Roboti će obavljati 39 odsto kućnih poslova do 2033: Veštačka inteligencija lagano osvaja domove

24.02.2023

07:15

0

Stručnjaci su predvideli da će kupovina namirnica verovatno biti najviše automatizovana

Roboti će obavljati 39 odsto kućnih poslova do 2033: Veštačka inteligencija lagano osvaja domove
Copyright Profimedia

U roku od jedne decenije oko 39 odsto vremena koje danas provodimo u kućnim poslovima i brizi o najmilijima moglo bi da se uštedi jer se predviđa da će mnoge stvari moći da rade roboti, kažu stručnjaci.

Istraživači iz Velike Britanije i Japana zatražili su od 65 stručnjaka za veštačku inteligenciju da predvide količinu automatizacije u uobičajenim kućnim poslovima za 10 godina.

Stručnjaci su predvideli da će kupovina namirnica verovatno biti najviše automatizovana, dok će briga o mladima ili starima najmanje biti pod uticajem veštačke inteligencije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu PLOS ONE, a sproveli su ga istraživači sa Univerziteta u Oksfordu i japanskog Univerziteta Očanomizu koji su želeli da saznaju kakav bi uticaj roboti mogli da imaju na rad u kući.

Istraživači su primetili da su roboti „za kućne zadatke“, kao što su roboti usisivači, „postali najproizvođeniji i najprodavani roboti na svetu“.

- Predviđa se da će samo 28% poslova nege, uključujući aktivnosti kao što su podučavanje dece, pratnja ili briga o starijem članu porodice, biti automatizovano - rekla je doktor Lulu Ši, postdoktorski istraživač na Oksfordskom internet institutu.

S druge strane, očekivalo se da će tehnologija smanjiti 60 odsto vremena koje provodimo u kupovini namirnica, kažu stručnjaci.

Profimedia
 

Ali predviđanja da će nas "u narednih deset godina" roboti osloboditi kućnih poslova imaju dugu istoriju i izazivaju opravdan skepticizam.

Ekaterina Hertog, vanredni profesor za veštačku inteligenciju i društvo na Oksfordskom univerzitetu i jedan od autora studije, uporedila je to sa pričama o samovozećim automobilima

- Obećanje da će automobili koji se sami voze, da budu na ulici, zamenjuju taksi, tu su već decenijama – a ipak, nismo bili u stanju da nateramo robote da dobro funkcionišu ili da se ovi samovozeći automobili kreću nepredvidivim okruženjem naših ulica. Kuće su slične u tom smislu - objasnila je ona.

Istraživanje sugeriše da bi kućna automatizacija mogla da smanji vreme utrošeno na neplaćeni rad u kući. U Velikoj Britaniji muškarci u radnom dobu rade otrpilike upola manje u kući nego žene, dok u Japanu muškarci rade petinu poslova koje obavljaju žene.

Međutim, tehnologija može biti skupa. Ako sistemi za pomoć u kućnim poslovima budu dostupni samo određenoj grupi društva, „to će dovesti do porasta nejednakosti u slobodno vreme", rekla je profesorka Hertog, dodajući da društvo treba živo da razmotri pitanjima koja postavljaju domovi puni pametne automatizacije, „gde je ekvivalent Aleksi u stanju da sluša i na neki način snimi šta radimo i izveštava o tome“.

- Ne mislim da smo mi kao društvo spremni da upravljamo tim velikim napadom na privatnost - zaključila je ona.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike