Putin poručio Generalnoj skupštini UN: Savet bezbednosti da brine o interesima svih država, pozivamo SAD na uzajamno obuzdavanje u razvoju raketnih sistema

19.10.2020

17:21 >> 09:34

0

Predsednik Rusije Vladimir Putin peti put se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Putin poručio Generalnoj skupštini UN: Savet bezbednosti da brine o interesima svih država, pozivamo SAD na uzajamno obuzdavanje u razvoju raketnih sistema
Copyright Putin se obraća UN Profimedia/TASS

Predsednik Rusije Vladimir Putin peti put se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ovog puta govor ruskog lidera se nije čuo sa tribine konferencijske sale, već sa ekrana – u virtuelnom formatu, javlja Sputnjik.

Na početku svog govora, ruski predsednik je podsetio na značaj jubileja – 75. godina od uništenja nacizma i osnivanja UN.

– Ove godine svetska zajednica obeležava dve, bez preuveličavanja, istorijske godišnjice: 75. godišnjicu okončanja Drugog svetskog rata i formiranje Ujedinjenih nacija. Nemoguće je preceniti značaj ovih, zauvek povezanih, događaja – rekao je Putin.

Povelja UN ostaje glavni izvor međunarodnog prava, ali, prema rečima ruskog lidera, UN mora da se menja u skladu sa realnostima.

– 1945. godine je poražen nacizam, uništena je ideologija agresije i mržnje. A iskustvo i duh savezništva, shvatanje te ogromne cene koja je plaćena za mir i zajedničku pobedu, omogućili su da se izgradi posleratni svetski poredak. Njegov bezuslovni temelj bio je Ustav UN, koji je do danas ostao glavni izvor međunarodnog prava – dodao je on.

-SB UN treba da uzima u obzir interese svih država – smatra Putin.

Pravo veta pet stalnih članica SB UN je potrebno i ono odražava realnu vojno-političku ravnotežu u svetu.

Predsednik se osvrnuo i na pretnje koje svu sve veće u svetu: terorizam i trgovinu narkoticima. Ipak, najveći problem je pandemija virusa korona.

– Oceniti razmere šoka zbog virusa korona za sada nije moguće. Dugo će se oporavljati globalna ekonomija – rekao je Putin, dodavši da će za to biti potrebna nestandardna rešenja.

Rusija je, naveo je predsednik, otvorena za partnerstvo u borbi protiv virusa korona i predlaže da se održi video-konferencija o vakcinama. On je predložio da se službenicima UN besplatno daju vakcine protiv ovog virusa. Ruski lider je naglasio da vakcina protiv virusa korone u doglednoj budućnosti treba da bude dostupna svima.

Ruski lider je podsetio da je Rusija predložila da se uvedu „zeleni koridori“ za trgovinu bez trgovinskih ratova i sankcija, što je sada posebno aktuelno.

Rusija poziva SAD na uzajamno obuzdavanje u razvoju raketnih sistema

Putin je naveo da Rusije do sada nije čula reakciju SAD i njihovih saveznika o predlogu Moskve da se uvede moratorijum na raspoređivanje kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa.

– Računamo na međusobnu uzdržanost kada je reč o razmeštanju novih raketnih sistema- rekao je Putin.

On je istakao da je Rusija još prošle godine uvela moratorijum na razmeštanje kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima sveta i da će ga se pridržavati sve dok se SAD budu suzdržavale od takvih mera, podsetio je ruski predsednik.

Putin je pozvao sve države da pokažu političku volju, mudrost i dalekovodost u rešavanju svetskih problema.

Generalna skupština UN ranije je preporučila liderima i ministrima da snime video-poruke koje će biti prikazane u sali Generalne skupštine, gde će prisustvovati najviše po dvoje diplomata iz svake zemlje. Kao alternativu emitovanju video-snimaka predložena je opcija u kojoj bi stalni predstavnici država pri UN čitali govore svojih lidera.

Istovremeno, liderima nije zabranjeno da dođu i lično govore, ali za to bi prvo morali da prođu dvonedeljni karantin po dolasku u Njujork.

Njujork, gde se nalazi sedište UN, u početku je bio žarište epidemije u Sjedinjenim Američkim Državama. U najgorim danima u državi Njujork umiralo je više od 700 ljudi dnevno. U takvoj epidemiološkoj situaciji postalo je očigledno da se godišnja nedelja Generalne skupštine UN na visokom nivou neće odvijati u uobičajenom formatu, piše Sputnjik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike