Žestok sukob između Azerbejdžana i Jermenije još traje: Stradali vojnici i civili (VIDEO)

19.10.2020

07:37 >> 10:53

0

Autor: M. I.

Borba se vodi oko Nagorno-Karabaha, regiona s većinskim jermenskim stanovništvom, koji je proglasio otcepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina

Žestok sukob između Azerbejdžana i Jermenije još traje: Stradali vojnici i civili (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube, Stefano Orsi

Sukobi su jutros izbili između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko Nagorno-Karabaha, regiona s većinskim jermenskim stanovništvom, koji je proglasio otcepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina.

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, a isto je učinio i Azerbejdžan. Prethodno je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

 

Vagram Pogosjan, predstavnik za medije nepriznate Republike Nagorno-Karabah, kaže da je artiljerijski napad izvršen na više naselja, uključujući centralni grad Stepanakert. On je tom prilikom pozvao stanovništvo da se sakrije u skloništa.

S druge strane, ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima.

Kako prenosi Sputnjik, pomoćnik azerbejdžanskog predsednika zadužen za spoljnu politiku Hikmet Gadžijev kaže da jermenska vojska nastavlja intenzivnu vatru po pozicijama azerbejdžanske vojske i naseljima.

Jermenija i Azerbejdžan dugo su u sukobu zbog otcepljenog azerbajdžanskog većinskoi jermenskog regiona Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih meseci.

– Rano jutros vojska Jermenije otvorila je vatru na azerbejdžanske pozicije, naselja i objekte duž linije razdvajanja… I sada intenzivno napadaju pozicije azerbejdžanske vojske – navodi se u saopštenju Gadžijeva.

Za sada obe strane optužuju onu drugu za incidente, pa je tako iz Jerevana saopšteno da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu ka Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

Gutereš o Nagorno-Karabahu: Hitno obustavite borbe

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je azerbejdžanske i jermenske snage da hitno obustave borbe i vrate se pregovorima, saopštio je njegov portparol Štefan Dižarik.

Kako je naveo, Gutereš poziva strane da “hitno obustave borbe, smanje tenzije i vrate se suštinskim pregovorima bez odlaganja”, prenosi AP.

Predsednik Nagorno-Karabaha: Turski avioni učestvovali u napadu

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Kako je kazao, samim tim Azerbejdžan tokom napada na Nagorno-Karabah koristi najsavremenije naoružanje kojim raspolaže turska vojska.

SAD osudile eskalaciju nasilja

SAD su večeras osudile eskalaciju nasilja između Azerbejdžana i Jermenije u sukobu oko Nagorno-Karabaha, i pozvale obe strane da trenutno obustave neprijateljstva.

Stejt department je saopštio da bi obe strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s retorikom ili postupcima koji bi dodatno produbili tenzije, preneo je Rojters.

Azerbejdžan: Ratno stanje ne znači mobilizaciju širom zemlje

Proglašavanje ratnog stanja u Azerbejdžanu ne podrazumeva mobilizaciju širom zemlje, poručio je danas portparol azerbejdžanske državne službe za mobilizaciju i regrutaciju vojske.

On je objasnio da je proglašeno ratno stanje u Azerbejdžanu, ali da nije objavljena opšta mobilizacija, prenosi TASS.

Oko 200 azerbejdžanskih vojnika ubijeno, sukobi se nastavljaju

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, uništeno oko 30 jedinica vojne tehnike i oko 20 bespilotnih letelica.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije.

– Borbe se i dalje vode, protivnik je pretrpeo velike gubitke, oko 200 vojnika je ubijeno, oko 30 oklopnih vozila uništeno i oko 20 bespilotnih letelica oboreno – precizirao je.

Iran poziva na prekid sukoba, nudi pomoć

Iran je pozvao Jermeniju i Azerbejdžan na hitan prekid sukoba oko Nagorno Karabaha, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Saed Katibzadeh i izrazio spremnost Teherana da pomogne u uspostavljanju primirja.

U granatiranju ubijeno pet članova porodice

Kancelarija državnog tužilaštva Azerbejdžana saopštila je danas da je pet članova jedne porodice ubijeno u granatiranju jermenskih snaga.

To su prve civilne žrtve iz Bakua u najnovijim sukobima dve strane oko Nagorno-Karabaha, prenosi Rojters.

S druge strane BBC prenosi da je i Jermenija prijavila da ima civilnih žrtava.

Premijer Jermenije razgovarao sa Putinom

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je telefonom ruskog lidera Vladimira Putina, saopšteno je iz Kremlja.

Za sada nije poznato o čemu su konkretno razgovarala dva lidera.

Jermenija priznaje nezavisnost Nagorno-Karbaha?

– Jermenija razmatra mogućnost priznavanja nezavisnosti Nagorno-Karbaha – izjavio je premijer te zemlje Nikol Pašinjan.

Prema njegovim rečima, to pitanje je neophodno veoma ozbiljno razmotriti i sprovesti javnu debatu.

Jermeni oborili azerbejdžanski dron

Jermenske snage tvrde da su oborili još jedan dron Azerbejdžanske vojske.

Na snimku koji je objavljen na internetu se vidi obaranje dron, a reč je o letelici kojaj je nabavljena od Izraela – Elbit Hermes 900.

Kako se navodi, dron je služio za navođenje artiljerijske vatre.

Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države

Parlament Azerbejdžana doneo je odluku da uvede ratno stanje u nekoliko gradova i regiona države, prenose mediji.

Azerbejdžanska vojska objavila snimke uništavanja jermenske vojne tehnike

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak na kojem se navodno vidi napad na jermensku vojnu tehniku.

– U kontraofanzivi jedinica azerbejdžanske vojske na različitim pravcima fronta uništen je veliki broj žive sile i vojne tehnike jermenskih trupa – navodi se u opisu video zapisa.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio se građanima povodom najnovijeg razvoja događaja u Nagorno-Karabahu. On je pozvao međunardne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog mešanja u sukob. To bi, kako je rekao, definitivno destabilizovalo situaciju u regionu.

– Odlično razumemo da azerbejdžanski režim može da počne sa zločinačkim delovanjem prema granicama Jermenije i pribegne provokacijama što bi izazvalo nestabilnost u celom regionu. Zločinačko ponašanje će dobiti dostojan odgovor – rekao je Pašinjan.

EU traži prekid vatre

Šef diplomatije EU Žosep Borel pozvao je u ime EU na trenutni prekid neprijateljstava u Nagorno Karabah zoni sukoba.

– Evropska unija poziva na trenutni prekid neprijateljstava, deeskalaciju i strogo poštovanje prekida vatre – kaže Borel.

Veliki gubici azerbejdžanske vojske

Za nekoliko sati ratnih dejstava u Karabahu oružane snage Azerbejdžana izgubile su 4 helikoptera, oko 15 bespilotnih letelica, uključujući udarne, 10 tenkova i borbenih vozila pešadije, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha.

Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP

Desetine ranjenih civila

Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih tokom granatiranja od strane Azerbejdžana.

– Prema ažuriranim podacima, sva veća i mnoga manja naselja, uključujući gradove Stepanakert, Askeran, Martakert, Martuni, Hadrut i Šuši, bili su izloženi napadima dronova i artiljerijskom granatiranju. Samo u Stepanakertu ranjeno je više od 10 osoba, uključujući decu i žene – navodi se u saopštenju kancelarije objavljenoj na Fejsbuku.

Azerbejdžanci osvojili strateške tačke?

Azerbejdžanska vojska navodno je preuzela kontrolu nad nizom strateških visova i šest sela u Nagorno-Karabahu, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

– Konkretno, oslobođena su sela Garakhanbeili, Gervend, Horadiz, Juhari Abdulrahmanli iz regije Fizuli, Bojuk Merjanli i Niuzgar iz regije Džabrail – rekao je pres-sekretar vojnog odeljenja Anar Eivazov.

Jermenija proglasila ratno stanje

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu.

– Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu – napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

Arutjunja proglasio ratno stanje: Ako Azerbejdžan želi rat – dobiće ga

Lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan proglasio je ratno stanje i objavio opštu mobilizaciju za sve starije od 18 godina.

On se obratio građanima posle najnovije eskalacije u tome regionu.

Artjunjan je tom prilikom poručio je da će “Azerbejdžan dobiti rat ukoliko ga želi”.

– Moramo časno da branimo slobodu i čast naše domovine. Neka nas ne slome ni žrtve ni gubici – rekao je on.

Artjunjan je rekao da u Nagorno-Karabahu nikad nisu bili pristalice rata, ali da su za njega spremni.

– Nema nikog ko više od nas voli mir. Mi nismo želeli rat, on nam je nametnut i mi smo dužni da branimo otadžbinu i svoje porodice. Za humanitarnu katastrofu koja preti regionu biće odgovoran lično predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev – rekao je Arutjunjan.

Turska podržala Azerbejdžan

Ankara podržava Baku i osuđuje najnovije akcije Jermenije u Nagrono-Karabahu, izjavio je danas zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

– Turska je potpuno solidarna sa Azerbejdžanom i bezrezervno podržava pravo na samoodbranu  – napisao je Kalin na Tviteru.

Rusija i ODKB traže prekid sukoba

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvala je strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da momentalno obustave vatru.

– Pozivamo strane da odmak obustave vatru i da počnu pregovore u cilju stabilizacije situacije – ističe se u saopštenju.

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) je takođe saopštila da konflikt treba rešavati isključivo mirnim putem.

– Smatramo da se ovaj konflikt mora rešavati isključivo mirnim putem. Za to postoji međunarodno priznati mehanizam – Minska grupa OEBS koja se bavi time – rekao je pres sekretar ODKB Vladimir Zajnetdinov.

Jermeni se masovno prijavljuju u dobrovoljce

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je da se građani Jermenije masovno javljaju u svoje vojne odseke kako bi kao dobrovoljci otišli u Nagorno-Karabah.

Prema nekim izvorima, širom zemlje u vojne odseke javilo se čak 10.000 ljudi.

– Ministarstvo odbrane Jermenije visoko ceni spremnost sugrađana ali saopštava da u ovom trenutku nema potrebe za angažovanjem dobrovoljaca. Ako to bude potrebno, Ministarstvo će izaći sa specijalnim saopštenjem – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Objavljen snimak uništavanja azerbejdžanskog tenka

Prema rečima portparola jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan, jermenske snage uništile su tri azerbejdžanska tenka.

S druge strane, Azerbejdžan nije komentarisao te navode.

Ipak, na Youtube-u se već pojavio snimak uništavanja jednog tenka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike