.05.2023

09:42

0

Najmanje 108 policajaca je povređeno

"Istorijski" protesti u Francuskoj: Na ulicama bilo više od 780.000 ljudi, uhapšeno skoro 300 demonstranata (VIDEO)
Protesti u Francuskoj - Copyright AP/Aurelien Morissard

Širom Francuske 1. maja je organizovano više od 300 manifestacija na kojima je demonstriralo oko 782.000 ljudi, uz brojne nasilne konfrontacije sa pripadnicima snaga reda, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerard Darmanin.

Prema rečima Darmanina, u jučerašnjim protestima u celoj Francuskoj je uhapšena 291 osoba, a najmanje 108 policajaca je povređeno.

Naveo je da je ponašanje velike većine demonstranata bilo mirno, ali da se francuska policija suočila sa manjom grupom ekstremnih nasilnika koji su izlašli na ulice samo sa ciljem da se "sukobe i povrede pripadnike policije, otimaju i kradu", zbog čega je policija bila primorana da koristi suzavac i vodene topove.

Darmanin je potvrdio da je u Parizu uhapšeno više od 60 ljudi, a da je jedan policajac teško povređen kada je na njega bačen molotovljev koktel. 

Sindikat CGT navodi da je na demonstracijama učestvovalo čak 2,3 miliona ljudi, od toga 550.000 u glavnom gradu.

Izveštač portala Frans 24 koji se javio sa ulica Pariza opisao je demonstracije kao "istorijske", sa mnogo većim brojem učesnika nego prethodnih godina, a francuski mediji preneli su da su demonstranti pokazali "jedinstveni front" i obnovljenu "motivaciju" u borbi protiv nepopularne reforme penzionog sistema predsednika Emanuela Makrona. 

AP/Aurelien Morissard
 

Prvi sekretar Socijalističke partije Olivije For je na Tviteru pozdravio "ogromnu demonstraciju sile građana Francuske koji nisu spremni da se potčine".

Predsednik desničarske stranke Nacionalno okupljanje Žorden Bardela osudio je, kako je naveo, "pokušaje ubistva policijaca", posebno ukazujući da je jedan pripadnik specijalnih snaga za razbijanje nereda teško povređen u Parizu u napadu molotovljevim koktelom.

Francuskoj policiji je bilo odobreno da koristi dronove opremljene kamerama za praćenje mase na protestima, ali organizacije za ljudska prava podnele su žalbu na taj potez francuskih vlasti, tvrdeći da se upotrebom dronova na ovaj način krše osnovna ljudska prava.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike