Putin poručio Zapadu: Rusija će odgovoriti na upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom, a nuklearno oružje raspoređujemo ovde

25.03.2023 | 18:48

Autor: M. Vu.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin poručio je da zapadna isporuka oružja Ukrajini neće biti dovoljna da se nadmaši Rusija

Copyright Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija ima načina da odgovori na municiju sa osiromašenim uranijumom. Imamo dosta takvog naoružanja, ali ga Rusija još nije upotrebila, rekao je Vladimir Putin predsednik Ruske Federacije.

Prema njegovim rečma, oni koji koriste takvo oružje zapravo će delovati protiv sopstvenog naroda i zagađivati teritorije koje bombarduju.

- Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici poslali su u Kijev vojnu opremu vrednu desetine milijardi dolara kako bi podstakli proksi rat protiv Rusije u Ukrajini. Moskva je više puta upozoravala na posledice ovih akcija po regionalnu i globalnu bezbednost. Zapadne zemlje neće moći da isporuče dovoljno oružja Ukrajini da nadmaše Rusiju na linijama fronta - rekao je predsednik Vladimir Putin.

- Vidimo, slušamo i znamo za ove planove isporuke. Pomenuto je milion granata i isporuka tenkova - rekao je Putin, uveravajući da i ruski vojno-industrijski kompleks povećava proizvodnju naoružanja.

Šef države je naglasio da bi zapadno snabdevanje Ukrajine naoružanjem samo produžilo sukob.

- Ukupan broj ruskih tenkova premašiće broj ukrajinskih više od tri puta - rekao je Vladimir Putin.

Postoji pretnja od isporuke oružja Ukrajini, Rusija zna za ove isporuke, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin za kanal Rusija 24.

Rusija će rasporediti nuklearno oružje u Belorusiji

Dodao je da će do 1. jula u Belorusiji biti izgrađeno skladište za taktičko nuklearno oružje.

- Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije - rekao je Putin.

On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula i istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz Ugovora START. 

Profimedia
 

Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je izjava UK o isporuci Ukrajine projektilima sa osiromašenim uranijumom. Putin je istovremeno napomenuo da je Belorusija dugo tražila da na svojoj teritoriji ugosti rusko nuklearno oružje.

Podsetimo, zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi rekla je u utorak da će London, pored tenkova "čelendžer 2", poslati i municiju Oružanim snagama Ukrajine, uključujući i oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Iza sabotaže Severnog toka stoje zapadne službe

Ruski predsednik Vladimir Putin je, komentarišući situaciju sa sabotažom Severnog toka, rekao da se slaže sa zaključcima da iza napada stoje američke obaveštajne službe.

Prema njegovom mišljenju, istina o onome što se dogodilo biće teško dostižna, ali će se jednog dana otkriti.

Profimedia
 

- Američki novinar koji je sada postao prilično poznat u svetu, sproveo je istragu i, kao što znate, došao do zaključka da su ovu eksploziju na gasovodima organizovale specijalne službe Sjedinjenih Američkih Država. U potpunosti se slažem sa ovim zaključcima - rekao je on.

Krajem 2021. američka administracija je već razmišljala o dizanju Severnog toka u vazduh , tada je savetnik američkog predsednika Džejk Saliven kontaktirao počinioce napada, rekao je američki istraživački novinar Simor Herš.

Istraga Herša navodi da su američki ronioci minirali Severni tok 1 i 2: oni su delovali pod okriljem vežbe BALTOPS 22, koja je održana u Baltičkom moru od 5. do 17. juna 2022. godine.

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/02/01/64c4e9aeb45738d81958c8a8/uhd/64c4e9aeb45738d81958c8a8.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c8a8",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/962864_t_1645873457.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam