"Ja sam u ruševinama, spasite me": Zarobljeni Turci očajnički mole za pomoć preko mreža (VIDEO)

06.02.2023

10:12

1

Autor: N. Pavlović

Turske oružane snage uspostavile su vazdušni koridor kako bi omogućile timovima za potragu i spasavanje da stignu do pogođene zone

"Ja sam u ruševinama, spasite me": Zarobljeni Turci očajnički mole za pomoć preko mreža (VIDEO)
Turkinja Ajsel je iz ruševina molila za pomoć - Copyright Twitter/Aysel

Turski grad Kahranmaraš pretrpeo je veliku štetu nakon snažnog zemljotresa od 7,8 stepeni, a mnogi građani su ostali zarobljeni u ruševinama.

Nadležne službe i volonteri na sve načine pokušavaju da izvuku zarobljene građane, a pojedinci su se iz ruševina oglašavali preko društvenih mreža.

- Ja sam u ruševinama. Spasite me - poručila je jedna žena Ajsel.

Za sada nije poznato njeno stanje. Korisnici Tvitera su joj poručili da čuva bateriju i naveli su da se mole za njeno zdravlje i izbavljenje.

Veliki broj građana preko društvenih mreža moli za pomoć jer su im rođaci ili prijatelji zarobljeni u ruševinama, a bilo je i onih koji su se požalili da spasilaca nema.

Turske oružane snage uspostavile su vazdušni koridor kako bi omogućile timovima za potragu i spasavanje da stignu do zone pogođene snažnim zemljotresom.

- Mobilisali smo naše avione da bismo poslali medicinske timove, timove za potragu i spasavanje i njihova vozila u zonu zemljotresa - naveo je ministar odbrane Hulusi Akar.

I Srbija upućuje pomoć u vidu Specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova sa 21 pripadnikom i 3 oficira za vezu.

Specijalistički timovi upućuju se sa opremom za probijanje i presecanje, podizanje tereta, spasavanje i rad na visini i elektronsku pretragu. Pripadnici Sektora obučeni su za ovaj vid pretrage i spasavanja iz ruševina, a do sada je opremljeno i obučeno osam Specijalističkih timova sa 140 pripadnika.

Ukupan broj poginulih u razornom zemljotresu koji je rano jutros pogodio pogranično područje između Turske i Sirije povećao se, prema dosadašnjim podacima, na više od 1.300, a povređenih je više od 3.000. 

Strahuje se da će broj žrtava nastaviti da raste, jer je veliki broj ljudi zatrpan. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike