Neverovatan slučaj! Dokazi prikupljeni zbog silovanja pomogli da se reši ubistvo od pre 43 godine

02.03.2023 | 17:43

Autor: Vladimir Tanacković

Počinilac je uhapšen posle više od četiri decenije izbegavanja pravde

Copyright El Dorado County District Attorney’s Office

Dokazi prikupljeni zbog navodnog silovanja 1994. doveli su do hapšenja osumnjičenog za ubistvo počinjeno pre čak 43 godine u Kaliforniji, saopštile su vlasti u sredu.

Istražitelji veruju da je Harold Karpenter (63) ubio Patrišu Karnahan 1979. godine, saopštilo je Okružno tužilaštvo El Dorada u Kaliforniji.

Karpenter je identifikovan nakon što je nedavno testirana grupa dokaza povezanih sa navodnim seksualnim napadom iz 1994. godine u Spokenu u Vašingtonu i utvrđeno je da se njegov DNK poklapa sa dokazima prikupljenim sa tela Karnahove, saopštila je kancelarija okružnog tužioca.

Njeno telo je pronađeno u kampu na jezeru Taho 28. septembra 1979. godine.

Njen identitet nije otkriven sve do 2015. godine, kada je slučaj ponovo ispitan, saopštila je kancelarija tužioca.

Telo je ekshumirano, a rođaci su prepoznali privezak koji je nosila i poklapao se sa njenim DNK, navodi kancelarija tužioca.

Dokazi prikupljeni zbog istraživanja silovanja iz Spokena testirani su okviru pokušaja širom zemlje da se reši zaostatak u netestiranim primercima, saopštilo je tužilaštvo. Kada se seksualni napad dogodio, smatran je da je "nedokaziv", saopštila je kancelarija, a žrtva je od tada umrla.

Policija Spokena saopštila je da je 1994. godine Karpenter uhapšen i optužen zbog drugostepene optužbe za silovanje, ali je slučaj suspendovan i optužbe nikada nisu zvanično podignute. Komplet je dostavljen na testiranje prošle godine, navodi se.

Karpenter je uhapšen u ponedeljak u svom stanu u centru Spokena, saopštila je tamošnja policija.

On je zadržan u okrugu Spoken kao begunac, prema onlajn zatvorskoj evidenciji. Suočava se sa optužbom za ubistvo u Kaliforniji, prema kancelariji tužioca.

U sredu uveče nije odmah bilo jasno da li je Karpenter imao advokata koji bi mogao da govori u njegovo ime.

Bonus video

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam