UŽIVO Rat za Nagorno-Karabah: Jermenija spremna na pregovore o prekidu vatre, Azerbejdžan ćuti (FOTO+VIDEO)

15.10.2020

07:48 >> 13:48

0

Autor: M. I.

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut...

UŽIVO Rat za Nagorno-Karabah: Jermenija spremna na pregovore o prekidu vatre, Azerbejdžan ćuti (FOTO+VIDEO)
Copyright Zgrade u Nagorno-Karabahu/Foto: Profimedia

U Karabahu se i danas vode žestoke borbe. Prema pisanju medija, azerbejdžanska vojska zauzela je niz strateških kota na liniji dodira, dok su se jermenske snage pohvalile uništavanjem neprijateljske tehnike.

Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Obe strane optužuju protivnika za početak sukoba.

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

 

Jermenija spremna na pregovore o prekidu vatre

Jermenija će sarađivati sa Rusijom, SAD i Francuskom na dogovoru o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

Ovu odluku je Jermenija donela, kako je saopšteno, zbog toga što sve više raste broj žrtava u sukobu koji je pre šest dana počeo oko otcepljene enklave na jugu Kavkaza, navodi Rojters.

Azerbejdžan, koji se bori protiv jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu, nije odgovorio na poziv za dogovor o prekidu vatre koji su uputile tri zemlje uz podršku Organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS) Minske grupe, koji posreduju u dogovorima.

Objavljeno je da je poginuo 21 civil, a da je povređeno više od šezdesetoro ljudi u planinskom naselju koje pripada Azerbejdžanu, ali je pod upravom uglavnom jermenskog stanovništva.

Azerbejdžansko tužilaštvo saopštilo je da je do sada ubijeno dvadeset civila i ranjeno 55 u napadima jermenskih snaga. Azerbejdžan nije saopštio o žrtvama među pripadnicima vojnih snaga.

OEBS je pozvao na trenutni prekid vatre kako bi se omogućila repatrijacija ostataka poginulih vojnika.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aziz Karimov

Minsk grupa:Prekinuti neprijateljstva, zaštiti civile

Kopredsedavajući Minsk grupe u okviru OEBS-a, koju čine Francuska, SAD i Rusija, najoštrije su osudili kontinuirano nasilje u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, kao i nasilje usmereno na ciljeve na teritoriji Jermenije i Azerbejdžana i izrazili zabrinutost zbog izveštaja o povećanju broja civilnih žrtava.

U saopštenjun se ističe da ciljanje i pretnja civilima nije prihvatljiva ni u kakvim okolnostima.

Kopredsedavajući Minsk grupe hitno pozivaju na trenutni prekid neprijateljstava i nastavak pregovora, u pozitivnoj atmosferi i bez preduslova, navodi se u saopštenju.

Kopredsedavajući ove grupe su pozvali obe strane na potpuno poštovanje njihovih međunarodnih obaveza da zaštite civilno stanovništvo.

U saopštenju se ocenjuje i da učestvovanje spoljašnjih strana u eskalaciji nasilja podriva napore za postizanje trajnog mira u regionu.

Oni takođe pozivaju na trenutni prekid vatre kako bi se omogućila repatrijacija ostataka poginulih vojnika.

Foto: Profimedia

Ubijeno 28 proturskih sirijskih boraca

Najmanje 28 proturskih sirijskih boraca poginulo je u poslednjih nedelju dana u borbama u Nagorno-Karabahu.

Sirijski borci koji pripadaju pobunjeničkim grupama vernim Ankari deo su oko 850 boraca koje je Ankara od prošle nedelje poslala u pomoć Azerima, rekao je za Frans pres direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Jerevan o gubicima na azerbejdžanskoj strani

Predstavnik za medije jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan rekao je na brifingu za novinare da je na azerbejdžanskoj strani za dan poginulo 540 ljudi, a ranjeno više od 700.

Prema njegovim rečima, uništeno je 45 oklopnih vozila i šest aviona, tri helikoptera i šest bespilotnih letelica.

Baku: Jermenija želi da zadrži status kvo u Nagorno-Karabahu

Zvanični Baku smatra da Jerevan nije zainteresovan za pregovore o rešavanju konflikta u Nagorno-Karabahu.

„U više izjava Minske grupe OEBS istaknuto je da je status kvo neprihvatljiv. Ali, Jermenija radi upravo na tome da očuva status kvo, zasnovan na okupaciji. Očigledno da Jermenija nije zainteresovana za rešavanje pitanja konflikta putem pregovora, nastojeći da izvrši aneksiju zauzetih teritorija“, rekao je ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov.

Foto: Profimedia

Putin i Pašinjan o situaciji u Nagorno-Karabahu

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarali su o situaciji u Nagorno-Karabahu gde je pre nekoliko dana došlo do eskalacije sukoba, saopštio je Kremlj.

Inicijativa za telefonski razgovor došla je sa jermenske strane.

Ponovo artiljerijska vatra u Stepanakertu

Artiljerijska vatra ponovo se čuje u Stepanakertu. Lokalno stanovništvo se užurbano spušta u skloništa.Za sada nije jasno šta je meta napada.

 

Jerevan: Azerbejdžan koristi balističke rakete protiv civi

Azerbejdžanska vojska koristi balističke rakete protiv civilnih meta u Nagorno-Karabahu, izjavio je danas portparol jermenskog ministarstva odbrane Artsun Ovanisjan.

“Civilni objekti su meta neprijateljskih balističkih raketa. Pretpostavljamo da kroiste rakete LORA”, napisao je on na Fejsbuku, uz fotografije.

Uništena vojna vozila/Foto: Profimedia

Merkelova: Primirje jedini put ka mirnom rešenju sukoba u Nagorno-Karabahu

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je nemoguće vojnim sredstvima postići mirno rešenje konflikta u Karabahu.

„Mi se u Evropskoj uniji, naravno, zalažemo za uvođenje primirja. Jedini način je da se ovo pitanje rešava mirnim putem a ne vojnim metodama“, izjavila je Merkelova nakon samita lidera Evropske unije u Briselu.

Angela Merkel/Foto: Tanjug/Johanna Geron, Pool via AP

Jerevan:U granatiranju ranjeno 10 osoba spasilačke službe NK

Najmanje 10 zaposlenih u Spasilačkoj službi Nagorno-Karabaha ranjeno je danas kada su azerbejdžanske snage granatirale Stepanakert, javio je Informativni centar jermenske vlada.

Njihovi životi nisu u opasnosti, naveo je Informativni centar, preneo je TAS S.

Zgrada Spasilačke službe delimično se srušila, zidovi su se urušili, a automobili parkirani u blizini su oštećeni, dodao je Informativni centar.

 

Francuski novinari prebačeni u svoju zemlju

Dva novinara francuskog dnevnog lista “Mond” koji su juče ranjeni a zatim hitno operisani, transportovani su u petak popodne u svoju zemlju.

Foto: Tanjug/Lusi Sargsyan/Photolure via AP

Foto: Tanjug/Lusi Sargsyan/Photolure via AP

Grupa novinara meta granatiranja

Minibus sa ruskim i jermenskim novinarima i američkim dobrovoljcem bio je meta napada u gradu Martakert u Nagorno-Karabahu. Žrtava nije bilo.

U minibusu se našao dopisnik Prvog kanala, dopisnik RIA Novosti i četvorica novinara i snimatelja jermenskih televizija, kao i dobrovoljac iz Sjedinjenih Država.

Nakon što su snimili kadrove ruševina u gradu i intervjue sa vojnicima, predstavnici medija su krenuli ka Stepankareu a tokom puta njihov minibus se našao na udaru vatre.

“Na izlazu iz Martakerta, kada je autobus prolazio pored vojnih položaja, počelo je neočekivano granatiranje. U blizini autobusa se začula eksplozija, od jačine su izbijeni bočni prozori. Svi novinari su pali na pod. Autobus se još malo kretao, a onda je odlučeno da se stane i da se sakrijemo u sklonište “, – rekao je dopisnik Sputnjika.

Erdogan želi da se sukob nastavi

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se nada nastavku ofanzive azerbejdžanske vojske i „oslobađanju svih okupiranih zemalja u Karabahu“.

– Azerbejdžan je već oslobodio veliku teritoriju. Nadam se da će nastaviti svoju borbu dok ne oslobodi sve svoje zemlje u Karabahu – rekao je Erdogan.

Profimedia

Jerevan: Oborili smo pet aviona i tri helikoptera azerbejdžanskih snaga

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je vojska Nagorno-Karabaha danas oborila još pet aviona i tri helikoptera vazduhoplovnih snaga Azerbejdžana, prenosi Sputnjik.

– Preciznim udarima jedinica armije odbrane Nagorno-Karabaha oko 16 časova (14 po srednjoevropskom vremenu) oboreno je pet neprijateljskih aviona i tri helikoptera – napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Objavljen snimak napada na most koji povezuje Jermeniju i Karabah

Na internetu se pojavio snimak sa sigurnosnih kamerana kojima se vidi trenutak napada na most koji povezuje Jermeniju i Karabah preko reke Akar.

Karabah zapretio „srazmernim odgovorom“ Azerbejdžanu posle napada na Stepanakert

Portparol predsednika nepriznatog Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan zapretio je Azerbejdžanu „srazmernim odgovorom“ nakon napada na prestonicu Stepanakert.

– Uslediće proporcionalan odgovor, za koji će svu odgovornost snositi porodica predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva – napisao se Pogosjan na Fejsbuku.

Uništen azerbejdžanski tenk

Armija odbrane Karabaha saopštila je da je uništila oklopnu tehniku neprijatelja, prenosi Sputnjik. U pitanju je tenk T-90, saopštio je portparol Ministarstva odbrane zemlje Arcrun Ovanisjan.

– Evo ga T-90. Momci su ga lako pogodili. Nažalost, nisam mogao da priđem bliže, pošto su pucali – napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Սա էլ Տ-90-ը։ Տղերքը հեշտ էլ խփել են։ Շատ մոտիկ չկարողացա գնալ ցավոք, կրակում էին։

Posted by Արծրուն Հովհաննիսյան on Петак, 02. октобар 2020.

Oboren još jedan azerbejdžanski avion

Sistemi protivvazdušne odbrane Nagorno-Karabaha oborili su danas avion azerbejdžanskog vazduhoplovstva, napisala je na svom Fejsbuk nalogu portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

– Jermenski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su avion protivnika u jugoistočnom pravcu Artsaka (Nagorno-Karabaha) oko 12:15 i dve bespilotne letelice u severnom smeru”, napomenula je ona – preneo je TASS.

Azerbejdžanska vojska napala glavni grad Nagorno-Karabaha

Azerbejdžanske trupe izvršile su napad na Stepanakert, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

– Gađaju Stepanakert – napisao je Ovanisjan na Fejsbuku, ali nije precizirao iz kakvih sredstava se vodi napad.

Kako prenosi Sputnjik, on je dodao da u gradu ima mnogo ranjenih civila i oštećenih zgrada.

Jerevan optužuje Baku za upotrebu kasetne municije

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Artsrun Hovanisjan otpužio je danas Azerbejdžan da u Nagorno-Karabahu koristi kasetnu municiju.

On je Fejsbuku objavio fotografije, navodeći da je reč o tragovima kasetne municije, prenosi RIA novosti.

Tanjug/Karo Sahakyan/ArmGov PAN Photo via AP

Azerbejdžan objavio novi snimak uništavanja jermenske tehnike

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je novi snimak na kojem se vidi uništavanje jermenske vojne tehnike.

Uništen azerbejdžanski helikopter

Jermensko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak navodnog uništavanja helikoptera Oružanih snaga Azerbejdžana.

Ministarstvo je saopštilo da su helikopter u četvrtak oborile snage Armije odbrane Karabaha.

Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP

​Na snimku se vidi velika vatrena lopta, a nekoliko sekundi kasnije, letelica, obuhvaćena plamenom, pada, ostavljajući iza sebe crni dim.

Armija Karabaha: Oborili smo 4 azerbejdžanska aviona i 17 dronova

Zamenik komandanta Armije odbrane Karabaha Artur Sargsjan izjavio je da je u četvrtak uništena neprijateljska artiljerijska divizija, a da je protivnik pretrpeo i gubitke od najmanje 830 vojnika.

Kako prenosi Sputnjik, on je naveo da je uništeno 39 oklopnih vozila, četiri aviona Su-25, tri helikoptera MI-24 i 17 bespilotnih letelica.

Govoreći o jermenskim žrtvama, Sargsjan je rekao da je u borbama u Nagorno-Karabahu poginulo 157 jermenska vojnika, a da ima mnogo ranjenih.

Vojska Azerbejdžana: Oslobodili smo visoravan oko Madagiza

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su u toku noći i ujutru 2. oktobra borbena dejstva nastavljena u različitim pravcima fronta. U pravcu Agdare, azerbejdžanske trupe „oslobodile su visoravni oko Madagiza od neprijatelja i kontrolišu ovu teritoriju“.

Tanjug/Azerbaijan’s Defense Ministry via AP

Jermenija: Uništili smo azerbejdžanski avion i dron

Šušan Stepanjan, portparolka jermenskog Ministarstva odbrane, saopštila je da su jermenske snage uništile u Karabahu avion i bespilotnu letelicu azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva.

Tanjug/AP/Karen Mirzoyan

– Danas su u 7.55 časova jedinice jermenskih snaga PVO u severoistočnom pravcu kontakt linije oborile jedan neprijateljski avion i bespilotnu letelicu – napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike