Današnji napad u Parizu podsetio Francuze na tragični događaj koji će zauvek pamtiti

19.10.2020

12:37 >> 10:05

0

Sećanje na ovaj napad ostavio je gorak ukus ne samo Francuzima, već i čitavom svetu

Današnji napad u Parizu podsetio Francuze na tragični događaj koji će zauvek pamtiti
Copyright Profimedia

Motiv napada nožem u kojem su povređene dve osobe u blizini bivših kancelarija francuskog satiričnog časopisa “Šarli Ebdo” u Parizu još uvek nije poznat, a ovaj “crni petak” podsetio je na tragičnu sudbinu novinara i karikaturista ovog časopisa koji su ubijeni pre pet godina, kada su dvojica maskiranih naoružanih napadača upali u sedište redakcije i ubili 12 ljudi, uključujući desetoro zaposlenih i dva policajca.

Redakcija sada mnogo popularnijeg Šarli ebdoa se oporavila i nastavila da radi sa još većim uspehom. Izdanje časopisa se, nakon napada 2015. godine,  prodalo u više od 7,95 miliona kopija na šest jezika, naspram uobičajenog tiraža od 60.000 na samo jednom jeziku.

Povod za teroristički napad krio se u karikaturama sa prorokom Muhamedom koje Šarli ebdo često objavljuje, a koje su uvredljive za islamski svet. Najpre su te karikature dovele do pretnji islamskih ekstremista redakciji ovog časopisa, zatim bacanja bombe na uredništvo časopisa, a potom i nizom hakerskih napada 2011. godine.

Redakcija je nastavila sa radom i pored velikih pritiska, ali i sa objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u šaljivom kontekstu.

A onda je usledio 7. januar 2015, dan koji cela Francuska pamti.

Profimedia

Naime, dva maskirana napadača, za koje se kasnije da su braća Šerif i Said Koaši, naoružana jurišnim puškama, sačmaricom, pištoljima, ručnom bombom i ručnim bacačem oko 11.30 časova ušla su u zgradu lista Šarli ebdo i počela da pucaju uzvikujući “Alahu Akbar”. Tokom napada je ispaljeno oko 50 metaka.

Policija je nakon detaljne istrage identifikovala napadače i već 9. januara opkolila štampariju u predgrađu Pariza, u kojem su se krila braća Šerif i Said Kuaši. Na početku se mislilo da oni drže taoca, međutim, kasnije se ispostavilo da se 26-godišnji muškarac krio od terorista i da oni nisu ni znali da je on tu. Već oko 18 časova, policija je potvrdila da su likvidirali obojicu terorista, u trenutku kada su se molili.

Zbog ovog tragičnog događaja, nekoliko dana kasnije, oko 2 miliona ljudi, uključujući i 40 svetskih lidera okupilo se u Parizu na mitingu nacionalnog jedinstva. Okupljeni su nosili transparente sa natpisom “Ja sam Šarli” (Je suis Charlie), koji je u međuvremenu postao slogan podrške kako žrtvama tako i slobodi medija u društvu.

Suđenje za logističku podršku braći Kuaši

Suđenje za napade iz januara 2015. u Francuskoj počelo je početkom septembra ove godine pred specijalnim sudom u Parizu. Grupa od 14 osoba optužena je da je na različite načine pružila logističku podršku braći Saidu i Šerifu Kuaši, izvršiocima napada koji su pokrenuli niz džihadističkih napada u Francuskoj. Ovo istorijsko suđenje, koje se održava pod visokim merama bezbednosti, trebalo bi da bude završeno 10. novembra. Dan pre suđenja Šarli ebdo  je ponovo objavio karikature proroka Muhameda, poslavši poruke da karikature “pripadaju istoriji” i da “istorija ne može da se menja niti briše”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike