Misterija je konačno rešena! Evo ko je glavni krivac za krčenje šume u Kolumbiji

19.02.2023

23:37

0

Krčenje šuma se razbukatalo nakon potpisa mirovnog ugovora između vlade Kolumbije i pobunjeničke grupe FARK 2016. godine

Misterija je konačno rešena! Evo ko je glavni krivac za krčenje šume u Kolumbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Glavni krivac za uništavanje amazonske prašume u Kolumbiji u poslednjih 40 godina nije gajenje biljke koke, već uzgoj stoke, pokazuju rezultati naučne studije Univerziteta Toledo.

- Želimo da konačno odstarnimo narativ da je koka glavni pokretač krčenja šuma - izjavio je vođa studije, istraživač Univerziteta Pablo Murijo-Sandoval, prenosi Gardijan.

Prema rezultatima studije za 2018. godinu, površina od 45.000 hektara iskrčene šume za gajenje koke, glavnog sastojka kokaina, bila je šezdeset puta manja od površine iskrčene šume za uzgoj stoke koja iznosi više od tri miliona hektara.

Krčenje šuma se razbukatalo nakon potpisa mirovnog ugovora između vlade Kolumbije i pobunjeničke grupe FARK 2016. godine.

Pobunjenici iz grupe FARK su tada odložili oružje, izašli iz džungle i počeli da zauzimaju veliku površinu teritorije, koju su paljenjem i sečom drveća pretvarali u zemlju pogodnu za uzgoj stoke.

Krčenje amazinske prašume je 2017. godine dostiglo neslavan rekord, kada je iskrčeno 219.973 hektara, što predstavlja rast od 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro, izabran u avgustu prošle godine, najavio je zaokret državne politike koja je do sada bila veoma represivna prema uzgajivačima koke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike