Crkva u ovoj državi ne mora da prijavi zlostavljanje dece ako za to sazna na ispovesti: To je tzv. "privilegija sveštenstva"

16.04.2023

21:21

0

Verski službenici ne moraju da prijave seksualno zlostavljanje dece ako saznaju za zločin tokom čina ispovedanja, odlučio je Vrhovni sud u Arizoni

Crkva u ovoj državi ne mora da prijavi zlostavljanje dece ako za to sazna na ispovesti: To je tzv. "privilegija sveštenstva"
Katolička crkva /Ilustracije - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Ukoliko prilikom ispovesti sazna za slučaj zlostavljanja dece, crkva ne mora to da prijavi - ovako sažeto izgleda odluka Vrhovnog suda u Arizoni, u slučaju u kom su tužbu podnele žrtve seksualnog zlostavljanja protiv biskupa i drugih članova Mormonske crkve. 

- Vrhovni sud Arizone presudio je da Crkva Isusa Hrista svetaca može odbiti da odgovori na pitanja ili preda dokumente u skladu sa državnim zakonom koji oslobađa verske službenike da moraju da prijave seksualno zlostavljanje dece ako saznaju za zločin tokom ispovedanja - glasi presuda doneta još 7. aprila, ali je javnosti saznala tek u utorak kada je objavljena.

Tužba koju su podnele žrtve seksualnog zlostavljanja dece optužuje crkvu, nadaleko poznatu kao Mormonska crkva, dvojicu njenih biskupa i druge članove crkve za zaveru i nemar da nisu prijavili člana crkve Pola Adamsa da je zlostavljao njegovu stariju ćerku još 2010. godine.

Nemar je, tvrdi se u tužbi, omogućio Adamsu da nastavi da zlostavlja devojčicu čak sedam godina, u vreme kada je zlostavljao i devojčicinu sestru.

- Nažalost, ova odluka proširuje privilegiju sveštenstva izvan onoga što je zakonodavac nameravao, dozvoljavajući crkvama da prikriju zločine nad decom - rekla je Lin Kadigan, advokat Adamsove dece

Crkva se složila sa odlukom suda

- Crkva Isusa Hrista svetaca (Mormonska crkva) poslednjih dana slaže se sa odlukom Vrhovnog suda Arizone. Duboko smo ožalošćeni zlostavljanjem koje su ova deca pretrpela. Crkva ne toleriše bilo kakvu zloupotrebu - navodi se u saopštenju.

Šta je "privilegija sveštenstva"

Tzv. "privilegija sveštenstva" postoji u 33 države, karakteristična za mormonsku crkvu, kojoj su se pridružili Katolička crkva, Jehovini svedoci i druge veroispovesti. Oni uspešno lobiraju protiv pokušaja da se ta privilegija reformiše ili eliminiše.

Inače, optuženi Adams je na internetu objavio video-snimke kako seksualno zlostavlja svoje ćerke, hvalio se zlostavljanjem na društvenim mrežama i priznao to federalnim agentima koji su ga uhapsili 2017. godine. Te radnje su navele sudiju Višeg suda okruga Kočiz Lauru Kardinal da 8. avgusta 2022. presudi da se Adams odrekao prava da čuva u tajnosti svoje priznanje biskupu Džonu Herrodu iz 2010. godine.

- Adamsovi otvoreni postupci pokazuju nedostatak pokajanja i duboko zanemarivanje principa crkve. Njegova dela se mogu okarakterisati samo kao odricanje od pokajničke privilegije sveštenstva - rekla je sudija u svojoj presudi.

Sveštenstvo mora da prijavi saznanja o zlostavljanju, ali...

Sveštenstvo u Arizoni mora da prijavi informacije o seksualnom zlostavljanju ili zanemarivanju dece nadležnima. Izuzetak od tog zakona – poznat kao privilegija sveštenstva-pokajnika omogućava članovima sveštenstva koji saznaju za zlostavljanje putem duhovnih ispovesti da čuvaju informacije u tajnosti.

Crkva je svoju odbranu u tužbi zasnovala na privilegiji, tvrdeći da biskupi nisu imali zakonsku obavezu da ga prijave zbog zlostavljanja njegove starije ćerke i uložili su žalbu na odluku sudije.

Dana 15. decembra, Apelacioni sud Arizone presudio je u korist crkve, rekavši da ne mora da predaje disciplinsku evidenciju za Adamsa, koji je ekskomuniciran 2013. godine. Apelacioni sud je takođe odlučio da crkveni službenik koji je prisustvovao crkvenom disciplinskom ročištu je mogao da odbije da odgovori na pitanja tužioca tokom svedočenja u pretpretresnom postupku, na osnovu privilegije sveštenstva i pokajnika.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike