Jermenija i Azerbejdžan oštro odbijaju pregovore, broj žrtava raste, među njima i deca (FOTO+VIDEO)

19.10.2020

07:36 >> 10:57

0

Autor: M. I.

Teške borbe su se vodile na liniji fronta u Karabahu

Jermenija i Azerbejdžan oštro odbijaju pregovore, broj žrtava raste, među njima i deca (FOTO+VIDEO)
Copyright Tanjug/ArmGov/PAN Photo

 

Sukobi u neprizantoj republici Nagorno-Karabah nastavljeni su i danas. Zasada nema tačnih podataka o broju nastradalih, ali je sigurno da je gubitaka bilo na obe strane.

Podsetimo, u Nagorno-Karabahu u nedelju je došlo do eskalacije sukoba, a dve strane se međusobno optužuju za pokretanje borbenih dejstava.

I turske vlasti i Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovale su informaciju zvaničnog Jerevana da je turski lovac F-16 oborio jermenskog jurišnog lovca Su-25.

Prvo se oglasio šef pres službe turskog predsednika Fahretin Altun koji je za agenciju Blumberg izjavio da je ta informacija “apsolutno netačna”.

Ubrzo zatim se oglasilo Ministarstvo odbrane Azerbejdžana koje je takođe demantovalo jermenski vojni resor da je turski avion oborio jermenski Su-25.

Turska i Azerbejdžan demantovale Jermeniju

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

 

Jermenija i Azerbejdžan odbijaju pregovore

Jermenija i Azerbejdžan odbijaju mirovne pregovore na kojima insistiraju brojni svetski zvaničnici kako bi se okončao sukob oko Nagorno-Karabaha.

Obe strane se međusobno optužuju za napade, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je u razgovoru za državnu televiziju Rusije glatko odbacio svaku mogućnost razgovora, piše Reuters.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je za istu televiziju kazao da se razgovori ne mogu odvijati dok borbe traju.

Tenzije su dodatno porasle nakon što je Armenija objavila da je Turska srušila njen borbeni avion, što su i Turska i Azerbejdžan demantovali nazvavši ove tvrde “apsolutnim neistinama”.

 

Azerbejdžanska vojska uništila dva bataljona jermenskih oružanih snaga

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je azerbejdžanska vojska uništila položaje dva bataljona jermenskih oružanih snaga u Nagorno-Karabahu.

„Usled artiljerisjkih napada azerbejdžanske vojske uništeni su položaji prvog bataljona petog motorizovanog puka, razmeštenog u blizini naselja Gasangaja u Terterskoj oblasti, kao i prvog bataljona šestog motorizovanog puka oružanih snaga Jermenije koji se nalazio u pravcu Tališa“, saopštila je pres-služba Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da „neprijatelj, koji je podneo velike gubitke, kao i da ima poteškoće u pronalaženju tehnike za organizovanje evakuacije poginulih i ranjenih“.

 

Predsednik Azerbejdžana: Laž je da Turska učestvuje u ratu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je danas navode o tome da Turska učestvuje u oružanom sukobu u spornoj teritoriji Nagorno-Karabah.

“Turska nije deo sukoba i ne učestvuje u njemu, nema potrebe”, rekao je Alijev za rusku televiziju, a prenosi TAS S.

On tvrdi da Turska ima isključivo “ulogu stabilizatora” u tom regionu. Više o tome čitajte OVDE.

 

 

 

Uništen konvoj azerbejdžanskih kamiona

Vojska Nagorno-Karabaha uništila je konvoj azerbejdžanskih kamiona koji je prevozio municiju na liniju fronta, saopštila je portparolka ministra odbrane Jermenije Šušan Stepanjan.

Ona je ujedno i objavila snimak na svojoj Fejsbuk stranici na kome se, kako navodi, vidi trenutak eksplozije azrebejdžanskog konvoja.

Vojska Nagorno-Karabaha uspela je da povrati deo izgubljenih teritorija

Vojska Nagorno-Karabaha uspela je da povrati deo izgubljenih teritorija, izjavio je zamenik glavnokomandujući oružanih snaga te samoproglašene republike Artur Sarkisjan.

Kako je rekao, time je vojska Nagorno-Karbaha ojačala svoje položaje, između ostalog, na južnom i severnom pravcu.

Samo tokom današnjeg dana, prema njegovim rečima, tokom borbi je uništeno 17 azerbejdžanskih tenkova, četiri oklopne jedinice, 13 bespilotnih letelica.

Održan specijalni sastanak Stalnog saveta OEBS-a o Karabahu

Na današnjem specijalnom sastanku Stalnog saveta OEBS-a u vezi sa sukobom oko Nagorno-Karabaha kojim je predsedavala Albanija učestvovali su predstavnici 57 država članica te organizacije.

Otvarajući sastanak ambasador Igli Hasani, predsedavajući Stalnog saveta, ponovio je zabrinutost zbog tekućih sukoba i pogoršanja situacije na terenu. Uznemiren sve većim brojem žrtava, ponovio je poziv predsedavajućeg OEBS-a na trenutnu deeskalaciju i izrazio saučesće porodicama ubijenih i ranjenih, navodi se u saopštenju te organizacije.

Izveštavajući Stalni savet, lični predstavnik predsedavajućeg ambasador Andrzej Kaspržik rekao je da informacije dobija direktno sa terena i od lokalnih sagovornika na najvišem nivou.

Kasprzik je rekao da je u stalnoj komunikaciji sa svim stranama i da je njegov tim spreman da nastavi praćenje na terenu čim to situacija dozvoli.

Predstavnici zemalja kolektivnog predsedništva grupe Minsk – Francuske, Rusije i SAD – ponovili su apel kopredsedavajućih svim stranama da odmah prekinu neprijateljstva i nastave pregovore kako bi se pronašlo održivo rešenje sukoba.

Predsedavajući OEBS-u ponovio je važnost pregovaračkog rešenja i svoju podršku radu kopredsedavajućih grupe Minsk i ambasadora Kaspržika u njihovim naporima da stabilizuju situaciju na terenu.

Rusija pokušava da spreči sukob azerbejdžanske i jermenske dijaspore

Azerbejdžanski ambasador u Rusiji Polad Bulbuloglu bio je na sastanku u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, gde je razgovarano o sprečavanju sukoba između azerbejdžanske i jermenske dijaspore.

Bulbuloglu se sastao sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Andrejem Rudenkom i prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Aleksandrom Gorovim.

Oni su se ranije sastali i sa ambasadorom Jermenije u Moskvi.

“Pozvali su me da ponovo kontaktiram našu dijasporu i azerbejdžanske građane koji žive ovde. Vlasti su zatražile da sprečimo ponavljanje julskih događaja zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu”, rekao je Bulbuloglu.

Alijev: Nema razgovora o otcepljenju oblasti Nagorno-Karabah

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev odbacio je svaku mogućnost za razgovore o otcepljenju oblasti Nagorno-Karabah i istakao da su zahtevi Jerevana neprihvatljivi, prenose ruski mediji.

Alijev je naglasio i da Turska nije treća strana u sukobu, te da je njena uloga isključivo da pomogne da se odnosi u regionu stabilizuju.

Ministarstvo odbrane Jermenije: Baku koristi građane kao “živi štit”

Ministasrvo odbrane Jermenije saopštilo je da je Baku razmestio višecevne lansirne sisteme TOS-1 u neposrednoj blizini od naseljenih mesta, kao i da na taj način pokušava da iskoristi građane kao „živi štit“.

„Azerbejdžanske snage lansiraju rakete iz sistema koji su razmešteni nedaleko od civilnih naselja, što samo govori o tome da azerbejdžanska vojska koristi svoje građane kao živi štit“, rekao je portparol jermenskog vojnog resora Šušan Stepanjan.

Putin zabrinut: Okončati nasilje što pre

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i ruski predsednik Vladimir Putin ponovo su razgovarali telefonom i tom prilikom istakli da je neophodno da se borbena dejstva u Nagorno-Karabahu što pre obustave.

Kako je saopšteno iz Kremlja, razgovor je održan na inicijativu Jermenije, a tom prilikom je Putin izrazio ozbiljnu zabrinutost u vezi sa događajima u tom području.

Pašinjan i Putin su takođe izrazili saglasnost da je neophodno da sve strane preduzmu mere kako bi došlo do deeskalacije krize.

Posle jermenskog i ambasador Azerbejdžana u ruskom MIP-u

Azerbejdžanski ambasador u Jermeniji Polad Bulbuloglu izjavio je da je tokom sastanka u ruskom ministarstvu spoljnih poslova razgovarao o sprečavanju sukoba između azerbejdžanske i jermenske dijaspore.

“Sastali smo se sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Andrejem Rudenkom i prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Aleksandrom Gorovim”, rekao je Bulbuloglu dodajući da je upoznat sa tim da su se oni danas sastali sa njegovim jermenskim kolegom.

“Pozvali su me da ponovo kontaktiramo našu dijasporu i azerbejdžanske građane koji žive ovde. Vlasti su zatražile da sprečimo ponavljanje julskih događaja zbog eskalacije u Nagorno-Karabahu”, rekao je izaslanik.

Jerevan: Primorajte Tursku da se povuče iz Južnog Kavkaza

Zvanični Jerevan poziva svetsku javnost da primora Tursku da napusti Južni Kavkaz, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

Kako je rekao, vojno prisustvo Turske na teritoriji Južnog Kavkaza neće doneti ničeg dobrog.

Istovremeno, Pašinjan je optužio Tursku da je ta zemlja faktički uvučena u konflikt u Nagorno-Karabahu, kao i da se turski vojni instruktori i visoki vojni zvaničnici trenutno nalaze u azerbejdžanskim štabovima.

Raste broj žrtava: Stradalo nekoliko mališana

Civilne žrtve među Azerbejdžanima rastu kako se intenzivna neprijateljstva nastavljaju oko sporne regije Nagorno-Karabah, tvrdio je u utorak Baku, izveštavajući da je nekoliko osoba poginulo i nekoliko mališana stradalo u borbama.

Žestoke borbe u planinskom regionu pod kontrolom etničkih Jermena nastavile su se treći dan zaredom, a brojni smrtni slučajevi prijavljeni su u sukobima jermenskih i azerbejdžanskih snaga. Ali, u samom Azerbejdžanu civili su podneli teret pograničnog nasilja, rekao je predsednik Ilkham Aliiev.

Turski dronovi iznad ruske vojne baze

Kako javljaju jermenski mediji, turski dronovi su viđeni danas na granici sa Jermenijom, blizu mesta gde je smeštene ruska vojna baza.

Ambasador u Rusiji: Jermenija se nije obraćala ODKB-z za pomoć

Jermenija se nije obraćala ODKB-z za pomoć, međutim nakon obaranja jermenskog lovca, to pitanje može biti pokrenuto, izjavio je jermenski ambasador u Rusiji Vardan Togonjan.

„Uskoro ćemo izaći sa zvaničnim stavom po tom pitanju. Ta mogućnost je otvorena, trenutno se o tome vode razgovori“, rekao je on.

Podsetimo, Jermenija je članica ODKB-a, dok je Turska članica NATO-a.

Snimak uništavanja helikoptera

Turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25.

Kako prenosi Sputnjik, incident se dogodio u vazdušnom prostoru Jermenije, a prilikom obaranja jurišnog lovca jermenski pilot je poginuo.

Prema informacijama kojima raspolaže jermensko Ministarstvo, turski lovac je poleteo sa aerodroma iz grada Gjandža u svrsi odbrane azerbejdžanske avijacije i dronova koji su gađali naseljena mesta Vardenic, Mec Masrik i Sotk u Jermeniji.

U isto vreme, paralelno sa jermenskim PVO snagama, na nebu je delovala i jermenska avijacija, međutim turski lovac uspeo je da obori jedan jermenski avion.

Iz Ministarstva odbrane takođe navode i da je turski avion zašao u vazdušni prostor Jermenije i to na oko 60 kilometara od granice sa Azerbejdžanom, na visini od 8.200 metara.

Oboren još jedan azerbejdžanski dron

Jermenska vojska objavila je snimak olupina oborenog azerbejdžanskog drona.

Hiljade jermenskih dobrovoljaca pohrlilo ka frontu

Kako prenose jermenski mediji, hiljade dobrovoljaca krenulo je svojim automobilima ka Nagorno-Karabahu kako bi se priključili borbi protiv azerbejdžanskih snaga.

Na internetu se pojavio i snimak duge kolone, koju je snimio ruski novinar.

Baku preti uništavanjem jermenskih S-300

Oružane snage Azerbejdžana uništiće protivvazdušne raketne sisteme S-300 jermenskih Oružanih snaga koji se kreću ka Karabahu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane zemlje pukovnik Vagif Dargahli.

– Prema našim obaveštajnim podacima, protivvazdušni raketni sistemi S-300 koji pokrivaju vazdušni prostor Jerevana povučeni su sa borbene dužnosti i kreću se prema okupiranim teritorijama (Nagorno-Karabahu). Izjavljujemo da ih čeka sudbina uništene vojne tehnike jermenske vojske u Nagorno-Karabahu. Poslednje borbe još jednom pokazuju da je mit o nepobedivosti jermenske vojske neosnovan – rekao je Dargahli.

Rusija pozvala Tursku da “ne doliva ulje na vatru”

Po mišljenju portparola Kremlja, Dmitrija Peskova, Sve izjave o vojnoj podršci Jermeniji ili Azerbejdžanu dolivaju ulje na vatru u sukobu između ovih zemalja.

– Kremlj, pre svega, polazi od potrebe za što skorijim prekidom vatre i borbenih dejstava. Sve izjave o bilo kakvoj vojnoj podršci ili vojnim aktivnostima nedvosmisleno dolivaju ulje na vatru. Mi smo kategorički protiv toga i ne slažemo se sa takvom postavkom problema – odgovorio Peskov na pitanje da li Kremlj razmatra mogućnost vojne podrške Jermeniji, na primer, preko ODKB-a.

Kako prenosi Sputnjik, državna duma Rusije usvojila je na plenarnom zasedanju zajedničko saopštenje o situaciji u Nagorno-Karabahu u kome ruski parlamentarci pozivaju sukobljene strane da se vrate pregovorima. Takođe su izrazili spremnost da budu posrednici u stabilizaciji situacije.

– Državna duma saopštava da je neophodan momentalni prekid vatre, sprečavanje eskalacije konfrontacije u regionu i ističe da ne postoji alternativa rešavanju situacije mirnim putem. Poslanici Državne dume pozivaju strane da se što pre vrate pregovaračkom procesu i spremni su da pruže posredničku pomoć u stabilizaciji situacije – rečeno je u saopštenju.

Turska spremna da vojno podrži Azerbejdžan

Ministar spoljnih poslova Turske Melvut Čavušoglu je rekao da je ta zemlja spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.

– Za ovaj problem postoji samo jedno rešenje. Jermenija mora napustiti teritoriju Azerbejdžana. Ako se to ne dogodi, problem neće biti rešen. Spremni smo da pružimo podršku Azerbejdžanu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju – izjavio je Čavušoglu.

Baku: Uništili smo jermensku osmatračnicu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je u Nagorno-Karabahu uništeno komandno mesto i osmatračnica Oružanih snaga Jermenije.

– Uništeno je komandno mesto i osmatračnica trećeg bataljona prvog puka jermenske vojske smeštena u pravcu naselja Hadrut rejona Hodžavend – izjavio je za Sputnjik načelnik pres-službe azerbejdžanskog Ministarstva odbrane pukovnik Vagif Dargahli.

Jermenija razmatra vojno-politički savez sa Karabahom

Jermenske vlasti razmatraju planove za uspostavljanje vojno-političkog saveza sa nepriznatom republikom Nagorno-Karabah, izjavila je Lilit Makunc, šefica poslaničke grupe vladajuće koalicije Jermenije u parlamentu te zemlje, prenosi Tanjug.

– U trenutnoj situaciji, aktivno se razgovara o našim potencijalnim postupcima, uključujući formiranje vojnog i političkog saveza sa Arcahom (nepriznatom republikom Nagorno-Karabah) – napisala je na Fejsbuku Makuncova, predstavnica alijanse “Moj korak”.

Jermenija zapretila da će upotrebiti oružje velikog dometa u Karabahu

Jermensko Ministarstvo odbrane može biti primorano da tokom eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu primeni oružje velikog dometa, saopšila je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan, a prenosi Sputnjik.

– Ministarstvo odbrane upozorava da su jermenske oružane snage primorane da upotrebe vatreno oružje i vojnu tehniku velikog dometa za uništavanje ljudstva, pokretne i nepokretne imovine, vojne tehnike na velikim površinama – napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, to je uslovljeno činjenicom da azerbejdžanske snage koriste teške raketne lansere, artiljeriju krupnog kalibra i sisteme „Smerč“.

– To menja logiku i razmere borbenih dejstava, podižući ih na novi nivo – istakla je ona.

Jermenija tvrdi da je oborila azerbejdžanski helikopter

Tokom borbi u Nagorno-Karabahu jermenske oružane snage oborile su još jedan azerbejdžanski helikopter, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan.

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan je, nešto kasnije, objavila video obaranja dva helikoptera.

Արցախի ՊԲ ստորաբաժանումների կողմից արևելյան ուղղությամբ Իգլա ԴԶՀՀ-ով ոչնչացվել է հակառակորդի երկու ուղղաթիռПодразделения Армии обороны Арцаха из ПЗРК "Игла" уничтожили два вертолета противника на восточном направленииTwo enemy helicopters were destroyed by Igla MANPADS in the eastern direction by Artsakh #DefenseArmy units

Posted by Shushan Stepanyan on Уторак, 29. септембар 2020.

Jermeni objavili snimak kako azerbejdžanski vojnici panično beže

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je novi snimak na kome se vidi kako azerbejdžanski vojnici panično beže, pokušavajući da izbegnu granatiranje jermenskih oružanih snaga.

Հակառակորդի խուճապահար փախուստըПротивник бежит в панике Enemy runs in panic

Posted by Shushan Stepanyan on Уторак, 29. септембар 2020.

Jerevan tvrdi: Azerbejdžanska vojska gađala deo jermenske teritorije

Oružane snage Azerbejdžana gađale su vojnu jedinicu u jermenskom gradu Vardenis, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

– Oružane snage Azerbejdžana pucale su na vojnu jedinicu u Vardenisu, a takođe primenile avijaciju protiv ovih položaja. Ovoj operaciji neprijatelja prethodile su dezinformacije azerbejdžanskog Ministarstva odbrane da su, navodno, Oružane snage Jermenije iz rejona Vardenis granatirale rejon Daškasan u Azerbejdžanu – napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, tako je faktički, neprijatelj pokušao da pripremi teren za opravdanje svojih daljih dejstava.

– Očekujte oštar odgovor – istakla je Stepanjanova.

Baku: Vojska nije izgubila ni pedalj oslobođenih teritorija u Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana navodi da nijedna od prethodno zauzetih teritorija u Karabahu nije izgubljena.

Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP

– Nijedan pedalj oslobođenih teritorija nije izgubljen. Jermenska strana nastavlja da širi provokacione informacije. Izveštaji da je navodno jermenska vojska vratila deo teritorije koje je azerbejdžanska vojska oslobodila su dezinformacije – izjavio je za Sputnjik načelnik pres-službe Ministarstva odbrane pukovnik Vagif Dargahli.

Jermeni uništili konvoj azerbejdžanskih oklopnih vozila

Portparol jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan objavila je snimke napada na azerbejdžanske oklopne jedinice koji ju izvršile snage Nagorno-Karabaha.

Prema pisanju medija, teške borbe su se vodile na liniji fronta u Karabahu.

Stepanjanova je istakla da se nastavljaju artiljerijski napadi Azera na naseljena mesta.

Ադրբեջանական հենակետերի և զրահատեխնիկայի ոչնչացումDestruction of Azerbaijani posts and armored fighiting vehiclesУничтожение азербайджанских опорных пунктов и бронетехники

Posted by Shushan Stepanyan on Понедељак, 28. септембар 2020.

– Jermenske jedinice odbile su napade azerbejdžanskih oružanih snaga, često iz odbrane prelazeći u ofanzivu. Neprijatelju su naneti gubici i u ljudstvu i u tehnici. Konkretno, rano jutros na južnom delu fronta je uništena kolona oklopnih vozila oružanih snaga Azerbejdžana – napisala je ona na Fejsbuku.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je potvrdilo da je u blizini grada Fizuli njihova vojska izgubila četiri tenka.

 

Mnogo ranjenih civila

Kako pišu jermeski mediji, mnogo civila je ranjeno posle azerbejdžanskih napada na ovu oblast.

Civilno stanovništvo se tokom bombardovanja uglavnom nalazi u skloništima.

Jermenija objavila snimak napada na azerbejdžanske vojnike

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak napada na azerbejdžanske trupe.

Osim uništavanja vojne tehnike, na snimku je prikazan i trenutak napada na grupu azerbejdžanskih vojnika koji su stajali na otvorenom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike