Požar u izbegličkom kampu bio je planirana sabotaža: Istraga otkrila detalje incidenta koji je ostavio 12.000 Rohindža bez skloništa

14.03.2023

17:46

0

Utvrđeno je da je vatra planula istovremeno na više lokacija

Požar u izbegličkom kampu bio je planirana sabotaža: Istraga otkrila detalje incidenta koji je ostavio 12.000 Rohindža bez skloništa
Copyright Foto: AP Photo/Mahmud Hossain Opu

Požar zbog kog je ranije ovog meseca nekoliko hiljada Rohindža ostalo bez krova nad glavom u najvećem izbegličkom kampu na svetu u Bangladešu bio je „planirani čin sabotaže" koji je organizovala kriminalna grupa koja je tražila kontrolu nad objektom, saopštila je komisija koja istražuje požar.

Istraga je utvrdila da je požar izbio istovremeno na više lokacija u kampu, rekao je vladin zvaničnik Abu Sufijan, koji je na čelu sedmočlanog tima koji ispituje incident.

- Najmanje pet mesta se zapalilo u kratkom vremenskom periodu - rekao je Safijan za Rojters, navodeći da je prethodnog dana došlo do sukoba između rivalskih bandi unutar kampa. Neke izbeglice su takođe sprečene u pokušaju da ugase požar, rekao je on.

- Preporučujemo dalju istragu agencije za sprovođenje zakona kako bi se identifikovale grupe koje stoje iza incidenta - dodao je Safian.

Nije bilo prijavljenih žrtava nakon pakla 5. marta, koji se odigrao u kampu u Koks Bazaru, jugoistočnom pograničnom okrugu, uništivši oko 2.800 privremenih objekata, zbog čega je više od 12.000 izbeglica ostalo bez skloništa. Razorena je i ključna infrastrukturu unutar kampa, uključujući škole i medicinske klinike.

Foto: AP Photo/Mahmud Hossain Opu
 

Požar je planuo u 14.30 po lokalnom vremenu i goreo je nekoliko sati, da bi tek uveče bio stavljen pod kontrolu. Prvi izveštaji sa lica mesta sugerišu da su požar pogoršali plinski šporeti u improvizovanim kuhinjama u kampu.

Objekat, koji se navodi kao najveći te vrste na svetu, pruža utočište za više od milion izbeglica Rohindža koje su pobegle iz Mjanmara, uglavnom u avgustu 2017, usred tvrdnji o sistemskoj diskriminaciji i ciljanom nasilju nad muslimanskom etničkom manjinom.

Požari su redovna pojava u kampu, a od januara 2021. do decembra 2022. zabeležena su 222 takva incidenta. U martu 2021. 15 ljudi je poginulo, a oko 50.000 je raseljeno nakon drugog požara u istom naselju.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike