Ruske snage kontrolišu zapadni deo Soledara, Gutereš bi da posreduje na potencijalnom mirovnom samitu

12.01.2023

22:58

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Ruske snage kontrolišu zapadni deo Soledara, Gutereš bi da posreduje na potencijalnom mirovnom samitu
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

Sukob u Ukrajini je ušao u 323. dan.

Ruske trupe tvrde da su preuzele kontrolu nad Soledarom, gradom kod Bahmuta, što Kijev negira.

Ruske pomorske snage započele su vojne vežbe u Kalinjingradu.

Vojna Uprava Harkova saopštila je da su ruske snage raketirale pijacu u tom gradu.

Najvažnije činjenice

U toku je 323. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.58 - Toliko za večeras!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.50 - Ukrajina zaplenila imovinu Rusije i Belorusije u vrednosti 1,12 milijardi dolara

Ukrajina je prošle godine zaplenila imovinu Rusije i Belorusije u vrednosti od 41 milijardu grivna (1,12 milijardi dolara), saopštio je Biro za ekonomsku bezbednost Ukrajine.

- U svim krivičnim postupcima zaplenjena je imovina čija se vrednost procenjuje na 46,7 milijardi grivna (skoro 1,28 milijardi dolara). Ogromni deo – 41 milijardu (1,1 milijarda dolara) čine imovina i objekti prava svojine Rusije i Belorusije. Te aktive i imovina već su doneli 2,2 milijarde grivna (60,2 miliona dolara) prihoda državi - navodi se u saopštenju Biroa, preneo je Sputnjik.

22.44 - Pentagon: Ne vidimo znakove ofanzive na Ukrajinu iz Belorusije

Američka vojska ne vidi znakove da Rusija priprema ofanzivu na Ukrajinu iz Belorusije, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

- U ovom momentu nema nikakvih znakova ofanzivnih dejstava koji bi izgledali neizbežni. Ništa što bih smatrao alarmantnim - rekao je on na brifingu.

21.55 - Španija će u četvrtak uveče primiti više od 220 ukrajinskih vojnika na obuku

- Ministarka odbrane Margarita Robles primiće 225 ukrajinskih vojnika i boraca u vazduhoplovnoj bazi Torehon koji će u narednih nekoliko nedelja biti obučavani u Španiji - navodi se u saopštenju.

Napominje se da će od ukupnog broja ukrajinskih vojnika koji su stigli u zemlju, oko 200, uglavnom mobilisanih civila bez vojnog iskustva, učestvovati u modulu osnovne borbene obuke u bazi pešadijske akademije u Toledu.

Preostalih 20 Ukrajinaca proći će osnovni kurs u puku protivvazdušne artiljerije u vojnoj bazi Kopero (provincija Sevilja) kako bi se upoznali sa protivvazdušnim sistemom „houk“, s obzirom da je šest ovih lansera Španija predala Ukrajini.

20.49 - Estonija: Isporuke naoružanja Kijevu - put ka miru

Premijerka Estonije Kaja Kalas na sastanku sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Talinu izjavila da su isporuke dodatnog naoružanja Ukrajini "put ka miru“.

- Videli smo da je nekoliko zemalja izvestilo o novim i efikasnim isporukama vojne pomoći Ukrajini. Nastavljam da pozivam saveznike i partnere da pregledaju svoje zalihe i da pošalju oružje Kijevu. To je put ka miru - rekla je.

20.00 - Ukrajinska vojska izgubila je 200 ljudi pri pokušaju organizacije kontranapada na Soledar, prenosi TV „RT“, pozivajući se na informacije presretnute preko radio-veze.

19.58 - Gutereš hoće da posreduje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš spreman je da bude posrednik u situaciji oko Ukrajine, ako sve strane zatraže to od njega, izjavio je na brifingu njegov portparol Stefan Dižarik, komentarišući objave o navodnom samitu, planiranom za 24. februar.

Ranije je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bodnar saopštio da je planirano da se „Samit za mir“ održi 24. februara u sedištu UN u Njujorku.

AP Photo/Theresa Wey
Antonio Gutereš

18.37 - Mišustin: Rusija suočena sa nečuvenom propagandom zapadnih medija

Čak i najstariji zapadni mediji bave se antiruskom propagandom u najgorem smislu, izjavio je premijer Rusije Mihail Mišustin u uvodnoj reči na ceremoniji dodele vladinih medijskih nagrada za 2022.

- Svi smo suočeni sa strašnim falsifikatima u zapadnim medijima, kako u najstarijim, nekada cenjenim medijima, tako i u novim resursima blogosfere koji se bave propagandom na najgori način - rekao je premijer Rusije, nazvavši rad stranih novinara agresivnim napadima na Rusiju.

18.04 - Zelenski: Municija stiže brzo i neprekidno

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da će ukrajinska vojska u Artjomovsku dobijati municiju „brzo i neprekidno“.

Zelenski je danas održao sastanak sa vrhovnim komandantom tokom kog se razgovaralo o situaciji na frontu.

- Posebna pažnja bila je posvećena borbama u Bahmutu (Artjomovsku) i Soledaru. Naglašavam da će jedinice koje brane ove gradove brzo i neprekidno biti snabdevane municijom i svime što je neophodno - napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

18.00 - Sirija potvrdila podršku ruskoj operaciji u Ukrajini

Sirijski predsednik Bašar al Asad potvrdio je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom ruskog predsednika za Siriju Aleksandrom Lavrentjevom podršku Damaska specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju, „trenutni globalni sukob u političkoj i medijskoj sferi dostigao vrhunac, a za intenziviranje ovog sukoba potrebna je veća jasnoća i postojanost političkih pozicija," istakao je sirijski lider.

SANA vía AP, Archivo
Bašar al Asad

16.20 - Nemačka ne bi trebalo da sprečava vojnu podršku Ukrajini

Nemačka ne bi trebalo da stoji na putu vojne podrške drugih zemalja Ukrajini, izjavio je nemački vicekancelar Robert Habek, komentarišući pritisak Poljske da pošalje borbene tenkove nemačke proizvodnje Leopard Ukrajini. 

- Nemačka ne treba da stoji na putu drugim zemljama u donošenju odluka za podršku Ukrajini, nezavisno od toga kakve odluke donosi Nemačka - rekao je Habek u Berlinu odgovarajući na pitanje novinara o inicijativi za stvaranje široke koalicije za isporuku oružja Ukrajini.

15.30 - Peskov: Putin podržava ideju podizanja starosne granice za regrutaciju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin konceptualno podržava ideju o povećanju starosne granice za regrutaciju, ali da detalje o tom pitanju treba da prosleđuje Ministarstvu odbrane.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

15.24 - Holandski operater upozorava na nestašice struje do 2030. godine

Holandski operater električne mreže TenneT saopštio je danas da bi u toj zemlji do 2030. godine mogle da vladaju nestašice struje.

Kako se navodi, domaća ponuda će u velikoj meri biti dovoljna da zadovolji potražnju u Holandiji do 2025. godine, međutim, očekuje se da će nesigurnost u snabdevanju značajno da poraste krajem decenije. 

14.18 - Zaharova: Zbunjuje nesaradnja Švedske u istrazi eksplozija na Severnom toku

Odbijanje Švedske da sarađuje sa predstavnicima ruske policije u istrazi o uzrocima eksplozija na gasovdima Severni tok i Severni tok 2, krajnje je  zbunjujuće, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Stokholm objašnjava da bi ta saradnja mogla navodno da predstavi bezbednosnu pretnju za Švedsku - rekla Zaharova i navela da Rusija ''sebe smatra stranom koja je pretrpela materijalnu štetu, a da ne govorimo o novčanim gubicima'', prenosi TASS.

- Rušenje infrastrukture koja je stvarana dugo godina je kolosalna šteta. Imamo pravo da dobijemo odgovarajuće informacije i da postavljamo pitanja i zahtevamo odgovore - rekla je Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

14.04 - Zapadni deo Soledara pod kontrolom ruskih snaga

Zapadni deo Soledara potpuno je pod kontrolom ruskih snaga, dok su mali "džepovi otpora" ukrajinskih oružanih snaga i dalje prisutni u tom gradu, izjavio je danas poslanik samorpoglassene Donjecke Narodne Republike i potpukovnik Narodne milicije DNR Andrej Bajevski.

On je rekao i da se čišćenje u gradu nastavlja.

- U ovom trenutku zaista postoje izolovani mali džepovi otpora u Soledaru, naši momci nastavljaju da potiskuju neprijatelja na ovim mestima. U celini, operacija se uspešno razvijala i već su zapadne periferije Soledara potpuno pod našom kontrolom - rekao je Bajevski tokom TV prenosa uživo, prenosi TASS.

13.52 - Osmani: Ukrajina ostaje glavni prioritet OEBS-a

OEBS mora dati rezultate u teškim vremenima, a Ukrajina ostaje naš glavni prioritet, izjavio je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, predstavljajući danas u Beču Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) program predsedavanja Severne Makedonije tom organizacijom.  

- Vojna agresija na Ukrajinu i dalje pokazuje svoje ružno lice. Mir je narušen. Ljudi i dalje umiru i pate. Naše je međusobno povjerenje duboko potkopano - upozorio je Osmani.

Printscreen/Twitter
 

On je dodao da će pod sloganom "Radi se o ljudima", predsedavanje Severne Makedonije OEBS-om 2023. godine biti fokusirano na ljude, "koji će biti sila koja će nas voditi u godini koja je pred nama".

12.42 - Peskov: Situacija oko nuklearke Zaporožje je alarmantna!

Kremlj ocenjuje situaciju oko Zaporoške nuklearne elektrane alarmantnom zbog tekućeg granatiranja tog objekta od strane Ukrajine, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- I dalje je zabrinjavajuća, ukrajinska strana i dalje smatra mogućim granatiranje elektrane - rekao je on.

11.48 - Kremlj: Granice DNR i LNR biće vraćene na one iz 2014. godine

Svi raniji ciljevi specijalne vojne operacije su i dalje aktuelni, uključujući oslobođenje Luganske i Donjecke Narodne Republike u granicama iz 2014. godine, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Vrhovni komandant nije govorio o novim ciljevima. Svi prethodni ciljevi ostaju na dnevnom redu - rekao je on novinarima, odgovarajući na pitanje da li ciljevi demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine ostaju nepromenjeni, ili su se pojavili novi.

Predstavnik Kremlja je upitan da li Rusija i dalje namerava da oslobodi DNR i LNR u granicama svojih regiona 2014. godine.

- Da, naravno, to su subjekti Ruske Federacije, oni moraju biti oslobođeni - odgovorio je Peskov.

Profimedia
Dmitrij Peskov

11.20 - Rusija uvela sankcije za 36 britanskih državljana

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uvelo je sankcije za 36 britanskih državljana, uključujući članove britanske vlade, pripadnike bezbednosnih i agencija za sprovođenje zakona i novinare, prenosi TASS.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je taj potez povezan sa "antiruskim kursom britanske vlade, koja nastavlja da aktivno primenjuje mehanizam ličnih sankcija i sprovodi intenzivnu propagandnu kampanju da bi diskreditovala zemlju i izolovala je u međunarodnoj areni", objavio je ruski servis BBC, a prenosi Gardijan.

Ministarstvo nije objavilo spisak imena onih koji su pod sankcijama, a od početka ruskog rata u Ukrajini, Moskva je najavila sankcije stotinama britanskih državljana kao odgovor na stav Londona o ratu.

9.42 - Moskalkova: Ukrajina spremna da nastavi dijalog u humanitarnim pitanjima

Ruski poverenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova izjavila je danas da može da vidi spremnost ukrajinske strane da nastavi dijalog o humanitarnim pitanjima.

- Ukrajinska strana ima pragmatičan pogled ova pitanja i spremna je za dijalog. Zasad, napravili smo određen pomak u potrazi za nestalim ljudima i povratak dece svojim porodicama. Nadam se da će se ovaj dijalog nastaviti. Najvažnije je da to pitanje  ne bi trebalo da se politizuje, već da se zasniva na humanitarnim i principima ljudskih prava - rekla je ona novinarima na marginama međunarodne konferencije ombudsmana u Ankari, preneo je TASS.

9.09 - Rusija tražila sastanak SB UN o Ukrajini 17. januara

Prvi zamenik predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski najavio je da će se 17. januara održati sastanak Saveta bezbednosti UN-a posvećenom Ukrajini koji je zatražila ruska vlada.

Profimedia
 

- Neću ulaziti u detalje o tome šta će se dogoditi u Savetu bezbednosti s našim podneskom o Ukrajini 17. januara. Neka naši protivnici za sada žive u neizvesnosti,  iako smo ih već navikli da na njihov antiruski sastanak, mi pokušavamo da odgovorimo svojim sastankom na temu koja im je neprijatna - napisao je diplomata, prenosi TASS.

Prethodno će sastanak Saveta bezbednosti UN-a o Ukrajini, kako je ranije objavljeno, biti održan 13. januara.

8.55 - Ruske trupe napredovale u oblasti Artjomovsk

Ruske trupe ozbiljno su napredovale u oblasti Artjomovsk, rekao je za jutjub kanalu "Solovjov lajv" Igor Kimakovski, savetnik vršioca dužnosti lidera DNR.

- Artiljerija potiskuje neprijateljske snage, u nekim delovima fronta ne mogu ni da izađu iz rovova. To se sada manifestuje na Donjeckom pravcu, broj napada na grad je smanjen. To ukazuje da naše trupe počinju da budu efikasnije. Prema tome, imamo određene pomake u pravcu Avdejevke, imamo ozbiljan napredak u području Artjomovska - rekao je on.

8.24 - Ekstremisti zapalili crkvu u selu Ovadno, u Volinjskoj oblasti Ukrajine, jer je hram odbio da pređe pod jurisdikciju nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine.

7.33 - Ukrajinske snage su granatirale Makejevku, predgrađe Donjecka, višecevnim sistemima, saopštile su vlasti DNR.

7.25 - Zelenski ismejao ruske tvrdnje o preuzimanju kontrole u Soledaru

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ismejao je ruske tvrdnje o preuzimanju kontrole nad gradom Soledarom na istoku Ukrajine i izjavio da borbe i dalje traju.

Ruska plaćenička grupa Vagner je u utorak saopštila da je preuzela punu kontrolu nad Soledarom, iako se borbe nastavljaju u centru grada, prenosi Rojters. Soledar je rudarski grad u blizini Bahmuta koji je bio u fokusu ruskog napada usmerenog na zauzimanje Donbasa.

- Teroristička država i njeni propagandisti pokušavaju da prikažu da je deo našeg grada Soledara u posedu Rusije. Međutim, borbe u Donjecku se nastavljaju - rekao je Zelenski u video obraćanju.

U posebnom saopštenju na Fejsbuku, Generalštab ukrajinskih oružanih snaga je saopštio da ruske snage trpe velike gubitke pokušavajući da zauzmu Soledar i preseku puteve za snabdevanja ukrajinskih jedinica.

Profimedia
Vladimir Zelenski

7.10 - Stanovnici DNR koji se vraćaju iz ukrajinskog zatočeništva prijavljuju mučenje

Ukrajinska vojska je zarobljene stanovnike samoproglašene Donjecke Narodne Republike mučila vodom, strujnim udarima i batinama, prenosi TASS pozivajući se na svedočenja bivših zatvorenika.

Oni su to izjavili u video-snimku objavljenom na Telegram kanalu ombudsmana DNR Darje Morozove.

- Prošao sam kroz sve metode mučenja: od elektrošokova do vreće za udaranje, a mučili su i vodom, ubadali igle u zglobove, pekli usijanim žaračem, udarali u rebra - rekao je jedan od vojnika.

7.00 - Rogov: Moral ukrajinske vojske u Zaporožju pada na vesti o gubitku Soledara

Moral ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti opada usled vesti o uspešnim operacijama ruskih snaga u Soledaru, u Donjeckoj Narodnoj Republici DNR, gde je zarobljeno nekoliko stotina ukrajinskih vojnika, rekao je vođa pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike