UŽIVO Rat oko Nagorno-Karabaha: Vojska Jermenije drži situaciju pod kontrolom (FOTO+VIDEO)

14.10.2020

05:58 >> 12:49

0

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

UŽIVO Rat oko Nagorno-Karabaha: Vojska Jermenije drži situaciju pod kontrolom (FOTO+VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Karen Mirzoyan)

U Karabahu žestoke borbe ne prestaju. Prema pisanju medija, azerbejdžanska vojska je navodno juče zauzela je niz strateških kota na liniji dodira, dok su se jermenske snage pohvalile uništavanjem neprijateljske tehnike.

Najnovija informacija je da je azerbejdžanska vojska prebacila u Nagorno-Karabah nove snage i da su noćas vođene žestoke borbe.

Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Obe strane optužuju protivnika za početak sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

 

Stepanjan: Vojska Karabaha drži situaciju pod kontrolom

Vojska Karabaha ima sigurnu kontrolu nad situacijom na liniji razdvajanja u Nagorno-Karabahu, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

„U ovom trenutku duž čitave linije vode se borbe za pozicioniranje. Jedinice vojske Karabaha nastavljaju da sa sigurnošću kontrolišu situaciju“, napisala je ona na Fejsbuku.

Stepanjan je dodala i da je Stepanakert, prestonica nepriznate Republike Nagorno-Karabah, večeras izložen raketnom napadu.

 

Alijev: Madagiz je naš

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev reako je da je armija njegove zemlje zauzela selo Madagiz na liniji razdvajanja u Nagorno-Krabahu.

“Danas je armija Azerbejdžana istakla azerbejdžansku zastavu u Madagizu. Madagiz je naš. Vojska Azerbejdžana oslobodila je od okupacije sela: Tališ, Mehdili, Čahirli, Ašagi, Maraljan, Šejbej i Gujdžag, napisao je Alijev na Tviteru.

Turski novinari na udaru jermenske artiljerije

Turski novinari koji izveštavaju o sukobima u Nagorno-Karabahu našli su se na udaru artiljerijske vatre sa strane Jermenije, prenosi agencija Anadolija.

To se, kako navode, dogodilo u Terterskoj oblasti a među novinarima su bili izveštači Anadolije, TV TRT i agencije IHA, koji su prošli bez povreda.

Jerevan: Veliki gubici Azerbejdžana

Jermensko Ministarstvo odbrane iznelo je podatke o gubicima koje su u poslednja 24 sata naneli azerbejdžanskoj strani u sukobu u Nagorno-Karabahu – 450 poginulih, 10 oborenih bespilotnih letelica, tri oborena avona, jedan helikopter i jedan sistem „Smerč“.

Takođe, kako su naveli, od početka sukoba 27. septembra Azerbejdžan je izgubio 113 bespilotnih letelica i 250 oklopnih vozila.

Kada je reč o gubicima u živoj sili, Ministarstvo navodi da je Baku za poslednja 24 sata izgubio 450 ljudi.

Stepanakert: Sirene za vazdušnu opasnost

Nedaleko od prestonice Nagorno-Karabaha Stepanakerta popodne se čulo nekoliko eksplozija, a u gradu se oglasila sirena za vazdušnu opasnost, prenosi Sputnjik.

Kao i prethodnih dana u gradu je potpuni mrak, jer građani isključuju svetlo kako bi omeli protivnika pri ciljanju, a eksplozije suse čule i jutros.

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je prethodno da su snage PVO armije odbrane Nagorno-Karabaha oborile azerbejdžanski helikopter.

Ona je navela da je armija odbrane Nagorno-Karabaha prilikom napada na jedinicu oružanih snaga Azerbejdžana „uništila veliki broj naoružanja i ljudstva“.

Pašinjan: Pregovori mogući tek kad prestane agresija

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smatra da su pregovori o rešenju sukoba u Nagorno-Karabahu mogući samo ako Azerbejdžan obustavi agresiju.

“Kad postoji agresija, prvi zadatak je zaštita stanovništva od agresije. Samo posle toga može da se govori o pregovorima”, naveo je on na Fejsbuku, prenosi TAS S.

Dodao je da je uveren da u situaciji kad postoji agresija velikih razmera, ljudi u Karabahu neće se povući pred agresijom.

Jerevan: Uništili smo na desetine azerbejdžanskih oklopnih vozila

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da je izvršen napad na jedinicu oružanih snaga Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

Tom prilikom je, kako je rekao, uništeno na desetine oklopnih vozila.

Karabah: Poginuo još 51 vojnik

Armija odbrane Nagorno-Karabaha je tokom prethodnog dana izgubila 51 vojnika koji su ubijeni u sukobu, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha.

Erdogan: Turska podržava potlačene na Kavkazu

Turski predsednik Režep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska podržava “potlačene” na Kavkazu gde Ankara podržava Azerbejdžan u žestokim sukobima protiv jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu.

Profimedia

– Stojimo uz potlačene svuda od Sirije do Libije, od istočnog Mediterana do Kavkaza – rekao je Erdogan.

On je dodao da Turska danonoćno teži da zauzme zasluženo mesto u globalnom svetskom poretku.

Objavljen snimak povlačenja azerbejdžanske vojske

Vojska samoproglašene jermenske oblasti Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu objavila je snimak na kojem se vidi uništenje azerbejdžanskog teškog naoružanja i povlačenje snaga te zemlje, prenosi Armenpres.

Nagorno-Karabah poziva međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Republike

Ministarstvo spoljnih poslova nepriznatog Nagorno-Karabaha pozvalo je međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Republike u svetlu pogoršanja situacije u regionu.

– Pozivamo međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha kako bi se građanima zemlje obezbedila prava na život i miran razvoj. U trenutnim uslovima međunarodno priznanje Arcaha je jedini efikasan mehanizam za uspostavljanje mira i bezbednosti u regionu – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova nepriznatog Nagorno-Karabaha takođe pozdravlja napore lidera zemalja-kopredsedavajućih Minskom grupom OEBS-a i međunarodne zajednice „koji su uglavnom usmereni na hitan prekid oružane agresije Azerbejdžana i deeskalaciju napetosti“.

– Sve zahteve i pozive međunarodne zajednice cinično odbacuje trojni savez Turske, Azerbejdžana i terorističkih organizacija – navodi se u saopštenju.

Azerbejdžan optužio Jermeniju za eksploatisanje novinara

Azerbejdžan je optužio Jermeniju da iskorišćava novinare u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, ugrožavajući njihovu bezbednost za potrebe svoje “antiazerbejdžanske propagande”.

Kako prenosi Tanjug, u saopštenju azerbejdžanskog Ministarstva spoljnih poslova ukazuje se na sve veći broj izveštaja o pokušajima Jermenije da eksploatiše novinare dovodeći ih na poprište aktivnih vojnih operacija, ne preduzimajući neophodne mere kako bi se jasno razlikovali od boraca.

Jermenske snage krenule u kontraofanzivu

Jermenske snage pokrenule su kontraofanzivu na jednom delu fronta u Nagorno-Karabahu, saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan.

– Armija odbrane Karabaha uspela je da obuzda veliku ofanzivu koju je započeo neprijatelj. U jednom od pravaca naše snage su krenule u kontraofanzivu. Na ostalim stranama vode se uporne borbe – napisala je ona.

Azerbejdžan ponovo koristi kasetne bombe u Karabahu

Azerbejdžan koristi kasetne bombe za granatiranje Karabaha, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na svojoj Fejsbuk stranici.

– Azerbejdžan protiv civilnog stanovništva koristi kasetne bombe koje ispaljuje iz izraelskog sistema LAR-160 – napisao je Ovanisjan.

Predstavnik Ministarstva je uz svoju objavu priložio i fotografije ostataka bombi.

Ադրբեջանի կողմից Խաղաղ բնակչության նկատմամբ կիրառվում է LAR-160 տեսակի համազարկային կայանքների կասետային արկեր։

Posted by Արծրուն Հովհաննիսյան on Субота, 03. октобар 2020.

Jermenske snage zaustavljaju ofanzivu neprijatelja

Armija odbrane Nagorno-Karabaha izvodi nove napade na azerbejdžanske snage u zoni sukoba, prenosi Sputnjik.

U saopštenju Ministarstva se navodi da azerbejdžanska vojska trpi velike gubitke u vojnoj tehnici i ljudstvu.

Prema najnovijim podacima jermenske strane, poginulo je tri hiljade pripadnika Oružanih snaga Azerbejdžana, dok je sedam hiljada ranjeno. Azerbejdžanska vojska izgubila je 12 aviona, 13 helikoptera, 115 dronova, 3 raketna sistema TOS-1 „Solncepek“, 2 sistema „Smerč“, a uništeno je 250 tenkova i drugih vrsta oklopnih vozila.

Turska granata ispaljena u pravcu Jermenije

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan objavio je fotografiju turske granate ispaljene na oblast Vardenis u Jermeniji.

Granata je ispaljena prema selu Kut Vardeniskog regiona.

Թուրքական արկը Վարդենիսի Կութ գյուղում։

Posted by Արծրուն Հովհաննիսյան on Субота, 03. октобар 2020.

Predsednik Nagorno-Karabaha se pridružio vojsci na frontu

Predsednik samoproglašene jermenske oblasti u Azerbejdžanu Nagorno-Karabah Arajik Harutijunijan izjavio je da se lično uputio na prvu liniju borbe protiv azerbejdžanske vojske.

Kako prenosi Tanjug, obraćajući se vojsci i dobrovoljcima u zemlji, on je izjavio da se teške bitke različitog intenziteta vode duž cele linije fronta, prenosi jermenska agencija Armenpresa.

Printscreen/Youtube, Menua Harutyunyan

Prema njegovim rečima, ganatirana su civilna naselja, uključujući i glavni grad Stepanakert.

– Nacija i otadžbina su ugroženi. Ugroženo je pravo na slobodan, nezavisan i dostojanstven život na zemlji koju su krvlju oslobodili naši hrabri sinovi – rekao je Harutijunijan.

Predsednik Azerbejdžana: Sukob u Karabahu mora biti rešen sada

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da sukob u Karabahu mora biti rešen odmah, jer Baku nema vremena za gubljenje.

Ilham Alijev/Profimedia

– Nemamo vremena da čekamo još 30 godina. Sukob se mora rešiti sada – rekao je Alijev u intervjuu za televiziju Al Džazira.

Eksplozije u glavnom gradu Karabaha, ima ranjenih

U centru glavnog grada Karabaha, Stepanakertu, čuju se eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika.

Kako prenosi Sputnjik, sudeći po zvucima, eksplozije se čuju sa periferije grada ili iz predgrađa.

– Oružane snage Azerbejdžana započele su granatiranje Stepanakerta. Granatiranje je i dalje u toku. Ima ranjenih. Jedna od granata eksplodirala je u blizini centra grada, do sada su se čule dve eksplozije – saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova na svom kanalu na Telegramu.

Azerbejdžanske snage objavile snimak likvidacije jermenskih vojnika i uništenja tehnike

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su oružane snage ove zemlje zauzele nova uporišta na kontakt liniji u Karabahu, a da je jermenska strana pretrpela velike gubitke.

Kao rezultat preduzetih mera, neprijatelj trpi velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, navodi se u saopštenju.

Objavljen je i video koji navodno prikazuje uništenje jermenskih vojnika i tehnike.

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prebacila u Nagorno-Karabah nove snage.

-Noćas su vođene žestoke borbe- napisao je on na Fejsbuku.

Portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan je navela da su se borbe vodile u severnom i južnom pravcu kontakt linije.

-Neprijatelj je koncentrisao velike snage na ova krila i prešao u ofanzivu. Jermenske jedinice zaustavljaju napredovanje neprijatelja, nanoseći mu velike gubitke – napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Istovremeno, predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan rekao je da se zajedno sa jedinicama specijalnih snaga uputio na prvu liniju fronta.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana ranije je saopštilo da su oružane snage ove zemlje zauzele nova uporišta na kontakt liniji u Karabahu.

 

Jerevan: Uništena tri azerbejdžanska vojna aviona

Prethodno je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da je u Karabahu oboren avion azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva.

Kasnije je predstavnik Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan saopštio da su uništena još dva aviona.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike