Putin Erdoganu: Poslaću žito siromašnim zemljama besplatno

15.01.2023

19:55

0

Autor: 24sedam

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da, dok su svi „napadali Rusiju“, Turska je održavala i održava odnose sa ruskim liderom

Putin Erdoganu: Poslaću žito siromašnim zemljama besplatno
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Copyright Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da, dok su svi „napadali Rusiju“, Turska je održavala i održava odnose sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.
 
- Dok su svi napadali Rusiju, mi to nismo uradili. Naprotiv, održavali smo odnose sa gospodinom Putinom na isti način kao i ranije - rekao je Erdogan na sastanku sa omladinom u Mugli.
 
Turski lider je ponovo podsetio na predlog ruskog lidera da besplatno pošalje hranu zemljama kojima je ona potrebna.
Profimedia/Pixabay
 
- Putin je rekao: Hajde, da pošaljem žito besplatno. Rekli smo: „Samlećemo ga u brašno i poslati u siromašne zemlje - rekao je Erdogan.
 
Turska je na zvaničnom nivou više puta saopštavala da ne namerava da se pridruži sankcijama Rusiji.
 
Prethodno je turski predsednik izjavio da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio o slanju besplatnog žita i đubriva u siromašne afričke zemlje. Putin je početkom septembra istakao da Zapad izvozi većinu ukrajinskog žita u svoje države, a ne u siromašne zemlje Afrike.
 
Ugovor o žitu, koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN , podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri crnomorske luke, uklјučujući Odesu. Taj ugovor je istekao 18. novembra, ali je podrazumevao automatsko produženje za narednih 120 dana u nedostatku primedbi bilo koje ugovorne strane. Ovaj ugovor je sastavni deo paket-aranžmana koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, ali Moskva upozorava da je upravo to deo koji nije ostvaren u praksi. U međuvremenu su UN uputile zvanična uveravanja da će Rusiji biti ukinuta postojeća ograničenja
 
Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike