Jedni pozivaju na primirje, drugi potpiruju vatru: Turska i Rusija opet na ivici sukoba zbog Nagorno-Karabaha?

19.10.2020

09:13 >> 07:53

0

Da je odnos Rusije i Turske na staklenim nogama pokazuje i sukob između Azerbejdžana i Jermenije

Jedni pozivaju na primirje, drugi potpiruju vatru: Turska i Rusija opet na ivici sukoba zbog Nagorno-Karabaha?
Copyright Armenian Defense Ministry via AP/Turkish Presidency via AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Prošlo je tri dana od kada su počeli sukobi oko sporne teritorije Nagorno-Karabah, a iako su gotovo svi svetski lideri, osim turskog predsednika Erdogana, pozvali na smirivanje tenzija, čini se da je situacija izmakla kontroli, što govori i stanje na frontu od ranih jutarnjih časova. Za to vreme sve oči su uprte u zemlje u okruženju Azerbejdžana i Jermenije i velika pažnja se obraća na njihove rekacije povodom novonastalog stanja.

Rusija: Erdogan samo doliva ulje na vatru

Član Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Jelena Panjina izjavila je danas da Erdogan samo doliva ulje na vatru i da su takve izjave veoma opasne.

– Erdogan pokušava da učvrsti svoj imidž ‘moći’, međutim, ne može da ne shvati da novi rat između Jermenije i Azerbejdžana nije povoljan ni za koga, uključujući Tursku. Zar mu je malo protoka migranata iz Sirije, za čiju pojavu je u velikoj meri on sam kriv?, rekla je poslanica.

Tako je predsednik Erdogan još juče izjavio da je došlo vreme da se okonča jermenska okupacija i da moraju da se svedu računi. Po svojoj zapaljivoj retorici se izdvojio od ostali lidera u okruženju. Za raliku od Erdogana, predsednik Rusije Vladimir Putin se nije zvanično oglašavao, ali je u razgovoru sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom izrazio zabrinutost zbog dešavanja u Nagorno-Karabahu.

Umesto njega, u ime Rusije,  juče se zvanično oglasio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji je razgovarao sa sa jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom o sukobu na spornoj teritoriji.

– Lavrov je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava velikih razmera na liniji dodira i o informacijama o poginulim i ranjenim. Naglašena je potreba za što skorijim prekidom vatre – ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da će “Rusija, zajedno sa ostalim kopredsednicima Minske grupe OEBS-a, nastaviti da preduzima napore na posredovanju usmerene na stabilizaciju situacije”.

Viši naučni saradnik Instituta za međunarodne studije Aleksandar Saša Gajić smatra da je situacija eskalirala naglo i da će se uz posredovanje  najuticajnije Rusije postepeno smirivati.

Printscreen/Youtube

– Jermeni su gotovo zaustavili prodiranje Azerbejdžana, koji je hteo da preuzme Nagorno-Karabah na brzinu, baš kao i 2014. godine. Pošto nisu uspeli da ostvare cilj u roku od 48 sati i pošto su Jermeni stabilizovali svoje linije, očekuje se povlačenje i smirivanje stanja na frontu, a potom i povratak na mirovne pregovore- objašnjava Gajić za 24sedam i dodaje:

– Rusija će imati ključnu ulogu u primirju. Sa druge strane, Turska će se takođe truditi da bude posrednik u tim pregovorima, naravno, ako situacija dodatno ne eskalira.

Ponovo ugroženi odnosi Rusije i Turske

Da je odnos Rusije i Turske na staklenim nogama pokazuje i situacija u Nagorno-Karabahu, a koliko su njihovi odnosi kompleksni objašnjava i naš sagovornik.

– Oni se istovremeno i takmiče i sarađuju. Njima se na Kavakazu ne podudaraju interesi, ali ne verujem da će doći do pogoršanja odnosa. S tim što ruska energetska politika može da uslovljava Tursku, a  mogla bi i da im ukine gas. To se naravno sada neće dogoditi, jer se u ovom slučaju ne radi o ekstremnoj situaciji – tvrdi Gajić.

Ove dve zemlje već podržavaju suparničke strane u Siriji i Libiji, zbog čega su više puta bile na ivici direktnog okršaja. Poslednji takav bio je 2015. godine kada je turski avion F-16 oborio ruski avion Su-24 što se smatralo “ozbiljnim međunarodnim incidentom”.

Podsetimo, Rusija ima pakt o uzajamnoj odbrani sa Jermenijom i vojnu bazu u republici, dok je Azerbejdžan prošlog meseca bio domaćin velikih zajedničkih vojnih vežbi sa turskim snagama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike