Svađa oko "leoparda": Nemački giganti ne mogu da se dogovore čiji je tenk

01.05.2023

07:11

0

Autor: M. Vu.

Kompaniju "Rajnmetal" tužila je kompanija "Kraus-Mafaj Vegman" (KMV), a saslušanje u Minhenskom sudu je zakazano za 2. maj

Svađa oko "leoparda": Nemački giganti ne mogu da se dogovore čiji je tenk
Leopard 2 - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Dve nemačke kompanije koje zajednički učestvuju u izradi jednog od najsavremenijih borbenih tenkova "leopard 2" uplele su se u pravni spor oko prava intelektualne svojine.

Kompaniju "Rajnmetal" tužila je kompanija "Kraus-Mafaj Vegman" (KMV), a saslušanje u Minhenskom sudu je zakazano za 2. maj, preneo je Rojters.

Rajnmetal pravi topove za "leopard 2", dok KMV proizvodi šasije za taj tenk. 

KMV je na izjavu izvršnog direktora "Rajnmetala" Armina Papergera, da ta kompanija poseduje prava na model "leopard 2A4", reagovala tužbom.

Iz okružnog suda u Minhenu saopštili su da KMV traži pravnu zaštitu kako bi sprečio "Rajnmetal" da daje izjave koje KMV smatra "neistinitim, činjenično pogrešnim tvrdnjama koje krše njihova prava".

 

 

770 miliona razloga za svađu

Nije sasvim jasno kakav uticaj spor može da ima na saradnju dve vodeće odbrambene kompanije u Nemačkoj, koje su u nekim oblastima partneri, a u drugima konkurenti, piše "Jurejžan tajms".

Na primer, zajedničko preduzeće "Rajnmetala" i KMV pravi "puma" borbena vozila pešadije za nemački Bundesver, a nedavno su dobili zadatak da nadograde 143 borbena vozila "puma" čija se vrednost procenjuje na 770 miliona evra. 

Dve kompanije su takođe zajedno razvile oklopno borbeno vozilo "bokser".

Međutim, "leopard" je njihov najpoznatiji zajednički projekat, pošto je čuven širom sveta. Pre nekoliko godina "Rajnmetal" je pokušao da preuzme KMV, ali je pokušaj propao iako je imao blagoslov nemačke vlade. 

AP Photo/Martin Meissner, File
 

Neki tvrde da postoji lično rivalstvo između direktora dve kompanije, mada se spekuliše da bi problem mogla da budu i Papergerova česta pojavljivanja u štampi nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba. 

Primera radi, direktor "Rajnmetala" pozivao je da se izgradi fabrika tenkova u Ukrajini, prema čemu su mnogi iz nemačke odbrambene industrije bili skeptični. 

Za razliku od kompanije KMV, koja nastupa mnogo neprimetnije, "Rajnmetal" je preuzeo ulogu snažnog zagovornika evropske odbrambene industrije.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike