Ona će najverovatnije da zameni Rut Bejder: Konzervativna katolikinja, protivnik abortusa i majka sedmero dece (FOTO+VIDEO)

19.10.2020

08:31 >> 10:39

0

Autor: M. I.

Ukoliko se Donald Tramp odluči da nominuje Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda, to će biti veliki udarac za tzv. levu i liberalnu Ameriku

Ona će najverovatnije da zameni Rut Bejder: Konzervativna katolikinja, protivnik abortusa i majka sedmero dece (FOTO+VIDEO)
Copyright Ejmi Koni Baret/Printscreen/Youtube, Fox News

Američki predsednik Donald Trump rekao je da će nominovati svog kandidata za Vrhovni sud danas u 17.00. On je tom prilikom kazao da će zemlji biti potrebno svih devet sudija koji će odlučivati o legalnosti glasačkih listića pristiglih poštom posle izbora u novembru.

Podsetimo, sudija Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je bila jedna od najuticajnijih žena u SAD, preminula u 87. godini.

Prema pisanju američkih medija, jedan od glavnih kandidata je Ejmi Koni Beret, sudija Federalnog apelacionog suda. Ona je već bila jedan od glavnih kandidata da zameni sudiju Entonija Kenedija 2018. godine, ali se Tramp tada odlučio za sudiju Breta Kavana. Beretova je, inače, veoma pobožni katolik i, za razliku od Rut Bejder Ginzberg, veliki protivnik abortusa.

Odrasla je sa šestoro braće i sestara. Otac joj je bio advokat, a majka domaćica. Njen muž Džesi M. Beret je takođe pravnik. Žive u skladnom braku od 1999. godine i imaju sedmoro dece.

Konzervativna katolikinja

Ejmi Koni Beret je 48-godišnja katolikinja koja je veoma popularna među konzervativnim evanđelistima, koji predstavljaju srž Trampovog biračkog tela. Američki predsednik će, eventualnim izborom Beretove, dodatno učvrstiti svoju poziciju među svojim najvernijim pristalicama.
Pre njenog postavljanja na mesto sudije Apelacionog suda za područje Ilinoisa, Indijane i Viskonsina, Beretova je 15 godina predavala pravo na Univerzitetu Notr Dam, jednom od najistaknutijih američkih katoličkih univerziteta.

Foto: Profimedia

Abortus

Ejmi Koni Beret je poznata kao protivnik abortusa. Između ostalog, ona je na Univerzitetu Notr Dam bila član grupe „Fakultet za život“, a 2015. godine je potpisala pismo katoličkim biskupima potvrđujući „vrednost ljudskog života od začeća do prirodne smrti“. Konzervativni deo Amerike se nada da će ona, ukoliko postane sudija Vrhovnog suda, glasati za poništavanje istorijske odluke iz 1973. kojom su legalizovana prava na abortus u SAD.

Oružje

Beretova je izrazila naklonost načinu tumačenja Ustava, zvanom originalnost, u kojem pravnici pokušavaju da dešifruju izvorna značenja tekstova u proceni da li su nečija prava prekršena. Mnogi liberali se protive ovom pristupu, govoreći da je previše krut i da ne dozvoljava da se Ustav menja s vremenom.
Ejmi Koni Beret je naklonost originalnosti pokazala tokom 2019. kada je tvrdila da osobama koje su osuđene za nenasilno krivično delo ne bi trebalo automatski zabraniti posedovanje oružja.

Imigracija

Beretova je, uglavnom, podržala odluke Trampove administracije u slučajevima imigracije. Tako je u predmetu Kuk kaunti protiv Vulfa, koji je pokrenut zbog odluke koja je zabranila dobijanje viza imigrantima za koje se može pretpostaviti da će koristiti socijalnu pomoć, Ejmi Koni Beret je izjavila da je to političko pitanje koje ne treba da se rešava na sudu.

Smrtna kazna

Beretova je u jednom od svojih radova predložila da se sudije katolici izuzmu iz postupaka koji uključuju izricanje smrtne kazne.

– Sudije ne mogu, niti treba da pokušavaju da usklade naš pravni sistem sa moralnim učenjima Crkve kad god se njih dvoje raziđu. Međutim, oni bi trebalo da svoje ponašanje prilagode crkvenim standardima. Možda će njihov dobar primer imati neki efekat – napisala je u članku.

Ukoliko se Donald Tramp odluči da nominuje Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda, to će biti veliki udarac za tzv. levu i liberalnu Ameriku, pogotovo ako se uzme u obzir da bi ona zauzela mesto jedne od ikona feminizma Rut Bejder Ginsburg.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike