Urinirali u predsedničkoj palati, lomili sve što su stigli: Ova vredna umetnička dela su uništena u Brazilu u neredima

10.01.2023

20:13

0

Autor: N. Pavlović

- Sve je smrdelo na urin i pivo - rekao je jedan član osoblja brazilske predsedničke palate

Urinirali u predsedničkoj palati, lomili sve što su stigli: Ova vredna umetnička dela su uništena u Brazilu u neredima
Jedan od brojnih uništenih portreta u zgradi Kongresa Brazila - Copyright AFP/Profimedia

Pristalice Žaira Bolsonara su upadom u brazilski Kongres i druge državne institucije uništili mnoga vredna umetnička dela, a iza sebe su ostavili pustoš.

Na portretu vojvode od Kašijasa, premijera iz 19. veka, nacrtani su brkovi u stilu Adolfa Hitlera, a slika se nalazila na drugom spratu predsedničke palate.

Remek-delo moderniste Emilijana di Kavalkantija, vredno milione dolara, probijeno je nožem sedam puta.

Čak ni medijska sala nije bila pošteđena divljanja nekoliko hiljada demonstranata koji su iskazali svoj bes prema novom predsedniku Luli da Silvi.

AP Photo/Eraldo Peres
Razbacani portreti nekadašnjih brazilskih lidera

Nakon što su upali u arhitektonsko zdanje Oskara Nimajera, urinirali su u toj prostoriji, a u obližnjoj sobi za fotografe su izvršili veliku nuždu.

- Sve je smrdelo na urin i pivo - rekao je jedan član osoblja palate.

"Ne dirajte umetnička dela"

Palata, Kongres i Vrhovni sud se nalaze na Trgu tri sile, a posle nereda koji su se odigrali u nedelju, izgledaju kao da ih je pogodila prirodna nepogoda. Prozori su razlupani, a enterijer uništen.

U muzeju senata demonstranti su ignorisali znak "Ne dirajte umetnička dela" i demolirali su kulturno i političko nasleđe Brazila koje se stvaralo stotinama godina.

Noževima su pocepani portreti Renana Kalheirosa i Žozea Sarnasa, koji su nekada predsedavali senatom.

Zauzvrat, demonstranti su ostavili sopstvena "umetnička dela" - grafite kojima su zahtevali da se Bolsonaro vrati na vlast državnim udarom kako bi se eliminisala "komunistička pretnja", kako oni vide Lulu.

- Đubrad - rekla je jedna čistačica ljuta na demonstrante dok je sa kolegama kupila staklo sa tepiha.

U kabinetu aktuelnog predsedavajućeg, Rodriga Pačeta, takođe je vladao pravi haos. Kablovi su visili sa plafona poput lijana, staklo je bilo razasuto svuda po podu, polupani su kompjuteri...

Lomili i kaldrmu

Kako prenosi Gardijan, slična situacija je bila i u predsedničkoj palati.

Kocke kaldrme su izvučene na ulazu, a pre samo nedelju dana na istom mestu je Lula inaugurisan čime su mnogi stekli utisak da će se zakoračiti u novu eru pomirenja, nakon četiri godine širenja mržnje i podela tokom Bolsonarovog mandata.

Radnici su čistili ukrasne česme i fontane.

AFP/Profimedia
Uništen ulaz u predsedničku palatu

- Svuda ima flaša, stakla i gumenih metaka - rekao je jedan zaposleni.

Pitanje je kako su demonstranti uopšte uspeli da upadnu u zdanje koje bi trebalo da je jedno od najobezbeđenijih u zemlji, pa je i sam predsednik Lula kritikovao odgovor policije.

Iako huligani nisu stigli do Lulinog kabineta, druge prostorije su demolirane i pokradene. Plafoni hodnika su išarani, a stolice prevrnute ili su bacane kroz polomljene prozore. Demonstranti su pokušali da zapale i jednu sofu.

Selso Amorim, Lulin blizak saradnik i nekadašnji ministar odbrane Brazila, rekao je da je njegova kancelarija takođe demolirana. Kako je rekao, nije mu bilo jasno kako bezbednosne snage i obaveštajne agencije nisu uočile ili zaustavile pretnju.

- Otpor je pružen tek kada je šteta načinjena, kao da je ovo bilo dozvoljeno da se dogodi - istakao je.

Uništen deo istorije

- Vrednost onoga što je uništeno je nemoguće izračunati zbog istorije koju predstavlja. Kolekcija umetničkih dela je prikaz svih predsednika koji su predstavljali brazilski narod - rekao je glavni kustos predsedničke palate Rožerio Karvaljo.

Među oštećenim delima se nalaze:

Mulati (As mulatas) - slika Emilijana di Kavalkantija je nožem probijena na sedam mesta. Vlasti su saopštile da vredi oko 1,5 miliona dolara

AFP/Profimedia
Uništena Kavalkantijeva slika

Zastava Brazila (Bandeira do Brasil) - slika brazilske zastave koja je bila izložena u prizemlju predsedničke palate. Pronađena je potopljena u vodi nakon što su demonstranti sprat demolirali aparatima za gašenje požara.

O flautista - bronzana skulptura Bruna Đorđija koja se procenjuje na oko 50.000 evra. Delovi su joj bili razasuti po hodniku trećeg sprata predsedničke palate.

Drvene skulpture Fransa Krajcberga - Demonstranti su ih lomili i bacali.

 

 

Uništen je i drveni sto nekadašnjeg predsednika Žuselina Kubičeka (1955-1960) koga su huligani koristili kao barikade.

Polomljeni su i brojni vitraži kao i sat iz 17. veka koga je tadašnji kralj Žoao IV dobio od Francuske.

Na svetu postoje samo dva takva sata, u izradi Baltazara Martinoa - časovničara Luja XIV - a drugi se nalazi u Versajskoj palati, ali je upola manji.

Kako je procenio jedan stručnjak, šteta naneta časovniku je nepopravljiva.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike