Ovako je govorio Tramp o koroni, pre nego što se od nje i razboleo

14.10.2020

07:32 >> 12:57

0

Ironično zvuči, ali predsednik SAD često je negirao opasnost koja preti od kovida

Ovako je govorio Tramp o koroni, pre nego što se od nje i razboleo
Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Prvi čovek Sjedinjenih Američkih Država u bolnici je, pod nadzorom lekara, jer mu je dijagnostikovan kovid.

On se oglasio iz bolnice rekavši da se uz pomoć lekara i medicinskih sestara oseća dobro. Koronu ima i prva dama Amerike, Melanija Tramp.

Osim njih dvoje, na koronu je pozitivno deset bliskih saradnika američkog predsednika, a među njima su šef kampanje Bil Stepijen i savetnik Kris Kristi.

Ne čudi, jer SAD imaju najveći broj zaraženih u svetu, više od 7,5 miliona. Neslavno prvo mesto drže i po broju umrlih, kojih je više od 200 hiljada.

Uprkos ovim brojkama, najmoćniji čovek sveta u javnosti nije nosio masku. Uveren je bio da je sve pod kontrolom. Tog stava je bio i na samom početku epidemije, kada je Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti obavestio o prvom slučaju koronavirusa u SAD. “Radi se o jednoj osobi koja je došla iz Kine. Pod kontrolom je. Sve će biti u redu”, rekao je tada Tramp.

Zaraza je, međutim, nekontrolisano počela da se širi. I dok je Amerika postajala novo žarište smrtonosnog virusa, Tramp je već februara predvideo “čudo zbog kog će korona nestati”.

-Nestaće. Jednog dana, poput čuda, nestaće. Moglo bi biti gore pre nego što bude bolje. A mogla bi i nestati. Videćemo šta će se dogoditi. Niko zapravo ne zna”, rekao je u februaru Tramp.

Početkom marta, Tramp je govorio da postoji tek šačica slučajeva, ali da će se to uskoro svesti na nulu. I dalje ga je čudila situacija sa koronom.

-Rekao bih da je to nešto što je iznenadilo ceo svet. Niko nije znao da će izbiti pandemija ili epidemija ovolikih razmera, rekao je Tramp na konferenciji za novinare.

Tanjug/AP Photo/Anupam Nath

Tada još, prvi čovek SAD najavljivao je vakcinu “vrlo brzo”.

Na dan kada je Njujork Tajms objavio čuvenu naslovnu stranu sa imenima 100.000 umrlih, Tramp je otišao da igra golf i pokazao šta misli o ovoj bolesti.

Kada je početkom aprila Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao inicijalne preporuke za nošenje maski za lice, Tramp je još jednom svojom izjavom pokazao nesumnjivo šta misli o koroni – on je rekao da masku neće nositi, a da svako može da odluči hoće li ili neće da je nosi.

U maju je tvrdio da je dramatično visok broj obolelih zpravo pokazatelj kapaciteta testiranja koje Amerika ima, te da je “ponosan” na toliki broj zaraženih.

Tramp je i u julu tvrdio da veliki broj zaraženih ozdravi u jednom danu. “Malo šmrcaju, ali brzo se oporave”, govorio je.

Bio je stava da koronavirus ne utiče gotovo ni na koga.

Uprkos tome i predsednik SAD i prva dama ohrabrivali su ljude da ostanu kod kuće i ponavljali preporuke stručnjaka.

Tog 2. oktobra saopštio je da su Melanija i on pozitivni na testu na koronu. Iz celog sveta stigle su poruke podrške i želje za brzim oporavkom.

Ostaje da vidimo kako će Tramp o koroni govoriti kada se izleči.

U izjavi koju je jutros objavio na svom Twitter nalogu, priznao je da se “ovo dogodilo jer nije bio spreman da posluša savete da se zatvori u Belu kuću i ne kontaktira ni sa kim.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike