Transrodni silovatelj osuđen na 8 godina zatvora: Pre odluke o promeni pola prisilio na seks dve žene

28.02.2023

22:40

0

Slučaj je izazvao debatu o transrodnim zatvorenicima nakon što je Brajson prvobitno bio u pritvoru u škotskom zatvoru za žene

Transrodni silovatelj osuđen na 8 godina zatvora: Pre odluke o promeni pola prisilio na seks dve žene
Copyright Profimedia

Transrodna žena proglašena krivom za silovanje dve žene pre nego što je donela odluku o promeni pola osuđena je na osam godina zatvora.

Isla Brajson je prošlog meseca osuđena za silovanje dve žene, jedne u Klajdbenku 2016. i jedne u Glazgovu 2019. godine, dok je još bila muškarac poznat kao Adam Grejem.

Tužioci su rekli da je 31-godišnjak „lovio" ranjive žene nakon što ih je upoznao na internetu.

Brajson je osuđen na osam godina zatvora na Višem sudu u Edinburgu, a sudija Lord Skot rekao je da je veliki rizik da će Brajson ponovno počiniti krivično delo. Dodao je da Brajsonova i dalje „oštro negira“ krivična dela i tvrdi da su se žrtve „urotile“ protiv nje.

Slučaj je izazvao debatu o transrodnim zatvorenicima nakon što je Brajson prvobitno bio u pritvoru u Kornton vejlu, škotskom zatvoru za žene. To je izazvalo zabrinutost političara i aktivista u vezi sa bezbednošću žena koje se drže pored transrodnog seksualnog prestupnika u ženskom zatvoru.

Brajson je premešten u mušku ustanovu manje od 72 sata kasnije nakon intervencije odlazeće premijerke Škotske, Nikole Sterdžen.

Škotski sekretar pravosuđa Kit Braun naredio je hitnu reviziju slučaja i Škotska zatvorska služba (SPS) donela je odluku da zaustavi smeštanje svih transrodnih zatvorenika sa istorijom nasilja nad ženama u žensku jedinicu.

Profimedia
Isla Brajson

Brajson iz Klajdbanka u Zapadnom Danbartonširu prvi put se pojavio na sudu 2019. kao Adam Grejem i obe žrtve su poznavale svog napadača pod tim imenom. U sudskim dokumentima 2020. godine, otprilike u vreme donošenja odluke o promeni pola, optuženi je imenovan kao Isla Eni Brajson, ranije poznat kao Adam Grejam.

Svedočeći na unapred snimljenom video-snimku jedna od žrtava (30) je rekla da je silovana pola sata.

- Sve što sam pričala bilo je "ne" iznova i iznova. U to vreme sam bila tako uplašena. Bol u stomaku. Jednostavno nisam znala šta se dešava - kazala je ona.

Druga žrtva, koja je svedočila putem video-veze uživo, rekla je sudu da je Brajson nastavio je siluje nakon što mu je rekla da prestane.

- Rekla sam mu da prestane, ali on je samo nastavio, i tada sam samo zatvorila oči i radila ono što je on želeo - ispričala je druga.

 

 

Svedočeći tokom suđenja, Brajson je govorila da je već sa četiri godine znao da je žena zarobljena u telu muškarca, ali da je odluku o tranziciji doneo tek sa 29 godina. Optuženi je tvrdio da su obe žene pristale na seks.

Sudu je rečeno da silovatelj, koji se pojavio na sudu noseći plavu periku i obučen u crne helanke i fluorescentnu ružičastu jaknu, i dalje traži potpunu promenu pola i nalazi se na „maksimalnim preporučenim dozama hormona na receptu“.

Advokat odbrane Edvard Targovski rekao je da ovo, zajedno sa „problematičnim ranim godinama", čini njegovog klijenta ranjivim. On je rekao da Brajsonova želja da promeni pol nakon oba silovanja nije „naknadna misao sa ciljem da se smanji kazna“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike