Rakić: Zaprećena kazna u SAD za dela koja terete Tešeira 15 godina zatvora

15.04.2023

22:50

0

Tešeira se još uvek nije izjašnjavao o svojoj krivici

Rakić: Zaprećena kazna u SAD za dela koja terete Tešeira 15 godina zatvora
Džek Tešeira - Copyright Printscreen/Socila Media

Maksimalna kazna za krivična dela koja terete pripadnika Nacionalne garde SAD Džeka Daglasa Tešeira (21), koji je uhapšen zbog curenja poverljivih informacija iz Pentagona, je 15 godina zatvora, rekao je danas Veljko Rakić iz Instituta za promociju vladavine prava. 

"Prvo delo za koje ga tereti tužilac su zadržavanje i prenos informacija o nacionalnoj odbrani. Drugo krivično delo za koje ga tereti je namerno zadržavanje klasifikovanih dokumenata, a to podrazumeva ona dokumenta koja su pod određenim znakom tajne", rekao je Rakić za Tanjug.

Rakić je objasnio da se tačno ne zna šta sve dokumenta koja su procurela sadrže, ali da se zna da su u pitanju dokumenta koja sadrže element tajne. 

"Imate tri nivoa tajne u američkom zakonodavstvu. To je poverljivo, secret i top secret. Moram da napomenem da stepen tajnosti nije bitan za postojanje krivičnog dela. Oni razmatraju koliki je stepen ugroženosti, odnosno koliko je njihova nacionalna bezbednost ugrožena time što je on uradio", rekao je Rakić.

Dodao je da se Tešeira nije izjašnjavao o svojoj krivici. 

"Za 19. april je zakazano saslušanje o zadržavanju, nešto što je kod nas poznatije kao pritvor i tada će se videti da li će ga zadržati. Državni tužilac traži da sve vreme bude u pritvoru. Sudija je rekao da do saslušanja treba da ostane. A na saslušanju će se odlučiti o njegovoj daljoj sudbini", objasnio je Rakić.

Rakić, ocenjuje da na prvi pogled ovaj slučaj može povezati sa slučajem Vikiliks i da se između Tešeira i Džulijana Asanža može izvući paralela, ali dodaje da je afera Vikiliks bila mnogo kompleksnija.

Kada je u pitanju podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, kome se stavlja na teret da je tokom predsedničke kampanje 2016. godine platio glumici filmova za odrasle Stormi Danijels za diskreciju o njihovoj navodnoj aferi, Rakić smatra da je to slučaj bez presedana.

"Da bivšeg predsednika provera FBI, da proverava dokumenta, praktično njegove privatne prostorije pretresa. I ne samo to, već da dođe do optuženja. To je presedan", rekao je Rakić.

Rakić ocenjuje da će postupak protiv Trampa sigurno na neki način ugroziti njegovu kandidaturu za predsednika SAD.

"Američka javnost je osetljiva na pitanja koja se tiču porodičnih vrednosti, a posebno na ona koje se tiču nacionalne bezbednosti", zaključio je Rakić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike