Muškarac napao dva starca koja su se vraćala iz džamija u Britaniji: Polio ih, pa zapalio na ulici!

23.03.2023 | 10:38

Autor: Vladimir Tanacković

Ispostavilo se da je za dva incidenta odgovoran isti napadač

Copyright Profimedia

Dvadesetosmogodišnji muškarac optužen je po dve tačke za pokušaj ubistva nakon napada na starije muslimane koji su se vraćali iz džamija u Londonu i Birmingemu.

Policija Zapadnog Midlenda potvrdila je da se osumnjičeni Mohamed Abkr, koji je prvobitno bio uhapšen zbog napada u Birmingemu prilikom kog je zapaljen 70-godišnji deda, pojavio pred Prekršajnim sudom u Birmingemu u četvrtak.

Ovaj 28-godišnjak je sinoć uhapšen i zbog incidentom u Ilingu, na zapadu Londona, gde je zapaljen 82-godišnji muškarac.

Policija Zapadnog Midlenda objavila je u utorak saopštenje u kojem se navodi da su snage radile sa timovima policije za borbu protiv terorizma kako bi ustanovili da li su dva napada povezana.

- Mohamedu Abkru, starom 28 godina iz Edgbastona u Birmingemu, određen je pritvor da se jutros (23. marta) pojavi pred Sudom za prekršaje u Birmingemu - saopštile su snage Midlenda u četvrtak.

- Abkr je navodno poprskao supstancu na dvojicu muškaraca i zapalio je u odvojenim incidentima u Ilingu i Birmingemu 27. februara i 20. marta. Nastavljamo da tražimo od bilo koga ko ima snimak nadzorne kamere, snimak zvona na vratima ili video-snimak koji bi mogao da pomogne našoj istrazi da nam ovo pošalje direktno na našu veb-stranicu - dodaje se u saopštenju.

 

 

Stanovnici koji žive u blizini mesta drugog incidenta u Birmingemu u sredu su opisali napad kao „potpuno poremećen".

Mohamed Rajaz (70) zadobio je teške povrede nakon što je poliven gorivom i zapalio se samo nekoliko metara od svoje kuće nedugo pošto je napustio džamiju Dadli Roud u Birmingemu.

Njegov sin se mogao čuti kako viče „moj tata gori“ dok je tražio pomoć, a među onima koji su mu pomogli bio je i osmogodišnji dečak.

Navodi se da je zadobio povrede na rukama, licu i gornjem delu tela.

82-godišnji muškarac napadnut ispred Islamskog centra Zapadnog Londona u Ilingu, u zapadnom Londonu, prošlog meseca je zadobio teške opekotine.

Bonus video

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam