Pronađen novinar koji je bio "glas istine" iz Vuhana (VIDEO)

19.10.2020

16:05 >> 09:59

0

Kineski novinar koji je nestao u februaru dok je izveštavao o odgovornosti kineskih vlasti tokom epidemije koronavirusa u Vuhanu je pronađen

Pronađen novinar koji je bio "glas istine" iz Vuhana (VIDEO)
Copyright Foto: Profimedia

Kineski novinar koji je nestao u februaru dok je izveštavao o odgovornosti kineskih vlasti tokom epidemije koronavirusa u Vuhanu je pronađen. To je izvestio je njegov prijatelj, otkrivajući da se mladić nalazi u kineskom zatvoru.

Čen Kiuši, bivši advokat, obaveštavao je javnost iz bolnica i sa ulica Vuhan od 23. januara, a njegov iznenadni nestanak izazvao je talas kritika prema kineskoj vladi. Njegova majka je ubrzo nakon njegovog nestanka rekla da je u prinudnom karantinu.

Čenov prijatelj i majstor borilačkih veština Ksu Ksiaodong rekao je uživo na IouTubeu da je Čen dobrog zdravlja, ali da je i dalje pod nadzorom određenog vladinog odeljenja u Kindau, provincija Šandong, uprkos obećanjima vlasti da ga neće goniti.

Ksu je rekao da su vlasti rekle da za sada neće biti podignute optužnice nakon što je istraga u Kini, Hong Kongu i Japanu pokazala da Kuiši nije nikoga pokušao da provocira niti je bio u kontaktu sa opozicionim grupama u inostranstvu.

Tokom poslednjih meseci bilo je raznih nagađanja šta se sa Kušijem dogodilo. Neki izvori su trvrdili da je on bio u pritvoru, pa da živi sa roditeljima, kao i da ga kineske vlasti drže u specijalnom tajnom pritvoru.

Vlasti su uhapsile nekoliko novinara koji su izveštavali o izbijanju epidemije koronavirusa u Vuhanu. Li Zehua, koji je otputovao u Vuhan kako bi izveštavao o Čenovom nestanku, nestao je početkom februara, ali je pušten u aprilu. Fang Bin iz Vuhana, nestao je u isto vreme, ali od tada mu se više ne traga. Na društvenim mrežama započela je potraga za nestalim izveštačima, posebno za Čenom, koji je uhvaćen istog dana kada je doktor uzbunjivača Li Venliang koji je preminuo od Kovid-19.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike