Moskva pozvala UN i Crveni krst da traže od Ukrajine da ne muči ratne zarobljenike; Oglasio se nemački diplomata

14.01.2023

23:35

1

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Moskva pozvala UN i Crveni krst da traže od Ukrajine da ne muči ratne zarobljenike; Oglasio se nemački diplomata
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 325. dan.

Ruske trupe tvrde da su preuzele kontrolu nad Soledarom, gradom kod Bahmuta, što Kijev negira.

Ruske pomorske snage započele su vojne vežbe u Kalinjingradu.

Vojna uprava Harkova saopštila je da su ruske snage raketirale pijacu u tom gradu.

Najvažnije činjenice

U toku je 325. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.23 - Kalin: Neke zapadne zemlje spremne da poslušaju ruske predloge o bezbednosti

 Određene zapadne zemlje spremne su da poslušaju ruske predloge o izgradnji globalnog sistema bezbednosti, rekao je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin i dodao da je Rusija takođe voljna da sasluša ideje drugih strana.

On je u razgovoru sa stranim novinarima rekao da nije važno šta Rusija i Ukrajina rade na prvoj liniji fronta, već da je na velikim silama i glavnim igračima da odluče kada i kako će se rat završiti. 

- To manje-više podseća na 45-godišnje hladnoratovsko doba, kada su svi uglavnom uspevali da održe svoje pozicije. Međutim, bilo je potrebno 45 godina da se promeni način razmišljanja i dođe do zaključka da je bolje napraviti veliko resetovanje i novu bezbednosnu arhitekturu. Manje-više je jasno šta Rusija hoće, šta Ukrajina, šta baltičke države i šta Evropa želi - rekao je Kalin, prenosi TASS.
 

21.24 - Poljanski: Generalna skupština UN nema nadležnost za osnivanje tribunala protiv Rusije

Generalna skupština Ujedinjenih nacija nema ovlašćenja za stvaranje specijalnog tribunala protiv Rusije, takve inicijative su pravno ništavne, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

AP Photo/John Minchillo, Pool


- Bilo kakve inicijative tog tipa u Generalnoj skupštini bile bi s pravne tačke gledišta apsolutno ništavne, jer Generalna skupština nema odgovarajuća ovlašćenja za to - rekao je Poljanski za televizijski kanal RT.

21.10 - Zelenski: Ruski raketni napadi prekinuli isporuke struje u Kijevu i Harkovu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su u današnjim ruskim raketnim napadima pogođeni objekti elektro-energetske infrastrukture što je izazivalo nove poremećaje u snabdevanju električnom energijom, posebno u regionima Kijeva i Harkova.

- Nažalost, danas je raketama pogođena elektro-energetska infrastruktura. Najteža situacija je u Harkovskoj i Kijevskoj oblasti - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Profimedia
 

19.50 - Moskva pozvala UN i Crveni krst da traže od Ukrajine da ne muči ratne zarobljenike

Ombudsman Rusije Tatjana Moskalkova pozvala je ombudsmana Ukrajine, Ujedinjene nacije i Crveni krst da zatraže od Ukrajine da ne koristi mučenje protiv ratnih zarobljenika.

- Pozivam opunomoćenog Vrhovne rade Ukrajine za ljudska prava, Komitet Ujedinjenih nacija protiv mučenja, Evropski komitet za sprečavanje mučenja, vrhovnog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Međunarodni komitet Crvenog krsta da pod hitno zatraže od ukrajinske strane da poštuje Ženevsku konvenciju iz 1949. godine, koja zabranjuje mučenje, nasinje i dejstva koja ugrožavaju dostojanstvo čoveka - napisala je Moskalkova na Telegram kanalu.

18.40 - Nemački diplomata: Ukrajina za dan potroši municije, koliko Nemačka proizvede za pola godine

Bivši predsednik Minhenske konferencije za bezbednost, nemački diplomata Volfgang Išinger, izjavio je da Ukrajina za dan troši onoliko municije, koliko Nemačka proizvede za pola godine.

- Ukrajina je primorana da dnevno troši onoliko municije koliko mi proizvedemo za pola godine. Naše zalihe će se istrošiti u doglednoj budućnosti - rekao je Išinger u intervjuu za list „Velt am zontag“.

Prema njegovim rečima, vojna ekonomija će značiti da će Nemačka, usklađujući se s partnerima iz NATO-a i Evrope, „ispoljiti inicijativu i pozvati evropske odbrambenek ompanije da proizvode više oružja i municije zbog rata“.

- Nije reč samo o isporukama tenkova, nego i artiljerije, municije, raketa, sistema protivvazduhoplovne odbrane, bespilotnih letelica - rekao je Išinger.

18.26 - Četiri civila poginula u ukrajinskom napadu na grad Pologi

Četiri civila su poginula, a još petoro ljudi je teško ranjeno u ukrajinskom napadu na grad Pologi u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

16.07 - Turska se zalaže za lokalna primirja u Ukrajini

Turska namerava da promoviše ideju o lokalnim primirjima u Ukrajini, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Prema njegovom mišljenju, nijedna od strana nije sposobna da pobedi u sukobu.

Profimedia
Ibrahim Kalin

- Zaključivanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma u narednim mesecima među protivnicima malo je verovatno - dodao je Kalin.

15.55 - Napad na infrastrukturne objekte na istoku i zapadu Ukrajine, eksplozije u Kijevu

Ruske rakete pogodile su danas ključne infrastrukturne objekte u ukrajinskim oblastima Harkov i Lavov na istoku i zapadu zemlje, saopštili su lokalni zvaničnici.

U međuvremenu, gradonačelnik ukrajinske prestonice Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su se u gradu čule eksplozije i da PVO reaguje, preneo je Rojters.

15.46 - Ruska ambasada: Britanija će slanjem tenkova Kijevu samo ojačati sukobe

Ruska ambasada u Londonu ocenila je danas da će britansko slanje tenkova "čelindžer 2" Ukrajini samo dovesti do eskalacije konflikta.

- Izgleda da je Britanija odlučna da potvrdi svoj status kao jedne od vodećih NATO zemalja u naoružavanju Kijeva i eskaliranju situacije. Oni Britanci koji imaju želju da se okonča rat, mora da su razočarani: Ne možete gasiti vatru benzinom - poručili su iz ruske ambasade na Tviteru.

Ruska diplomatska misija u Britaniji ističe da dopremanje tenkova u zonu konflikta je daleko od privođenja konflikta traju.

- To će samo ojačati borbene operacije, dovesti do više žrtava, pa i među civilima. Ironično, ovo se uklapa u ciljeve Londona da se prolongira konflikt - dodaje se u saopštenju ambasade.

15.17 - Eksplozije u Kijevu

AP Photo/LIBKOS
 

Ukrajinski televizijski kanal „Peti“ saopštio je da u Kijevu odjekuju eksplozije.

Ukrajinski mediji prenose da su eksplozije odjeknule u Harkovu, Ivanofrankovskoj oblasti, Dnjepropetrovsku, kao i u Vinickoj oblasti.

Saopšteno je, takođe, da je serija projektila pogodila objekte infrastrukture u Harkovu i Lavovskoj oblasti, a u tom regionu mogući su problemi sa snabdevanjem strujom i vodom.

15.04 - Ruska Duma upozorava: Vašington se sve više meša u unutrašnja pitanja Rusije

Novom inicijativom američkog Stejt departmenta, koja je navodno usmerena na zaštitu lјudskih prava, samo se povećava mešanje SAD u unutrašnje poslove Rusije, izjavio je predsednik komisije za istragu mešanja stranih država u unutrašnja pitanja zemlјe pri Državnoj dumi Vasilij Piskarjov.

Kako kaže, aktivistima iz celog sveta, uklјučujući Rusiju, obećana je podrška američkih ambasada i neprofitnih organizacija u bavlјenju politikom i zaštitom lјudskih prava u interesu SAD, prenosi Sputnjik.

- Stejt department najavio je pokretanje nove inicijative za zaštitu navodnih političkih zatvorenika pod devizom 'bez pravnih osnova'. Na taj način mešanje u naše unutrašnje poslove uzima maha, a pritisak na ruski pravosudni sistem, koji SAD praktikuju, u cilјu zaštite kriminalaca osuđenih za ekstremizam i terorizam, kao i savremenih nacista i agenata stranog uticaja sada je, u suštini, objavlјen na zvaničnom nivou - saopštio je Piskarjov.

14.42 - London šalje Kijevu tenkove „Čelendžer 2“

AP Photo/Frank Augstein
Riši Sunak

Premijer Velike Britanije Riši Sunak saopštio je da će London isporučiti Ukrajini tenkove „Čelendžer 2“ i dodatne artiljerijske sisteme, saopštio je kabinet britanskog premijera.

Kako je precizirano, Sunak je najavio pomoć tokom današnjeg razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

14.16 - Ponovo sirene za vazdušnu opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost ponovo su se oglasile u popodnevnim časovima i to na teritoriji cele Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Prethodno je saopšteno da su se sirene čule u istočnim i centralnim oblastima Ukrajine, a da su eksplozije odjekivale i u Kijevu.

Takođe se navodilo da su mete bile, između ostalog, i objekti ukrajinske energetske infrastrukture.

13.39 - Zaharova: Rusija uvodi sankcije za još 36 državljana Velike Britanije

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

Rusija je proširila crnu listu državljana Velike Britanije za još 36 imena zbog antiruskog kursa britanske vlade, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

12.18 - Očevici: Ukrajinska vojska upotrebila fosfornu municiju u Soledaru

Ukrajinska vojska je gađala fosfornom municijom humanitarne konvoje sa izbeglicama u Soledaru, saopštili su Sputnjiku očevici.

Prema rečima stanovnice grada, među ukrajinskim snagama u Soledaru bili su i plaćenici iz Poljske i Velike Britanije.

12.12 - Ukrajinska vojska raketirala grad u LNR iz „Himarsa“

Ukrajinska vojska gađala je grad Rubežno u LNR iz višecevnog raketnog bacača američke proizvodnje „Himars“, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koodinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.

Kako je precizirano, na grad su ispaljene dve rakete. Pre toga je iz „hajmarsa“ raketirano selo Tarasovka u Troickom okrugu LNR.

11.23 - Ukrajina: Kijevska oblast napadnuta balističkim raketama sa severa

Kijevska oblast danas je napadnuta raketama sa severa koje su se kretale balističkom putanjom, saopštio je danas portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat za ukrajinski Kanal 24.

AP Photo/Roman Hrytsyna
 

Komentarišući jutarnji raketni napad na Kijevsku oblast, Ignat je izjavio da se tačan tip rakete još utvrđuje, ali da je najverovatnije letela balističkom putanjom sa severa, prenosi ukrajinska agencija Interfaks.

- Takođe, rakete S-300 se koriste duž balističke putanje, koje su danas pogodile, posebno Harkov, pogodile su i objekte kritične infrastrukture - naveo je Ignat.

On je kazao da ukrajinska PVO još nije sposobna da otkrije i uništi balističke projektile.

10.01 - Ruska PVO odbila napade na Berdjansk i Melitopolj

Ruski sistemi PVO odbili su ukrajinske raketne napade na gradove Melitopolj i Berdjansk koji se nalaze u Zaporoškoj oblasti.

Kako je saopštio predstavnik bezbednosnih struktura iz Melitopolja, nekoliko ukrajinskih raketa je ispaljeno u pravcu gde nema vojnih objekata. Po njegovim rečima, kijevski režim nastavlja da izvodi napade na civilnu infrastrukturu grada.

Istovremeno, lokalne vlasti Berdjanska javljaju da je ukrajinska vojska ispalila dve rakete u pravcu civilnih kvartova, ali da je ruska PVO uništila projektile na prilazu gradu.

09.55 - Nove eksplozije u Kijevu

Profimedia
Vitalij Kličko

U prestonici Ukrajine ponovo odjekuju eksplozije, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i pozvao građane da ostanu u skloništima.

Kako je precizirao, eksplozije odjekuju u Dnjeprovskoj četvrti Kijeva, a sve službe su već izašle na teren.

Oglasila se i vojna administracija Kijeva koja je saopštila da je na meti bio objekat „važne gradske infrastrukture“, kao i da je on u bombardovanju oštećen.

9.42 - Nebenzja: Ukrajina je postala privatna vojna kompanija NATO-a

Ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je na sastanku Saveta bezbednosti UN da je Ukrajina je postala privatna vojna kompanija u vlasništvu NATO, koja iz Brisela dobija novac, oružje i uputstva gde da puca.

- Uprkos činjenicama i zdravom razumu, kijevski režim je stvorio iluziju da može da pobedi Rusiju na bojnom polju uz rastuću direktnu vojnu pomoć NATO-a - rekao Nebenzja.

Dodao je da je takva politika Ukrajinu pretvorila u de fakto privatnu vojnu kompaniju NATO-a.

9.17 - Kijev: Šteta na infrastrukturi premašila cifru od 127 milijardi dolara

Ukupna dosadašnja šteta koja je naneta infrastrukturi Ukrajine iznosi više od 127 milijardi dolara, izjavila je zamenica stalnog ukrajinskog ambasadora pri UN Emine Džaparova.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Ona se na sednici Saveta bezbednosti takođe osvrnula i na takozvani „samit mira“ za koji je rekla da je moguće da se održi na Generalnoj skupštini i to na godišnjicu početka specijalne vojne operacije, 24. februara.

8.50 - Moguć dolazak Zelenskog u UN u februaru ako bezbednosna situacija dozvoli

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ima nameru da u februaru poseti Ujedinjene nacije, ako bezbednosna situacija to dozvoli.

Zelenski bi se obratio predstavnicima 193 države članice na sastanku Generalne skupštine UN, uoči prve godišnjice ruskog napada na njegovu zemlju 24. februara, ako bezbednosna situacija to dozvoli, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emina Džaparova upozorila je u intervjuu za AP da je potrebno mnogo faktora da bi se ova poseta realizovala, navodeći pre svega vojnu situaciju na terenu i upozorenje ukrajinske obaveštajne službe da Rusija planira „veoma ozbiljnu ofanziva u februaru”.

- Naš predsednik bi želeo da dođe, ali je i dalje pitanje da li će postojati bezbednosni uslovi koji će mu omogućiti ovu posetu - naglasila je Džaparova.

8.00 - Eksplozije u Kijevu, požar na infrastrukturnom objektu

U Kijevu su rano jutros odjeknule eksplozije, a na jednom od kritičnih infrastrukturnih objekata u Kijevskoj oblasti izbio je požar.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Prema preliminarnim informacijama, nema povređenih, saopštio je načelnik Kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba.

7.28 - Lokalni zvaničnici: Ruske snage raketirale Harkov

U Harkovu je jutros odjeknula serija eksplozija, a gradonačelnik Igor Terehov saopštio je da su ruske snage gađale industrijsku zonu sa četiri rakete S-300.

Terehov je naveo da je na meti bila infrastruktura i da se preciziraju informacije o povređenima i šteti, prenosi Unian. Načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov takođe je potvrdio da su ruske snage gađale Harkov.

Lokalni mediji prenose da se posle ekplozija vidi stub crnog gustog dima.

7.20 - Zelenski: Teška bitka za Donbas se nastavlja

Teška bitka za Donbas se nastavlja, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi Interfaks.

- Bitka za Bahmut i Soledar, za Kreminu, za druge gradove i sela na istoku države se nastavlja. Iako je neprijatelj koncentrisao najveće snage u ovom pravcu, naši vojnici - Oružane snage Ukrajine, sve snage odbrane i bezbednosti - štite državu - rekao je Zelenski sinoć u video obraćanju.

Profimedia
Vladimir Zelenski

On je zahvalio "svakom vojniku, vodniku i starešini brigade i drugih jedinica vojske koji hrabro i nepokolebljivo izvršavaju postavljene zadatke".

7.10 - "Mirovni plan" Zelenskog nema veze sa stvarnošću

"Mirovni plan" koji predlaže ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nema ništa zajedničko sa stvarnošću, izjavio je novinarima stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

- Oni uvek istupaju sa raznim ekstravagantnim idejama, uključujući ‘mirovni plan’ u deset tačaka, koji nema veze sa realnošću - rekao je Nebenzja.

7.00 - Kuleba i Blinken razgovarali o vojnoj pomoći Kijevu

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba objavio je na Tviteru da je sa američkim državnim sekretarem Entonijem Blinkenom razgovarao o vojnoj pomoći Ukrajini.

Kuleba je naglasio da je bilo reči o načinima povećanja američke i međunarodne pomoći Ukrajini, uključujući vojnu, kao i isporukama tenkova zapadne proizvodnje Kijevu.

U Stejt departmentu su potvrdili razgovor i istakli da je državni sekretar podvukao da je podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini nepokolebljiva, što se odražava u isporukama savremenih PVO sistema i oklopnih vozila iz američkih rezervi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike