Oglasilo se nemačko Ministarstvo spoljnih poslova: U toku hitna evakuacija diplomatskog osoblja i građana iz Sudana

23.04.2023

17:34

0

Nemačko mistarstvo je na Tviteru navelo da je cilj da se izvuče što više građana i da će Nemačka, ukoliko bude moguće, izvući i građane članica EU i ostalih zemalja

Oglasilo se nemačko Ministarstvo spoljnih poslova: U toku hitna evakuacija diplomatskog osoblja i građana iz Sudana
Copyright AP Photo/Marwan Ali

Nemačka vojska počela je danas operaciju evakuacije njenih građana iz Sudana, rekao je za Rojters portparol nemačkog ministarstva odbrane, odbijajući da iznese više detalja.

Procenjuje se da je oko 200 Nemaca u Sudanu.

Nemačko mistarstvo je na Tviteru navelo da je cilj da se izvuče što više građana i da će Nemačka, ukoliko bude moguće, izvući i građane članica EU i ostalih zemalja.

Iz Sudana su već evakuisani građani SAD, Holandije, Velike Britanije, Francuske, a Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je u saradnji sa relevantnim organima UN, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske, započeta evakuacija državljana Srbije iz Sudana.

Ranije danas saopšteno je da i SAD i Francuska sprovode hitnu evakuaciju svog diplomatskog osoblja državljana iz Sudana, a zbrinuti su i drugi evropski državljani i oni koji dolaze iz "savezničkih partnerskih zemalja".

Prema tvrdnjama diplomatskih izvora, sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF), protiv kojih se bori regularna vojska Sudana, „pružile su bezbednosne garancije“ koje su omogućile evakuaciju oko 250 francuskih državljana koji su boravili i živeli u Sudanu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken ranije je potvrdio da je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u glavnom gradu Sudana, Kartumu, privremeno obustavila rad zbog oružanih sukoba u toj zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike