Naučnici utvrdili novi simptom korone koji se pojavljuje pre kašlja i temperature: Otkrili smo da ga ima svako šesto dete

19.10.2020

17:35 >> 09:59

0

Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu, koji stoje iza tamošnje aplikacije Covid Symptom Tracker tvrde da osip na koži treba da se uvrsti u simptom na ko

Naučnici utvrdili novi simptom korone koji se pojavljuje pre kašlja i temperature: Otkrili smo da ga ima svako šesto dete
Copyright Foto: Profimedia (Ilustracija)

Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu, koji stoje iza tamošnje aplikacije Covid Symptom Tracker tvrde da osip na koži treba da se uvrsti u simptom na koronavirus jer postoji tri tipa osipa koji mogu da ukažu na prisustvo korone u telu čoveke i pre nego što počne da kašlje i dobije temperaturu.

Izveštaji koji su prvo došli iz Kine, a zatim iz Evrope, može da utiče na kožu u 20% slučajeva. Virus pokreće brojne imunološke reakcije, pa nije iznenađenje da je koža prva koja bude napadnuta.

Stvar je u tome što koronavirus može izazvati širok spektar kožnih oboljenja i simptoma, zbog čega je došlo do kašnjenja u prepoznavanju da su ovi različiti osipi na koži povezani sa virusom. Istraživači su otkrili i da je osip duplo češći kod dece nego kod odraslih i da se može javiti pre, tokom i nakon drugih simptoma virusa, pa čak i u razmacima od nekoliko nedelja.

Prema naučnicima postoje tri kategorije osipa koji se pojavljuju uzrokovani koronavirusa.

1. Urtikarija – Ovaj osipi može da se pojaviti u prvoj fazi bolesti, ali mogu trajati i dugo nakon što pacijent više nije zarazan. Osip se pojavljuje kao koprivnjača i može da se povlači i širi i prati ga svrabež.Može da zahvati bilo koji deo tela. Ako utiče na lice, može izazvati oticanje usana i kapaka. Takođe može započeti intenzivnim svrabom dlanova ili stopala. Obično se leči antihistaminicima. Ako pacijent ima otok na usnama, važno je proveriti da nema poteškoća sa disanjem.

2.Osip nalik na varičele – Crveni kvrgavi osip koje liče na varičele. Razlikuje se od urtikarije jer traje danima ili nedeljama. Izgleda kao crvena i kvrgava područja koja se mogu javiti bilo gde na telu, ali favorizuju laktove i kolena, kao i zadnji deo ruku i stopala. Ovaj osip takođe obično jako svrbi.

3.Kovid prsti – Ovo je najspecifičniji osip koji nastaje usled koronavirusa. Na početku epidemije koronavirusa, dermatolozi su počeli da primećuju ovu vrstu osipa mnogo više nego normalno i to po toplom vremenu koje je izgledao vrlo neobično.Na kraju je uspostavljena veza sa koronavirusom i ovaj osip je češći kod mlađih ljudi. Osip se predstavlja kao crvenkasta i purpurna kvrga na prstima ruku i nogu. Prsti na rukama i nogama su obično bolni, ali ne svrbe. Kada se osip povuče, gornji slojevi kože se mogu oljuštiti tamo gde su bile purpurne kvrge.

– Naše istraživanje pokazuje da osip može bolje pokazati prisustvo koronavirusa nego groznica ili kašalj, a posebno kod dece. Otkrili smo da jedno od šestoro dece dobije osip bez ikakvih drugih klasičnih simptoma. Za većinu osipi usled koronavirusa traju nekoliko nedelja i na kraju nestanu. U nekim slučajevima mogu biti potrebni lekovi ako osip izrazito svrbi. – rekla je Veronika Batejl, dermatolog koji je predvodio istraživanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike