Nove, užasne informacije iz Pakistana: Raste broj žrtava, čovek se razneo bombom dok je bio među vernicima u džamiji

30.01.2023

19:23

0

Autor: 24sedam

Kako se navodi, većina poginulih i ranjenih su policajci, jer je džamija deo kompleksa koji se koristi i kao sedište gradske policije

Nove, užasne informacije iz Pakistana: Raste broj žrtava, čovek se razneo bombom dok je bio među vernicima u džamiji
Bombaški napad u Pakistanu - Copyright AP Photo/AP Photo/Muhammad Sajjad

Najmanje 59 osoba je poginulo, a 170 je ranjeno u napadu bombaša samoubice na džamiju u Pakistanu, saopštili su zvaničnici.

Šef policije u Pešavaru Ijaz Kan rekao je za Rojters da su mnogi od ranjenih u kritičnom stanju.

Komandant pakistanskih talibana Sarbakaf Mohmand u objavi na Tviteru preuzeo je odgovornost za napad, navodi AP uz napomenu da nije uspeo da stupi u kontakt  sa portparolom te militantne organizacije kako bi proverio objavu.

Napadač sa prslukom koji je bio pun eksploziva detonirao je napravu tokom molitve u džamiji u severozapadnom gradu Pešavaru, kojoj je, kako se procenjuje, prisustvovalo više od 400 osoba.

Pešavar je glavni grad severozapadne granične provincije Hajber Pahtunhva i planinskih oblasti prema Avganistanu, gde su pobunjeni pakistanski talibani prisutni u velikom broju, zbog čega je poprište čestih napada militanata.

Sidik Kan, policijski zvaničnik, saopštio je da je da je među mrtvima je i Nur-ul-Amin, koji je predvodio molitvu. 

On je naveo i da se napadač razneo dok je bio među vernicima.

Kako se navodi, većina poginulih i ranjenih su policajci, jer je džamija deo kompleksa koji se koristi i kao sedište gradske policije. 

Policijski kompleks se nalazi u zoni visoke bezbednosti u Pešavaru, zajedno sa nekoliko vladinih zgrada i nije jasno kako je bombaš uspeo da uđe neprimećeno u zonu. 

Policijski zvaničnici su saopštili da se deo zgrade urušio i veruje se da su ljudi i dalje zarobljeni u ruševinama, preneo je Rojters. 

Spasioci  pokušavaju da dođu do vernika koji su zarobljeni pod ruševinama, navela je policija. 

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif osudio je napad i naložio vlastima da obezbede najbolju moguću zdravstvenu negu ranjenima. 

On je obećao da će biti pokrenuta akcija protiv odgovornih za napad. 

Bivši premijer Imran Kan na Tviteru je osudio bombaški napad i uputio je saučešće porodicama žrtava uz poruku da je najvažnije da se poboljša prikupljanje obaveštajnih podataka i da se pravilno opreme policijske snage za borbu protiv rastuće pretnje terorizma.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike