Hristodulidis pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora na Kipru

12.02.2023

17:45 >> 18:56

0

Prema anketi, koju je sprovela kiparska televizija "CyBC", Hristodulides je osvojio između 50,5 odsto i 53,5 odsto glasova

Hristodulidis pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora na Kipru
Nikos Hristodulides vodi na izborima - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Bivši ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis pobedio je danas u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, pokazuju zvanični rezultati na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

Hristodulidis je osvojio 51,9 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat Andreas Mavrojanis dobio 48,1 odsto podrške birača.

Uoči izbora Hristodulidis je obećavao vladu jedinstva koja će imati zadatak da mirovne pregovore sa kiparskim Turcima izvede iz ćorsokaka, prenosi Rojters.

 

Hristodulidis (49) se nadmetao u drugom krugu predsedničkih izbora sa Mavrojanisom (66), kandidatom kojeg je podržala levičarska Progresivna partija radnog naroda (AKEL).

Hristodulidis je jedan od najbližih saradnika odlazećeg predsednika Nikosa Anastasijadesa i bivši diplomata sa dugogodišnjim stažom u ministarstvu spoljnih poslova.

Bio je portparol vlade 2014. godine, a potom ministar spoljnih poslova 2018. godine. Demokratska stranka (DISI), čiji je član bio Hristodulidis odlučila je da ga izbaci iz stranke zbog toga što se kandidovao za predsednika jer su su stranačke kolega videle njegovu odluku kao čin podele, preneo je ranije AP.

Hristodulidis je imao podršku tri stranke - Demokratske stranke (DIKO), Pokreta za socijaldemokratiju (EDEK) i Demokratskog saveza (DIPA).

Pravo glasa imalo je 560.000 građana.

Vučić čestitao Hristodulidisu pobedu na izborima za predsednika Kipra


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras Nikosu Hristodulidisu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora na Kipru.

Vučić je na svom Tviter nalogu istakao da je odnos Srbije i Kipra zasnovan  na čvrstim istorijskim osnovama. 

- Uveren sam da će naša saradnja nastaviti da jača u korist naših građana i kompanija - napisao je Vučić.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike