Francuzi danas ponovo na ulicama: 13.000 policajaca na terenu, saobraćaj u prekidu, škole zatvorene

28.03.2023

09:41

1

Na poslednjim protestima huligani su razbijali izloge, demolirali autobuske stanice i opljačkali restoran Mekdonaldsa u Parizu

Francuzi danas ponovo na ulicama: 13.000 policajaca na terenu, saobraćaj u prekidu, škole zatvorene
Copyright AP Photo/Aurelien Morissard, File

Francusku danas očekuju novi štrajkovi i protesti širom zemlje protiv planova predsednika Emanuela Makrona da pomeri starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine, a policija je upozorila da postoji "veoma ozbiljan rizik" od novog nasilja na ulicama.

Skupovi su na početku bili mirni, ali se nezadovoljstvo povećalo kada je vlada sredinom marta progurala predlog zakona u parlamentu bez glasanja, a prošlog četvrtka anarhisti "Crnog bloka" su razbijali izloge, demolirali autobuske stanice i opljačkali restoran Mekdonaldsa u Parizu.

AP Photo/Thomas Padilla
Vozovi neće saobraćati tokom protesta u Francuskoj

Slično nasilje zabeleženo je i u drugim gradovima.

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin upozorio je u ponedeljak da postoji "veoma ozbiljan rizik" od novog nasilja danas, u prestonici i šire.

Oko 13.000 policajaca biće angažovano na skupovima, od čega nešto manje od polovine u Parizu.
Prema rečima Darmanina, ekstremističke organizacije krajnje levice, od kojih, kako je naveo, neke dolaze iz inostranstva, "žele da zapale Francusku".

Policija je savetovala vlasnicima prodavnica u Parizu koje se nalaze u delu grada gde se održava protestni skup da danas zatvore radnje.

Profimedia
Nezadovoljstvo zbog penzione reforme traje nedeljama

Kao i tokom ranijih obustava rada od sredine januara, vozovi i letovi će biti prekinuti, a neke škole će biti zatvorene, dok se stalni štrajkovi nastavljaju u energetskom sektoru.

U ponedeljak je najmanje šest od sedam rafinerija u Francuskoj bilo zatvoreno ili funkcionisalo smanjenim kapacitetom, a terminali za tečni prirodni gas (LNG) bili su blokirani.

Vlada tvrdi da je zakon o penzijama od vitalnog značaja kako bi se obezbedilo da sistem funkcioniše, dok sindikati i demonstranti poručuju da postoje i drugi načini da se to uradi. 

Sindikati traže od Makrona da povuče ili odloži predlog zakona koji je usvojen, ali još nije objavljen, dok ga ne razmotri Ustavni savet, kako bi se situacija smirila.

Makron je poručio da je više nego spreman za razgovor sa sindikatima, ali o drugim temama.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike