LNR pokrenula krivični postupak protiv službenika OEBS-a zbog špijunaže! Deseti paket sankcija EU do 24. februara? (FOTO)

13.01.2023

22:52

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

LNR pokrenula krivični postupak protiv službenika OEBS-a zbog špijunaže! Deseti paket sankcija EU do 24. februara? (FOTO)
Rat u Ukrajini 25. decembar - Copyright Profimedia AP/Alexei Alexandrov/Bernat Armangue

Sukob u Ukrajini je ušao u 324. dan.

Ruske trupe tvrde da su preuzele kontrolu nad Soledarom, gradom kod Bahmuta, što Kijev negira.

Ruske pomorske snage započele su vojne vežbe u Kalinjingradu.

Vojna Uprava Harkova saopštila je da su ruske snage raketirale pijacu u tom gradu.

Najvažnije činjenice

U toku je 324. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.52 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.41 - Karča: Odluka IAEA stigla kasno, elementi za proizvodnju prljave bombe uklonjeni

Savetnik direktora ruske kompanije Rosenergoatoma Renat Karča rekao je danas da je odluka direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija da pošalje stručnjake u ukrajinske nuklearne elektrane prekasna, jer postoji osnovana sumnja da se elementi potrebni za proizvodnju "prljave bombe" već uklonjeni.

- Potencijal Ukrajine danas omogućava ne samo da se napravi prljava bomba, već i da se napravi atomska bomba, iako primitivna i inferiorna u odnosu na današnje standarde. Oni to mogu. Logika sugeriše da je IAEA zabrinuta zbog takve mogućnosti, mada sumnjam. Ako su takvi fisioni materijali uzeti iz ovih postrojenja, to se već dogodilo - rekao je Karča, komentarišući odluku IAEA da pošalje svoje posmatrače u ukrajinske nuklearne elektrane.

22.36 - "Mirovni plan" Zelenskog nema veze sa stvarnošću

"Mirovni plan" koji predlaže ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nema ništa zajedničko sa stvarnošću, izjavio je novinarima stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

- Oni uvek istupaju sa raznim ekstravagantnim idejama, uključujući ‘mirovni plan’ u deset tačaka, koji nema veze sa realnošću - rekao je Nebenzja.

21.33 - Kuleba i Blinken razgovarali o vojnoj pomoći Kijevu

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba objavio je na Tviteru da je sa američkim državnim sekretarem Entonijem Blinkenom razgovarao o vojnoj pomoći Ukrajini.

Kuleba je naglasio da je bilo reči o načinima povećanja američke i međunarodne pomoći Ukrajini, uključujući vojnu, kao i isporukama tenkova zapadne proizvodnje Kijevu.

U Stejt departmentu su potvrdili razgovor i istakli da je državni sekretar podvukao da je podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini nepokolebljiva, što se odražava u isporukama savremenih PVO sistema i oklopnih vozila iz američkih rezervi.

20.30 - Kijev: Već dobijamo teško naoružanje od Zapada

Šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrej Jermak izjavio je da je Ukrajina već počela da dobija teško naoružanje od Zapada.
Prema njegovim rečima, Ukrajini su potrebni teško naoružanje i tenkovi.

- Ne mogu da vam otkrivam sve detalje, ali mogu da vam kažem da smo, zapravo, već počeli da dobijamo teško naoružanje od naših evropskih partnera. Uveren sam da će se te isporuke nastaviti - rekao je Jermak za francuski televizijski kanal BFMTV.

19.28 - Vlasti LNR optužile Britanca da je špijunirao za UKR dok je radio za OEBS

Vlasti Luganske Narodne Republike (LNR) optužile su Britanca Dejvida Orelsa, koji je radio u okviru misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), za špijuniranje za Ukrajinu, javila je agencija RIA Novosti.

Ruska agencija je navela da je Orels, koji je radio kao operator dronova za OEBS, osumnjičen za predaju obaveštajnih podataka o položaju boraca koje podržava Rusija i naoružanja, koje su potom Ukrajinci koristili da bi ih napali.

Orels je za Rojters rekao da je napustio Lugansku oblast u februaru prošle godine, nešto pre nego što je počeo ruski napad na Ukrajinu i da je sada savršeno bezbedan u Velikoj Britaniji.

On je tvrdnju opisao kao smešnu i rekao da ne zna zašto je to sada urađeno.

Istragu je pokrenulo Ministarstvo državne bezbednosti LNR.

18.19 - Saldo: Ukrajinski vojnici postaju svesni da su namerno postavljeni protiv Rusije

Vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao je da ukrajinski vojnici, koji su osam godina bili obučavani za obračun sa Rusijom, sada postaju svesni da su namerno uvučeni u rat.

Saldo je ocenio, da se ukrajinski vojnici razlikuju od plaćenika, mnogi od njih sebe i dalje smatraju Rusima i počinju da shvataju da su "namerno uvučeni u ovaj masakr".

- Osam godina su obučavani, indoktrinirani i ispirani mozgovi - rekao je Saldo.

Rekao je da su "strani plaćenici stalno prisutni u blizini Hersona".

Profimedia
Ukrajinska vojska

16.51 - Ukrajinske snage granatirale popravni zatvor u DNR

Ukrajinska vojska granatirala je popravni zatvor u Gorlovki u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko.

U saopštenju se navodi da su u granatiranju oštećeni krov, vodotoranj i ograda. Prema rečima gradonačelnika, u napadu nema povređenih.

16.32 - LNR: Pokrenut krivični postupak protiv službenika OEBS-a zbog špijunaže

Saradnici Ministarstva državne bezbednosti Luganske Narodne Republike pokrenuli su krivični postupak protiv državljanina Velike Britanije, službenika Specijalne posmatračke misije OEBS-a zbog „špijunaže“, saopšteno je Sputnjiku iz Ministarstva.

U saopštenju portparola resora navodi se da je saradnik OEBS-a u okviru programa partnerstva sa NATO prenosio informacije ukrajinskoj strani, koje je ona zatim koristila za granatiranje teritorija LNR.

Prema rečima portparola, tokom operativnih i istražnih aktivnosti utvrđeno je da je službenik OEBS-a, britanski državljanin Dejvid Orels, koji je obavljao dužnost rukovodioca grupe za tehnički nadzor – operatora bespilotnih letelica misije Luganske ekipe, po zadatku stranih specijalnih službi jedne od NATO članica, prikupljao i odavao informacije „dobijene tokom obavljanja vazdušnog izveštavanja uz korišćenje dronova OEBS-a, o mestima dislokacije položaja, vojne opreme i naoružanja Narodne milicije LNR, kao i koordinate objekata civilne infrastrukture“.

16.01 - Šolc: Nastavićemo da koordinišemo akcije sa saveznicima

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Olaf Šolc

Nemačka će nastaviti da koordinira svoje akcije sa saveznicima uz podršku Ukrajine, neće biti ishitrenih odluka, rekao je novinarima nemački kancelar Olaf Šolc, komentarišući pitanje spremnosti isporuka nemačkih tenkova „leopard 2“ Kijevu.

Prema njegovim rečima, neće biti brzopletih odluka kad su u pitanju ozbiljne teme koje se tiču rata i mira, bezbednosti Nemačke i Evrope. Šolc je naglasio da je Nemačka već pružila značajnu pomoć Ukrajini.

15.54 - Mediji: Deseti paket sankcija EU protiv Rusije do 24. februara

Deseti paket sankcija Evropske unije protiv Rusije trebalo bi da bude usvojen krajem februara, a mogao bi da obuhvati dalja ograničenja rada ruskih medija i isključivanje većeg broja banaka iz sistema SVIFT, prenosi Rojters pozivajući se na izjave diplomata iz Poljske i Litvanije.

- Oni su izjavili da bi deseti paket sankcija trebalo da bude pripremljen do 24. februara - navela je agencija.

AP photo
 

Saopšteno je, takođe, da Varšava i Viljnus žele da se uvedu ograničenja ruskom nuklearnom sektoru, zabrana rada niza ruskih medija, isključivanje većeg broja banaka iz SVIFT-a i prekidanje trgovine dijamantima.

Prema mišljenju diplomata, dodatne sankcije bi trebalo da budu uvedene i Belorusiji.

Jedan od njih je, međutim, naveo da je „sve teže i teže dobiti neophodnu jednoglasnost u Evropskoj uniji“ kada je reč o novim antiruskim sankcijama.

15.45 - Kijev protiv predloga Makrona o davanju bezbednosnih garancija Rusiji

Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da je protiv predloga predsednika Francuske Emanuela Makrona da se Rusiji daju garancije bezbednosti.

- Sada, ako me pitate da li su Rusiji potrebne garancije bezbednosti, odmah ću vam odgovoriti: ja sam protiv toga - rekao je Jermak.

Ranije je Makron izjavio da buduća arhitektura bezbednosti Evrope, posle obnavljanja mira u Ukrajini, treba da uključi garancije bezbednosti za Rusiju. Baltičke zemlje, kao i niz drugih evropskih država, uputile su diplomatski demarš, u kojem su navele da su zabrinute zbog Makronove izjave.

AP Photo/Thomas Padilla, Pool
Emanuel Makron

Ministarstvo inostranih poslova Poljske je saopštilo da je protiv toga da Evropska unnija razmatra garancije bezbednosti za Rusiju.

14.46 - Ukrajina negira da je Soledar pod ruskom kontrolom

Portparol istočne ukrajinske vojne komande Sergej Čerevatij negirao je danas da je Rusija preuzela kontrolu nad gradom Soledar i rekao da su ukrajinske jedinice i dalje tamo.

- Naše jedinice su tamo, grad nije pod ruskom kontrolom - rekao je Čerevatij za Rojters u telefonskom razgovoru.

14.43 - Švajcarska zabranila izvoz svog oružja u Ukrajinu

Švajcarske vlasti zabranile su izvoz svog naoružanja u Ukrajinu, piše list „20 minuta“.

Naime, Španija je želela da isporuči Ukrajini naoružanje koje je proizvedeno u Švajcarskoj, ali saglasnost švajcarskih vlasti po tom pitanju nije dobila, navodi list.

Kao obrazloženje zvanični Cirih se pozvao na neutralni vojni status.

13.03 - Konašenkov saopštio nove uspehe ruske vojske

Ruski padobranci uništili su položaje ukrajinske vojske tokom oslobađanja Soledara nakon što su osvojili komandne centre i blokirali grad sa severa i juga tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Jutjub/ The Kremlin Stories
Igor Konašenkov

Ruski borbeni avioni uništili su tri ukrajinska ratna aviona i helikopter tokom oslobađanja Soledara, istakao je Konašenkov.

- U operacijama za oslobađanje grada, lovački avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništili su tri aviona i helikopter ukrajinskih vazduhoplovnih snaga koji su pružali vazdušnu podršku ukrajinskim trupama - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Ruski PVO sistemi oborili su devet raketa višecevnih raketnih sistema HIMARS američke proizvodnje, raketne bacače Olha i Uragan koje je ispalila ukrajinska vojska na uporišta ruskih trupa, precizirao je Konašenkov.

11.45 - Rusija: Soledar je oslobođen!

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 12. januara uveče završeno oslobađanje grada Soledara koji ima važan značaj za nastavak uspešnih ofanzivnih dejstava.

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su tokom oslobađanja Soledara tri aviona i helikopter koji su pružali vatrenu podršku ukrajinskoj vojsci, dok je ruska PVO u području grada oborila devet projektila ispaljenih iz sistema „Himars“, „Oljha“ i „Uragan“ u pravcu zauzetih uporišta. Samo u poslednja tri dana u Soledaru je likvidirano preko 700 ukrajinskih vojnika i preko 300 jedinica ukrajinskog oružja - navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

AP Photo/Libkos, File
 

10.57 - Uzbuna za vazdušnu opasnost na istoku Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom kijevskih snaga, izjavio je predstavnik lokalnih vlasti Anatolij Kurtev.

Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile i u Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

10.41 - NATO premešta izviđačke avione u Rumuniju, kako bi pratili ruske borbene aktivnosti

Severnoatlantski savez (NATO) će premestiti u Rumuniju nekoliko svojih izviđačkih aviona iz baze u Nemačkoj  da bi pratili rusku vojnu aktivnost.

Vazdušni nadzorni sistemi za upozoravanje i kontrolu (AWACS) trebalo bi da stignu u Bukurešt u utorak, 17. januara, "kako bi podržali pojačanu prisutnost saveza u regionu i pratili rusku vojnu aktivnost", saopštio je danas NATO.

Avioni AWACS, koji se obično nalaze u NATO bazi u Gajlenkirhenu kod Ahena, biće stacionirani u bazi rumunskih vazduhoplovnih  snaga u Otopeni blizu Bukurešta, nekih 200 kilometara od istočne granice te zemlje s Ukrajinom i tamo će ostati nekoliko nedelja.

AP Photo/Virginia Mayo
AWACS

- Dok ruski protivpravni rat u Ukrajini nastavlja da preti miru i bezbednosti u Evropi, ne sme da postoji sumnja u odlučnost NATO-a da zaštiti i odbrani svaki pedalj savezničke teritorije - rekla je Oana Lungesku, portparolka NATO-a.

Kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, NATO je povećao svoje vazdušno prisustvo u istočnoj Evropi dodatnim lovcima, osmatračkim avionima i tankerima. 

9.35 - Francuska šalje Ukrajini tenkove AMX 10-RC

Francuska nastoji da  isporuči Ukrajini lake borbene tenkove AMX 10-RC u roku od dva meseca, izjavio je danas francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim rekao da će Francuska isporučiti ili oklopna vozila ili tenkove AMX 10-RC, prenosi agencija Ria.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će svaka pošiljka iz Francuske koja sadrži oružje predstavljati legitimnu metu za ruske snage.

9.22 - Kimakovski tvrdi da su ruske jedinice opkolile Bahmut

Ruske jedinice su opkolile Bahmut, tvrdi Igor Kimakovski, savetnik vršioca dužnosti v.d. šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike, čije je pripajanje proglasila Rusija.

Kimakovski je za Prvi kanal rekao da je Bahmut u okruženju i da se sa obe strane formiraju udarne grupe koje opkoljavaju grad, a da oko Bahmuta snažno dejstvuje artiljerija, prenosi RIA Novosti.

AP Photo/LIBKOS
 

Bahmut je strateški grad i transportno čvorište preko kojeg se snabdevaju ukrajisnke trupe u Donbasu.

9.09 - Artjomovsk u obruču ruskih snaga

Ruske jedinice opkolile su Artjomovsk, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski za „Prvi kanal“.

On je podsetio da je uspeh u Soledaru rezultat pripremljene operacije: grad je opkoljen, protivnik tamo nije mogao da isporuči municiju niti da premešta trupe.

- U Artjomovsku je slična situacija. Grad je opkoljen. Sa dve strane se formiraju naše ozbiljne udarne grupe koje opkoljavaju grad. Već oko Artjomovska snažno deluje naša artiljerija. To nam uliva veliki optimizam - rekao je Kimakovski.

9.01 - Ministar odbrane Ukrajine: Mi smo defakto član NATO-a

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je Ukrajina de fakto članica NATO-a.
Reznikov je za Bi-Bi-Si rekao da je siguran da će Ukrajina dobiti nove isporuke oružja od zapadnih zemalja, uključujući tenkove i borbene avione.

- Ukrajina kao država i oružane snage Ukrajine postale su članica NATO-a. Defakto, a ne dejure (prema zakonu). Zato što imamo oružje i znamo kako da ga koristimo - istakao je Reznikov.

On ističe da je to činjenica i smatra da ta njegova tvrdnja neće biti shvaćena kao kontroverzna.

Profimedia/Pixabay
 

- Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti, de jure, postati članovi NATO-a - dodao je Reznikov.

Govoreći o situaciji u Soledaru, za koju ruske snage tvrde da ga kontrolišu, Reznikov je rekao da je "veoma teška", ali "pod kontrolom". 

7.39 - Uništeni položaji Ukrajinaca iz artiljerija

Rusko Ministarstvo odbrane pokazalo je snimak kako pripadnici ruske vojske gađaju ukrajinske položaje iz samohodnih artiljerija Msta-SM2.

Reč je o pripadnicima Zapadnog vojnog okruga koji uništavaju položaje ukrajinskih snaga na udaljenosti od oko 10 kilometara.

7.31 - Veliki napad ukrajinskih snaga na Donbas

Ukrajinske snage su tokom noći i jutra izvele snažan napad na teritoriju Donbasa, a među metama su se našli gradovi Donjeck, Jasinovata i Jakovljevka.

U poslednjem talasu granatiranja oko sedam časova po lokalnom vremenu ispaljeno je preko 20 raketa iz višecevnih raketnih lansera na Jasinovatu, Avdejevku i Jakovljevku. Nešto ranije, granatiran je i Donjeck kada je ispaljeno šest projektila kalibra 155 milimetara, a potom još tri i to na centralni deo grada.

Vlasti Donjecka navode i da je proteklog dana od granatiranja ukrajinskih snaga poginuo jedan civil, dok je još četvoro stanovnika ranjeno.

AP Photo/Libkos
 

Granatirano je selo i Mineraljno, a u ranim jutarnjim časovima ispaljeno je 10 raketa iz višecevnih raketnih lansera i pet projektila NATO kalibra iz haubica M777 koje je Kijevu isporučila Amerika.

7.18 -  Ukrajina zaplenila imovinu Rusije i Belorusije u vrednosti od 1,12 milijardi dolara

Ukrajina je prošle godine zaplenila imovinu Rusije i Belorusije u vrednosti od 41 milijardu grivna (1,12 milijardi dolara), saopštio je Biro za ekonomsku bezbednost Ukrajine.

- U svim krivičnim postupcima zaplenjena je imovina čija se vrednost procenjuje na 46,7 milijardi grivna (skoro 1,28 milijardi dolara). Ogromni deo – 41 milijardu (1,1 milijarda dolara) čine imovina i objekti prava svojine Rusije i Belorusije. Te aktive i imovina već su doneli 2,2 milijarde grivna (60,2 miliona dolara) prihoda državi - navodi se u saopštenju Biroa, preneo je Sputnjik.

7.10 - Pentagon: Ne vidimo znakove ofanzive na Ukrajinu iz Belorusije

Američka vojska ne vidi znakove da Rusija priprema ofanzivu na Ukrajinu iz Belorusije, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

- U ovom momentu nema nikakvih znakova ofanzivnih dejstava koji bi izgledali neizbežni. Ništa što bih smatrao alarmantnim - rekao je on na brifingu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike