Turski ministar: Ceo svet mrzi Ameriku, hegemonija više ne postoji

19.04.2023

15:56

0

Autor: N.P.

Sulejman je istakao da Evropa nema nikakve odlike već je u službi SAD

Turski ministar: Ceo svet mrzi Ameriku, hegemonija više ne postoji
Sulejman Sojlu - Copyright Profimedia

Svet nema više ljubavi za Ameriku, a pokušaji Zapada da nameće svoju kulturu i vrednosti čitavoj planeti su osuđeni na propast jer hegemonija više ne postoji, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu.

Govoreći na jednom predizbornom mitingu u Istanbulu, Sojlu je istakao da SAD gube svoj svetski kredibilitet i da "ceo svet mrzi Ameriku".

Komentarišući tvrdnje da je Evropa vazal SAD, rekao je da "Evropa ne postoji".

- Nemojte previše da razmišljate o tome. Amerika postoji. Evropa je samo deo američkog konvoja. Nema neke posebne odlike - napomenuo je Sojlu dodavši da se Evropa suočava sa nizom problema poput sve starije populacije, ekonomskih nedaća i slično.

Kako se u Turskoj 14. maja održavaju predsednički i parlamentarni izbori, Sojlu je rekao da se menja istorija.

- Turska menja istoriju. Ovo su izbori koji će kompletno promeniti istoriju. Zato nas Amerika pritiska, Evropa nas pritiska... Ovo nisu izbori Redžepa Tajipa Erdogana, ovo su izbori za buduće generacije Turske - rekao je.

Najveći Erdoganov rival na predstojećim izborima biće opozicionar Kemal Kiličdaroglu koji ima proevropske i proameričke stavove. Ukoliko niko ne osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu, održaće se drugi krug glasanja za predsednika Turske.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike