Ko i zašto masovno truje učenice u Iranu?

05.03.2023

20:20

0

Autor: M. Vu.

Dosad je više od 1.000 učenica u 15 iranskih gradova, kako se navodi, bilo izloženo gasnim napadima

Ko i zašto masovno truje učenice u Iranu?
Trovanje učenica u Iranu/Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Od novembra 2022. su sve češći izveštaji u Iranu o nerazjašnjenim trovanjima u školama za devojčice i domovima za studentkinje. Dosad je više od 1.000 učenica u 15 iranskih gradova, kako se navodi, bilo izloženo gasnim napadima.

Pogođene devojčice i devojke su za državne medije izjavile da su odjednom osetile miris "kao od trulog voća, pokvarenih jaja ili jakog parfema"  i da nisu više mogle da dišu. Neke od njih su pale u nesvest te su ih prijateljice morale odneti na svež vazduh. Mnoge su završile u bolnici, piše Dojče Vele.

- U 90 posto slučajeva se to dogodilo zbog stresa - tvrdio je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi u sredu na jednoj pres-konferenciji. Iranski predsednik Raisi ga je ovlastio da istraži te slučajeve. Zamenik ministra zdravstva Junus Panahi je izrazio sumnju kako je cilj tih napada zatvaranje škola za devojčice. Parlament se takođe posvetio toj temi, državni tužilac Montazeri je pokrenuo istrage.

 

 

Nastavnički sindikat u pripravnosti

- Roditelji protestuju ispred škole - kaže jedna 47-godišnja majka iz Teherana. - Mnogi razmišljaju o tome da svoju decu više ne šalju u školu. Moja odrasla ćerka je student. Ona nam je ispričala da su napadi otrovnim gasom u domovima započeli za vreme demonstracija održanih širom zemlje. Već mesecima postoje izveštaji o tome, ali ih niko nije uzeo zaozbiljno.

Koordinacijsko veće iranskog nastavničkog sindikata je za sledeću sedmicu pozvalo na protestne akcije širom zemlje.

- Ko god da se krije iza ovih napada, trebao bi znati da je sigurnost učenica i učenika naša crvena linija - poručio je na društvenim mrežama Mohamed Habibi, najistaknutiji član iranskog nastavničkog sindikata u Teheranu. Habibi je proteklih godina više puta uhapšen zbog poziva na štrajk.

Na internetu se mogu naći brojne vesti i videi o otrovanim devojčicama i studentkinjama iz različitih delova zemlje. Niko ne veruje u to da su ti očito koordinirani napadi izvršeni slučajno, kako je istakao ministar unutarnjih poslova Vahidi. Njega Interpol već godinama traži zbog optužbe da je 1994. bio uključen u bombaški napad na židovski centar u Buenos Airesu u kojemu je ubijeno 85 ljudi. A ipak je 2021. tog vojnog zvaničnika predsednik Raisi imenovao ministrom unutrašnjih poslova Irana.

 

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FLightofRev%2Fstatus%2F1632339989697556481&widget=Tweet

 

Novinarka Moloud Hajizadeh je oprezna po pitanju Vahidijevih izjava.

- Aparat moći u Iranu je u proteklih deset do petnaest godina instalirao gustu mrežu nadzornih kamera. Vlasti znaju čak ko, kad i u kojem automobilu je bio bez marame na glavi. Vlasnik automobila odmah dobija SMS upozorenja. Sigurnosne vlasti navode da čak tačno znaju ko je i kad i u kojoj protestnoj akciji bio aktivan. Demonstrante se često nekoliko dana kasnije uhapsi kod kuće. A sad kao nemaju pojma kako je otrovano više od 1.000 učenica?!"

 

 

Podsećanje na napade kiselinom prije devet godina

Hajizadeh je nekoliko puta bivala uhapšena zbog izveštavanja o protestnim pokretima u Iranu. Poslednja kazna joj je bila izrečena u januaru 2021. na godinu dana zatvora. Ali pre nego što je trebalo da ode u zatvor, uspela je da pobegne u egzil i danas živi u Norveškoj.

- Pratim te napade od novembra i izveštavam o tome na internetu. Podsećaju me na napade kiselinom u gradu Isfahanu 2014. godine. Tada je veći broj žena u Isfahanu napadnut kiselinom zato što nisu korektno nosile hidžab. Bili su to organizovali napadi mladih muškaraca koji nikad nisu uhapšeni, isto kao što je sad slučaj kod ovih organizovanih napada - smatra ova novinarka.

Do prvih napada je došlo u gradu Kom koji je za šiite sveti grad i koji je vrlo konzervativno orijentisan. Ekstremističke grupe u Iranu zahtevaju zabranu pohađanja nastave za devojčice. Kad su se u novembru 2022. na internetu pojavile prve vesti o misterioznim trovanjima u školama za devojčice u tom gradu, u Iranu su se tada održavali protesti širom zemlje. Povod tih protesta je bila smrt 22-godišnje Mahse Amini jer nije nosila hidžab onako kako "moralna policija" smatra da treba. Amini je u pritvoru podlegla povredama koje joj je nanela "moralna policija".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike