Knjige koje su razbesnele Donalda Trampa i otkrile "mračne tajne" najmoćnijeg svetskog lidera

19.10.2020

08:10 >> 10:39

0

Predsednika SAD su najviše, čini se, pogodili komentari bivšeg saradnika Stiva Benona

Knjige koje su razbesnele Donalda Trampa i otkrile "mračne tajne" najmoćnijeg svetskog lidera
Copyright Tanjug/P Photo/Evan Vucci

Uglavnom su do sada protivnici američkog predsednika Donalda Trampa optužbe na njegov račun iznosili ili u medijima ili u knjigama, a retko kada bi te optužbe završavale na sudu. Ipak, sada je drugačije, i to ni manje ni više nego sa Trampovom nećakom Meri, koja ga je tužila, tvrdeći da su je on i drugi članovi  porodice prevarili za desetine miliona dolara nasledstva.

Tužba je na sudu na Menhetnu podneta protiv Donalda Trampa, njegove sestre Merijen Tramp Beri i kompanije njegovog brata Roberta Trampa, koji je umro u avgustu.

Te je tvrdnje Meri Tramp navela i u svojoj nedavno objavljenoj knjizi “Previše i nikad dovoljno: Kako je moja porodica stvorila najopasnijeg čoveka na svetu”.

U knjizi i Trampu ona je iznela najviše detalja o njegovom privatnom životu i prošlosti, gde je opisala kako je Tramp kao srednjoškolac platio da neko drugi polaže prijemni umesto njega, da mu je starija sestra pisala domaće zadatke, ali i da je u noći, kada mu je preminuo brat otišao da gleda film u bioskopu.

Ipak, knjiga Meri Tramp o američkom predsedniku samo je jedna u nizu koja je privukla veliku pažnju javnosti, ali ne toliko kao one koje su objavili novinari Vudvord i Majkl Vulf, kao i njegov bivši saradnik Džon Bolton.

“Bes” razbesneo Trampa

Knjiga “Bes” novinara Boba Vudvorda ugledala je 15. septembra svetlost dana, kao još jedna u nizu “literarnih” ostvarenja koje pokušavaju da osvetle lik i delo aktuelnog američkog predsednika Donalada Trampa, a sve to u predvečerje predsedničkih izbora u SAD za koje je već sada jasno da će biti jedni od najneobičnijih do sada.

Novinar koji je “srušio” Niksona i od kog strepe američki predsednici

Robert Apšer Vudvord je američki novinar koji od 1971. godine radi za Vašington post. Dok je bio mladi reporter Vudvord je sa Karlom Bernstajnom, radio na otkrivanju afere “Votergejt“” i time dosta doprineo priči koja je ostala zabeležana za sva vremena. Nakon objavljivanja tih tekstova došlo je do brojnih vladinih istraga i konačne ostavke predsednika Ričarda Niksona.

Vudvord je nastavio da radi za Vašington Post nakon svog izveštavanja o Votergejtu. Od tada je napisao 19 knjiga o američkoj politici, od kojih je 13 na vrhu liste najprodavanijih.

Tramp odavno nije miljenik glavnih medija i njegove pristalice veruju da je i pojavljivanje “Besa” još jedan u nizu dokaza da demokrate ne biraju sredstva da ga uklone sa vlasti. Delovi knjige, objavljeni pre nego se i pojavila u knjižarama, izazvali su  komentare i američke, ali i svetske javnosti.

“Bes” je nastao posle 18 intervjua Vudvorda sa Trampom i predstavlja nastavak njegove prve knjige sa istim junakom, iz 2018. godine pod nazivom “Strah”, koja za kratko vreme postala bestseler. I ta knjiga je obilovala nesvakidašnjim svedočenjima kao što je recimo tvrdnja da je Tramp tražio ubistvo sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Delove nove Vudvordove knjige su objavili u Vašington postu, čiji je Vudvord urednik, i Si-En-En, a novi detalji o američkom predsedniku izazvali su različite reakcije među stanovnicima Amerike. Jedna od optužbi koja je najviše potresla javnost je da je Tramp namerno umanjivao posledice pandemije koronavirusa i tvrdio da se “ne događa ništa ozbiljno”.

Vudvord je u novoj knjizi napisao da mu je Tramp u razgovoru 7. februara rekao da se osoba može zaraziti novim koronavirusom “prostim udisanjem vazduha”.

-I zato je (koronavirus) veoma prepreden. Veoma je delikatan. Takođe je više smrtonosan od tvog upornog gripa- prenosi Vudvord Trampove reči.

Takođe, Vudvord je u svojoj knjizi objavio i to da Putin ucenjuje Trampa zbog “nekih stvari koje zna o njemu”, da je američki predsednik oduševljen pojavom severnorejskog lidera Kim Džong Una, kao i to da se pohvalio kako je “spasio glavu” prestolonasledniku Saudijske Arabije zbog ubistva novianra Kašogija.

Više od 600.000 primeraka knjige „Bes“ novinara Boba Vudvorda prodato je u prvoj nedelji, čime se pridružila jednogodišnjem talasu veoma uspešnih knjiga o predsedniku SAD.

“Soba u kojoj se sve desilo”

Bivši savetnik za Nacionalnu bezbednost Džon Bolton privukao je više pažnje od većine, imajući u vidu visoki status autora i prirodu njegovih tvrdnji. Njegovo delo – „Soba u kojoj se sve desilo“ – opisuje predsednika koji ne poznaje osnovne geopolitičke činjenice i čije su odluke često motivisane željom za reizborom. U toj knjizi Bolton tvrdi da je Tramp na samitu G20 u Japanu 2019. godine “neočekivano skrenuo razgovor na predstojeće američke predsedničke izbore, aludirajući na kinesku ekonomsku moć i zamolivši Sija da mu pomogne da on pobedi”.

Wikimedia/Gage Skidmore

Takođe, pisao je i o tome kako Tamp pretenduje da Amerika izađe iz NATO pakta i da je sugerisao da želi da ostane na vlasti duže od dva mandata.

U knjizi Bolton potvrđuje navode demokrata da je Tramp želeo da ukine vojnu pomoć Ukrajini kako bi izvršio pritisak na nju da pokrene istragu protiv njegovog rivala Džoa Bajdena. Ta tvrdnja je pokrenula proces opoziva protiv Trampa.

Međutim, Bolton u knjizi kritikuje demokrate, rekavši da su oni počinili “nemar u procesa opoziva”, usredsredivši se samo na Ukrajinu.

>U jednom odlomku pominje se sastanak iz 2018. godine sa tadašnjom britanskom premijerkom Terezom Mej na kom je jedan zvaničnik pomenuo Britaniju kao nuklearnu silu.

Tramp je navodno odgovorio: -Oh, a vi ste nuklearna sila?

-Opaska- rekao je Bolton, -nije bila izgovorena kao šala.

Ne čita memorandume ni kratke papire o politici, a sastanci sa svetskim liderima su mu dosadni

Pored ovih knjiga, advokati američkog predsednika Donalda Trampa pokušavali su svim silama da spreče objavljivanje knjige Majkla Vulfa “Vatra i bes: U Trampovoj Beloj kući” koja je podigla prašinu. U knjizi se, između ostalog, navodi da Tramp nije očekivao izbornu pobedu, da se iza njegovih leđa bore ko će biti glavni, kao i da “predsednik SAD ništa ne čita” – ni memorandume, ni kratke papire o politici, te da sa sastanaka sa svetskim liderima ustaje napola “jer mu je dosadno”.

“Izdajnički” sastanak sa Rusima

Predsednika SAD su najviše, čini se, u knjizi “Vatra i bes: U Trampovoj Beloj kući” pogodili komentari bivšeg saradnika Stiva Benona, kog je Tramp otpustio, oko sastanaka s Rusima u Trampovom tornju u Njujorku. Američki predsednik je, kako se čini, raskrstio sa svojim bivšim glavnim strategom i bliskim saradnikom iz vremena predsedničke kampanjenakon što je taj krajnje desničarski populista oštro kritikovao Trampovog sina i zeta zbog “izdajničkog” sastanka s Rusima.

U pisanju knjige o Trampu upustila se i nekadašnja učesnica njegovog rijalitija “Šegrt”, Omarosa Manigolt Njumen. Ona je posle Trampove šokantne pobede postala visoka zvaničnica Bele kuće, a potom se odlučila da se, nakon što je dobila otkaz, okrene protiv svog nekadašnjeg mentora i napiše knjigu koja je puna skandaloznih, šokantnih i uglavnom neproverljivih podataka o Trampu, njegovim saradnicima i njenom boravku u Beloj kući.

Tako je nastala knjiga “Unhinged” (Van kontrole) u kojoj je Omarosa tvrdila da joj je ponuđeno 15.000 dolara mesečno da ne kritikuje Trampa. Trampov komentar na Omarosinu knjigu bio je da je ona “šljam” i da joj je knjiga “šljam” i onda je nastavio da napada bivšu saradnicu nazivajući je “psom” koji je zaslužio da bude otpušten. Omarosa je iznela gomilu tvrdnji među kojima je najekstremnija bila ona da je Tramp pojeo dokumenta posle sastanka sa svojim nekadašnjim advokatom Majklom Koenom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike