Novi predsednik Češke već provocira Rusiju: Ukrajina zaslužuje da se pridruži NATO-u

01.02.2023

10:09

0

Pavel je odbacio stav da se isporuke oružja mogu posmatrati kao "eskalacija"

Novi predsednik Češke već provocira Rusiju: Ukrajina zaslužuje da se pridruži NATO-u
Copyright AP Photo/Petr David Josek

Novoizabrani češki predsednik Petr Pavel rekao je za Bi-Bi-Si da Ukrajini treba dozvoliti da se pridruži NATO-u „čim se rat bude završio”.

Penzionisani general NATO-a izjavio je da će Ukrajina biti "moralno i praktično spremna" da se pridruži zapadnom savezu kada neprijateljstvima bude došao kraj.

U svom prvom emitovanom intervjuu za međunarodne medije od njegovog izbora general Pavel je dao čvrstu odbranu zapadne vojne podrške Kijevu, rekavši da ne bi trebalo da postoje „skoro nikakva ograničenja“ za ono što zemlje treba da pošalju.

On je istakao i da za njega slanje zapadnih borbenih aviona kao što su F-16 „nije tabu“, ali da nije siguran da bi oni mogli da budu isporučeni u vremenskom roku koji bi mogao da se pokaže korisnim za Kijev.

Američki predsednik Džo Bajden odbacio je slanje F-16 ove nedelje, iako je francuski lider Emanuel Makron rekao da ništa nije isključeno.

- Ponosan sam što je moja zemlja jedna od prvih koja je Ukrajini pružila značajnu vojnu pomoć - rekao je on za Bi-Bi-Si.

AP Photo/Petr David Josek
 

Češka Republika je bila prva zapadna zemlja koja je poslala tenkove i borbena vozila pešadije - T72 i BMP1 sovjetskog dizajna - u Kijev, u sklopu serije isporuka teškog naoružanja koja je navodno počela još u martu 2022.

Novoizabrani predsednik odbacio je stav da se isporuke oružja mogu posmatrati kao "eskalacija".

Rusija je upozorila da će povećane isporuke zapadnog oružja dovesti do toga da zemlje NATO-a sve više budu direktno uključene u sukob.

- Nemamo alternativu. Ako ostavimo Ukrajinu bez pomoći, ona bi najverovatnije izgubila ovaj rat. A ako izgubi - svi gubimo - zaključio je Pavel.

A kada se rat završi, on jasno može da vidi Ukrajinu u NATO-u.

- Ukrajinska vojska će verovatno biti najiskusnija vojska u Evropi. Ukrajina zaslužuje da bude deo zajednice demokratskih zemalja - kazao je novi predsednik Češke.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike