"Držao sam opela deci koju sam krstio. Sahranjujemo ih dan za danom": Potresne reči sveštenika posle nesreće u Grčkoj

10.03.2023 | 21:37

Autor: J.N.

Radovao sam se njihovim venčanjima, a sada ih sahranjujem - rekao je sveštenik

Copyright AP Photo/Vaggelis Kousioras

Ispovest sveštenika Nestora Sarantidisa, koji je u nedelju dana sahranio četvoro mladih nastradalih u sudaru vozova u Grčkoj previše je bolna jer se on prisetio dana sreće, kada je "neke od tih mladih krstio kao bebe".

- Mi tugujemo ovde u Solunu. Svakog dana ove nedelje držao sam opela za decu koju sam krstio kao bebe. U ponedeljak smo sahranili Afroditu, u sredu Vasilisa, zatim Tomasa i Frančesku. A ovih dana čekamo još jednu - rekao je Sarantidis.

printscreen/Mega
 

Sveštenik se osvrnuo na beskrajnu tugu roditelja i rekao da njihov bol niko ne može da razume, ali ga je posebno dirnulo njihovo dostojanstveno držanje tokom sahrana.

- Država mora da se pobrine da nikada više ne budemo svedoci ovakve nesreće - dodao je sveštenik.

U najvećoj nesreći koja je zadrsila Grčku poginulo je 57 osoba, tela nekih od njih nisu pronađena jer ih je temperatura na mestu sudara bila oko 1.300 stepeni pa su u potpunosti uništena, na desetine povređenih, duplo veći broj putnika sa traumama... POGLEDAJ GALERIJU

Među poginulima su uglavnom deca i mladi koji studiraju u Solunu. Prekinute su mladosti Anastasije Plakije i njenih sestrara od strica, bliznakinja Tomi i Krise, čija su tela pronađena u uništenim vagonima, lepe Anastasije koju je porodica kroz suze tražila u bolnici među povređenima, kao i njenog sunarodnika Kiprijanosa Papajoanua (23), petogodišnji sin jedne mame Antonije...

Medicinski veštak je u jednom trenutku u izjavi naveo da je u mrtvačnicu doneto više od deset vreća u kojima se nalaze pojedinačni ljudski delovi koji u prvim satima i danoma posle nesreće nisu mogli biti identifikovani.

 

https://www.youtube.com/watch?v=L8SkJpllR3U

 

Šef železničke stanice Larisa, Vasilis Samaras (59), priveden je posle nesreće i njemu tužilac na teret stavlja remećenje bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom, ubistvo iz nehata i nanošenje povreda.

Za to delo je zaprećena kazna od 10 godina zatvora do doživotne robije. 

Bonus video

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam