Putin primio akreditivna pisma novih ambasadora u Rusiji: Posebnu poruku je imao za diplomate iz SAD i Danske

05.04.2023 | 17:18

Moskva očekuje da će se strani partneri pridržavati principa ravnopravnosti

Copyright Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svim zemljama i da se neće izolovati, uprkos složenoj situaciji u svetu.

Putin je na početku ceremonije preuzimanja diplomatskih akreditivnih pisama od 17 novih ambasadora u Rusiji, rekao da Moskva istovremeno očekuje da će se strani partneri pridržavati principa ravnopravnosti.

Predsednik Rusije rekao je ambasadoru Evropske unije Rolanu Galaragu da su odnosi Rusije i evropskog bloka "ozbiljno degradirali", te da je EU pokrenula "geopolitičku konfrontaciju" sa Rusijom.

Putin je poručio novoj američkoj ambasadorki u Moskvi Lin Trejsi, na ceremoniji u Kremlju, da je američka podrška revoluciji u Ukrajini 2014. dovela do sadašnje situacije u kojoj su Rusija i Ukrajina u sukobu.

Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je ocenio da su odnosi sa Vašingtonom u dubokoj krizi.

- Odnosi između Rusije i SAD, od kojih direktno zavise globalna bezbednost i stabilnost, nažalost prolaze kroz duboku krizu - rekao je Putin, ali je i istakao da Moskva nastoji da izgradi odnose sa Vašingtonom na principima jednakosti i poštovanja.

- Uvek smo se zalagali za izgradnju rusko-američkih odnosa zasnovanih isključivo na principima ravnopravnosti, poštovanja suvereniteta i interesa jednih drugih i nemešanja u unutrašnje stvari - rekao je Putin.

On je poručio danskom ambasadoru Jakobu Heningsenu da se nada da će Danska podržati poziv Rusije da se obavi nezavisna istraga o napadu na gasovod Severni tok.

Ruski predsednik je ocenio da "nagomilane kontroverze među zemljama" ometaju produktivnu saradnju.

- Situacija u svetu je sada komplikovana, akumuliralo se mnogo kontroverzi koje ometaju normalnu, produktivnu saradnju između država. Ali ipak, nadamo se da će rad vaših ambasada doprineti razvoju saradnje između vaših država i naše zemlje - zaključio je Putin.

 

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug