Smrtna kazna za homoseksualizam: Parlament Ugande usvojio zakon - kriminalizacija LGBTQ populacije

22.03.2023

08:00

0

Osim istopolnih odnosa, zakonom se zabranjuje promovisanje i podržavanje homoseksualnosti, kao i, kako navode, "zavera" radi upuštanja u homoseksualne odnose

Smrtna kazna za homoseksualizam: Parlament Ugande usvojio zakon - kriminalizacija LGBTQ populacije
Copyright Tanjug / AP Photo/Brian Inganga, File)

Parlament Ugande usvojio je zakon kojim se kriminalizuje identifikovanje kao pripadnika LGBTQ populacije, za čije kršenje prete oštre kazne koje uključuju smrt za takozvanu "tešku homoseksualnost" i doživotni zatvor za homoseksualne odnose. Teška homoseksualnost podrazumeva homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili počinioca pozitivnog na virus HIV.

 

Osim istopolnih odnosa, zakonom se zabranjuje promovisanje i podržavanje homoseksualnosti, kao i, kako navode, "zavera" radi upuštanja u homoseksualne odnose, prenosi Rojters.

Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuje istopolne odnose, ali novi zakon je izgleda prvi kojim se zabranjuje identifikovanje kao pripadnka LGBTQ populacije, navodi organizacija za ljudska prava Hjuman Rajts Voč.

Pristalice novog zakona smatraju da je potrebno kazniti širi niz LGBTQ aktivnosti, za koje tvrde da prete tradicionalnim vrednostima u toj konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike