Bivši šef NATO-a sleteo na Tajvan, Danska se ograđuje: Vlada se ne meša u putovanja bivših političara (VIDEO)

03.01.2023

14:36

0

Rasmusena, bivšeg danskog premijera koji je vodio NATO između 2009. i 2014. godine, po dolasku je dočekao Vinsent Jao

Bivši šef NATO-a sleteo na Tajvan, Danska se ograđuje: Vlada se ne meša u putovanja bivših političara (VIDEO)
Copyright AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Nekadašnji generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen doputovao je u utorak na Tajvan, gde će se sastati sa predsednicom ostrva Caj Ing-ven. Do posete je došlo usred spora između Pekinga i Vašingtona, koji se međusobno optužuju da podstiču tenzije u regionu.

Rasmusena, bivšeg danskog premijera koji je vodio NATO između 2009. i 2014. godine, po dolasku je dočekao Vinsent Jao, najviši zvaničnik Tajpeja odgovoran za evropska pitanja.

On bi takođe trebalo da se sastane sa potpredsednikom Laj Čing-teom i ministrom spoljnih poslova Džozefom Vuom, saopštilo je ostrvsko ministarstvo spoljnih poslova.

- Poseta će se fokusirati na podršku demokratskog sveta Tajvanu i bližim odnosima između EU i Tajvana - navodi se u saopštenju trusta mozgova Alijansa demokratija (AoD) koji je Rasmusen osnovao 2017. godine.

Peking smatra Tajvan, koji ima zasebnu vladu od kasnih 1940-ih, delom svoje teritorije i oštro se protivi bilo kakvim oblicima diplomatskog priznanja Tajpeja.

 

 

Kina je u avgustu protestovala zbog posete liderke Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu i odgovorila pokretanjem kombinovanih vojnih vežbi oko ostrva. SAD i tajvanska vlada su zauzvrat optužile Peking za agresivno ponašanje.

Prošlog petka SAD i Kina optužile su jedna drugu za nepromišljene manevre u Južnom kineskom moru. Američka indo-pacifička komanda izvestila je da je kineski lovac J-11 proleteo opasno blizu njegovog izviđačkog aviona RC-135. Peking je u međuvremenu tvrdio da je američki avion odgovoran za incident.

Danska sledi „politiku jedne Kine“, uzdržavajući se od formalnog priznanja Tajvana kao nezavisne države. Ministar inostranih poslova Lars Loke Rasmusen rekao je 30. decembra da se vlada ne meša u planove putovanja bivših političara.

- Ovakve posete ne menjaju spoljnu politiku zemlje. Danska ima dobre trgovinske odnose sa Tajvanom, ali, u isto vreme, naša politika jedne Kine je čvrsta - rekao je ministar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike