"Konkretne i neposredne pretnje": Izraelski spasioci napuštaju Tursku zbog ugrožene bezbednosti

12.02.2023

22:05

0

Organizacija Junajted Hacalah je poslala u Tursku grupu od oko 40 volontera

"Konkretne i neposredne pretnje": Izraelski spasioci napuštaju Tursku zbog ugrožene bezbednosti
Ilustracija - Copyright Tanjug/Ahmet Akpolat/DIA via AP

Deo kontingenta izraelskih spasilaca napustio je danas Tursku zbog ugrožene bezbednosti. Naime, pripadnici izraelske spasilačke organizacije Junajted Hacalah potvrdili su da su bili primorani da napuste Tursku zbog "konkretnih pretnji" iz susedne Sirije i sve ozbiljnijih nemira u Turskoj izazvanih ogorčenjem lokalnog stanovništva na neadekvatno reagovanje turske vlade posle razornog zemljotresa, prenosi Tajms of Izrael.

- Izraelski tim za hitne situacije Junajted Hacalah prekida svoju misiju u Turskoj i ranije se vraća u Izrael zbog bezbednosnih pretnji - saopšteno je iz ove organizacije pre nego što su njeni pripadnici napustili teritoriju Turske avionom izraelsko-američke milijarderke Mirijam Adelson.

Organizacija Junajted Hacalah je poslala u Tursku grupu od oko 40 volontera, uglavnom medicinskih stručnjaka, koji su pomagali u spasilačkim naporima na jugu Turske, posebno u Kahramanmarašu, poznatom i kao Maraš, jednom od gradova koji su najteže pogođeni prošlonedeljnim zemljotresima.

Tim Junajted Hacalaha je trebalo da se vrati iz Turske posle 10 dana, ali doneta je odluka da se izraelski spasioci ranije vrate u Izrael zbog "konkretnih i neposrednih pretnji".

Portparol ove izraelske organizacije je potvrdio da postoje dva glavna razloga koja su uticala na donošenje ovakve odluke - blizina turskog grada Gaziantepa sa sirijskim pograničnim područjem na kojem je tokom godine aktivna Islamska država i rastuće nezadovoljstvo i nemiri među građanima Turske zbog lošeg odgovora njihove vlade na zemljotres.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike