Kod Orbana bolje nego u Nemačkoj: Lekari u Mađarskoj zarađivaće i do 7.000 evra

14.10.2020

19:05 >> 12:55

0

Mađarska vlada i lekarska komora (MOK) složile su se da značajno podignu plate lekarima, kao znak zahvalnosti zahvalnosti za dosadašnji rad

Kod Orbana bolje nego u Nemačkoj: Lekari u Mađarskoj zarađivaće i do 7.000 evra
Copyright Profimedia

Mađarska vlada i lekarska komora (MOK) složile su se da značajno podignu plate lekarima, kao znak zahvalnosti zahvalnosti za dosadašnji rad, a u momentu kada se zemlja suočava sa daljim rastom slučajeva korona virusa koji bi mogli da prenapregnu zdravstveni sistem.

Mađarska je za poslednja 24 sata prijavila 1.086 novoobolelih, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 29.717, i 812 smrtnih slučajeva.

Kao i mnoge druge zemlje istočne Evrope, Mađarska se suočava sa manjkom radne snage u zdravstvu jer su njihove plate u zemlji, u poređenju sa zapadnom Evropom, znatno niže.

Predsednik Mađarske lekarske komore Ðula Kinčeš da je vlada prihvatila predlog raspona plata za lekare koji će dobiti duplu zaradu u odnosu na trenutnu.

U zavisnosti od godina staža i iskustva, lekari će primati između 700.000 i 800.000 forinti (oko 2.000 evra), dok će stariji lekari zarađivati i više od 7.000 evra, rekao je Kinčeš.

Povećanje plata u zdravstvu o kojem je Kinčešs govorio, trebalo bi da počne od januara i da u sistem bude implementirano tokom dve godine, da bi do 2023. godine plate dostigle nivo koji je dogovoren.

Orban je na Fejsbuku naveo da će povećanje plata lekarima biti predloženo u parlamentu u ponedeljak.

“Naše bolnice će biti izložene velikim naporima idućih sedam-osam meseci”, rekao je Oraban u video objavi na Fejsbuku i dodao da se vakcina protiv kovida-19 ne očekuje pre druge polovine iduće godine.

“Sada je pravo vreme za povećanje plata našim lekarima,” naglasio je Orban.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike