Zelenski se pojavio na ruskim televizijskim kanalima: Hakeri naterali gledaoce da prate obraćanje ukrajinskog predsednika

26.01.2023 | 10:48

Autor: Vladimir Tanacković

Krimski zvaničnici su za incident okrivili hakerski napad, upirući prstom u ukrajinske obaveštajne službe

Copyright Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski iznenada se pojavio na ruskoj televiziji u sredu, kada je digitalno emitovanje prekinuto u očiglednom hakerskom napadu širom jugozapadnih regiona zemlje.

Televizijski gledaoci u Belgorodskoj oblasti, kao i na Krimu, izvestili su da im se na ekranu iznenada pojavio Zelenski, koji se obraćao na ukrajinskom jeziku. Sve je trajalo oko minut, da bi se zatim emitovanje programa nastavilo prema rasporedu.

Krimski zvaničnici su za incident okrivili hakerski napad, upirući prstom u ukrajinske obaveštajne službe i njihove „nameštaljke".

- Suočene sa žalosnom situacijom na prvoj liniji fronta, ukrajinske specijalne službe pribegavaju hakovanju internet emitovanja i prikazivanju svog klovna Zelenskog. Istovremeno, u toku je emitovanje redovnog programa na televizijskim kanalima i odvija se kao i obično - rekao je za RIA Novosti savetnik za medije krimske vlade Oleg Krjučkov.

Vlasti Belgoroda, međutim, nisu tako brzo uprle prstom u krivce, navodeći da je pokrenuta istraga o incidentu. Prekid je uticao na satelitsko emitovanje, saopštila je pres-služba regionalne vlade. Operateri su morali da preusmere signal sa rezervnog satelita da bi prekinuli obraćanje Zelenskog, dodaje se.

Različiti prekidi TV prenosa dešavali su se više puta tokom tekućih neprijateljstava između Rusije i Ukrajine, što je uticalo na obe strane u sukobu. Jedan od najzapaženijih incidenata ove vrste dogodio se prošlog juna, kada su dva ukrajinska sportska kanala prikazala intervju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom umesto fudbalske utakmice Svetskog prvenstva.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam