Nastavljeni sukobi u Nagorno-Karabahu: Situacija se ne stišava, broj žrtava raste iz sata u sat (FOTO)

15.10.2020

15:20 >> 14:11

0

Stanovništvo pobeglo u podrume i skloništa

Nastavljeni sukobi u Nagorno-Karabahu: Situacija se ne stišava, broj žrtava raste iz sata u sat (FOTO)
Copyright AP Photo/Aziz Karimov

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da su se borbena dejstva na liniji razgraničenja Nagorno-Karabaha nastavila i danas.

Prema njenim rečima, borbe su trajale tokom cele prethodne noći, i to različitog intenziteta.

S druge strane, u Ministarstvu spoljnih poslova Jermenije tvrde da će snage Nagorno-Karabaha nastaviti da pružaju adekvatan odgovor sve dok Azerbejdžan ne prestane da provocira i vrši agresiju na taj region uz pomoć Turske i drugih militanata terorista.

Takođe navode i da je cilj Azerbejdžana od samog početka sukoba bio da sakrije podatke o napadima na gradove Nagorno-Karbaha, iako su zabeležene mnogobrojne civilne žrtve i naneta je znatna materijalna šteta kada je reč o civilnoj infrastrukturi.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Od pregovora još ništa.

Pratili ste i ovog dana 24 sedam iz minuta u minut…

 

Iran zapretio Jermeniji i Azerbejdžanu: Meci i rakete pogađaju naše područje, vodite računa

Iran je upozorio da će preduzeti recipročne mere ako se borbe između njegovih suseda Jermenije i Azerbejdžana preliju i ugroze sigurnost preko granica.

Tanjug//Hayk Baghdasaryan/Photolure via AP

Iranski ministar unutrašnjih poslova Rahmani Fazli pozvao je dve zemlje da obuzdaju borbe nakon što su krajem prošlog meseca izbili sukobi zbog dugogodišnjeg rata oko regije Nagorno-Karabah.

– Neki meci i rakete pogodili su područja Irana, a mi smo ih podsetili da treba da preuzmu bolju kontrolu, a ako se tako nastavi, daćemo im mnogo jače upozorenje i po potrebi preduzeti mere – rekao je on.

Lavrov: Moskva spremna za susret o Nagorno-Karabahu

Printscreen/Youtube, Channel 4 News

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je tokom telefonskog razgovora sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim potvrdio spremnost da se u Moskvi održi sastanak ministara spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije o Nagrono-Karabahu uz učešće kopredsednika Minske grupe OEBS.

Jerevan: Neprijatelj upao u zamku, pa pretrpeo poraz

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan ispričao je na brifingu za novinare kako je jermenska vojska na jednom od punktova na jugu Nagorno-Karabaha izvela fantastičan manevar usled čega je azerbejdžanska strana pretrpela poraz i velike gubitke.

„Neprijatelj se tokom dana radovao svojoj maloj pobedi, pokazivao video iz navodno zauzetog jermenskog naselja. Ali, zahvaljujući mudrom manevru naših snaga na jugu Arcaha je ubijeno više od 200 protivničkih vojnika. Upravo zato kažemo da premeštanje snaga nije važno, važni su rezultati“, rekao je on.

Portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan je na svom Fejsbuk profilu napisala da je vojska naterala protivnika u zamku i potom uništila.

Baku: Jermenska vojska ponovo gađa Gandžu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da jermenske oružane snage ponovo gađaju grad Gandža. Reč je o gradu koji je na teritoriji Azerbejdžana i van zone konflikta u Nagorno-Karabahu.

U Bakuu su juče u više navrata saopštavali o tome da se ovaj, drugi po veličini azerbejdžanski grad, nalazi na udaru jermenske vojske, ali je zvanični Jerevan to demantovao i to nazvao kampanjom Bakua s ciljem širenja dezinformacija.

Snage Karabaha se povlače sa više tačaka linije razdvajanja

Portparol predsednika Nagorno-Karabaha, Vagram Pogosjan, izjavio je da vojska povukla jedinica sa više tačaka duž linije razdvajanja.

– Vojska je postigla cilj, sada smo povukli snage kako bi se izbegle nepotrebne žrtve i naneli veći gubici protivniku – poručio je na društvenim mrežama Pogosjan.

Karo Sahakyan/ArmGov PAN Photo via AP

U borbama poginuo bivši fudbaler

Bivši igrač fudbalskog kluba Alaškert-2 iz prve lige prvenstva Jermenije Liparit Daštojan poginuo na prvoj liniji fronta u Karabahu.

O pogibiji Daštojana saopštila je pres-služba kluba.

Ցավալի լուր առաջնագծից: «Ալաշկերտ-2»-ի նախկին ֆուտբոլիստ Լիպարիտ Դաշտոյանը արիաբար միացավ իրենց կյանքը Հայրենիքին…

Posted by FC Alashkert on Понедељак, 05. октобар 2020.

– Bivši igrač ‘Alaškenta-2’ Liparit Daštojan postao je jedan od heroja koji su dali svoje živote za otadžbinu. Počivaj u miru, vojniče – navedeno je u saopštenju.

NATO zatražio momentalni prekid ratnih dejstava

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je danas od Jermenije i Azerbejdžana da momentalno obustave oružane sukobe.

– Ne postoji vojno rešenja za Nagorno Karabah. Podržavamo svaki napor da se rešenje pronađe na miran način – rekao je Stoltenberg i upozorio da svakodnevno raste broj žrtava ovog sukoba.

Karabah apeluje na OEBS: Priznajte nezavisnost naše republike

Ministarstvo inostranih poslova nepriznate republike Nagorno-Karabah pozvalo je Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prizna nezavisnost republike, saopšteno je putem Telegram-kanala spoljnopolitičkog resora Karabaha.

– Pozivamo međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Republike Arcah kako bi se građanima osigurala prava na život i miran razvoj – navedeno je u saopštenju.

Kako prenosi Sputnjik, Ministarstvo ističe da „međunarodno priznanje Arcaha u trenutnim okolnostima predstavlja jedini efikasan mehanizam ponovnog uspostavljanja mira i bezbednosti u regionu“.

Šampion u dizanju tegova poginuo u borbama u Nagorno-Karabahu

Jermenska powerlifting federacija (APF) je saopštila da je višestruki državni prvak u dizanju tegova Tatul Harutiunian poginuo u borbama u Nagorno-Karabahu.

Vest o njegovoj smrti je objavljena na Facebooku bez detalja.

Ցավով տեղեկացնում ենք, որ Արցախյան թեժ մարտերում զոհվել է Հայաստանի ուժային եռամարտի հավաքականի անդամ, Հայաստանի բազմակի…

Posted by Armenian Powerlifting Federation on Недеља, 04. октобар 2020.

– S velikom tugom obaveštavamo da je tokom intenzivnih borbi poginuo član APF-a, višestruki prvak Jermenije i dobar prijatelj Tatul Harutiunian. Počivaj u miru heroju – navodi se u saopštenju.

Ubijena 93 plaćenika iz Sirije

U Nagorno-Karabahu ubijena su 93 plaćenika iz Sirije, od kojih su tela 53 plaćenika u nedelju transportovana nazad u tu bliskoistočnu zemlju, saopštili su Sputnjiku izvori u sirijskoj opoziciji koji su upoznati sa situacijom.

– U Siriju su u nedelju isporučena tela 53 plaćenika, te je ukupan broj ubijenih sirijskih plaćenika 93 – rekao je jedan od sagovornike agencije.

Pored toga, prema njegovim podacima, prošlog vikenda je treća partija sirijskih plaćenika krenula u zonu sukoba u Karabahu.

– Poslato je 430 osoba – rekao je izvor.

Drugi izvor u sirijskoj opoziciji je ranije rekao da se prema stanju od 1. oktobra u Karabahu nalazilo 322 opremljena plaćenika iz Sirije.

S tim u vezi, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je ranije da Francuska raspolaže informacijama da su se sirijski militanti uputili u Nagorno-Karabah kako bi učestvovali borbenim dejstvima. Istovremeno, jermenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Tursku da je obučila i prebacila hiljade plaćenika u Nagorno-Karabah iz regiona koje je okupirala u severnoj Siriji.

Šefovi diplomatija Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su ranije telefonom o eskalaciji situacije u Nagorno-Karabahu i istakli da je nedopustivo uvlačenje militanata iz drugih regiona u sukob. Azerbejdžan je odbacio te tvrdnje rekavši da su lažne informacije o tome da Baku angažuje plaćenike u sukobu u Nagorno-Karabahu, između ostalog i turske.

Novi napad na Stepanakert

Nove eksplozije odjeknule su u prestonici Nagorno-Karabaha, prenose reporteri sa lica mesta.

Kako se pretpostavlja, granate su pale nedaleko od centra Stepanakerta.

Azerbejdžanska vojska gađa Stepanakert turskim naoružanjem

Azerbejdžanske snage granatiraju prestonicu Nagorno-Karbaha koristeći raketne sisteme turske proizvodnje „Kaisgra“, izjavio je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

Pored turskih raketnih sistema u granatiranju Stepanakerta koriste se i sistemi „Smerč“ i „Polonez“, dodao je on.

Crveni krst: Humanitarna katastrofa u Nagorno-Karabahu

Zara Amatuni, predstavnica Međunarodnog Crvenog krsta u Jermeniji, izjavila je u intervjuu za televiziju RT da se u Nagorno-Karabahu događa humanitarna katastrofa nesagledivih razmera.

– Poslednjih dana beležimo ozbiljnu eskalaciju sukoba. Od samog početka borbi, 27. septembra, imamo osoblje na liniji razgraničenja i to, naglašavam, na obe strane. Oni prate sve humanitarne posledice vojnih aktivnosti, a do nas stižu izveštaji o velikom broju poginulih i povređenih na obe strane. Među njima je mnogo civila, ima mnogo žena i dece. Pored toga, veliki broj ljudi napušta svoje domove, ali trenutno nemamo dovoljno podataka da sagledamo dimenzije ove humanitarne katastrofe – navela je Amatuni.

Počela azerbejdžanska ofanziva na južnom delu fronta

Azerbejdžanske snage otpočele su snažnu ofanzivu na južnom delu fronta. Snage odbrane Nagorno-Karabaha preduzimaju odbrambene mere protiv napadača, saopštila je portparol MO Jermenije Šuašan Stepanjan.

U toku je jako grantiranje Stepanakerta i Šušija.

Objavljen snimak napada na Stepanakert

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan objavila je video-snimak napada na prestonicu nepriznate republike Nagorno-Karabah.

 

Sprema se krupna ofanziva?

 

Ministarstvo odbrane Jermenije upozorava da ima informacijama da oružane snage Azerbejdžana pripremaju krupnu ofanzivu na teritoriju Nagorno-Karabaha.

Nije precizirano u kom obimu i u kom pravcu će ofanziva biti sprovedena.

Odjekuju eksplozije i jutros, magla pravi probleme

Reporter RIA Novosti je javio da su  se jutros dogodile četiri eksplozije u blizini glavnog grada Nagorno-Karabaha.

Nisu poznate tačne lokacije gde su granate pale i da li u napadu ima nastradalih. Glavni grad  Stepanakert je i juče granatiran, kao i u noći između subote i nedelje, pa se stanovništvo spustilo u podrume i skloništa.

Izveštač javlja i da je u glavnom gradu ove nepriznate republike gusta magla od jutros zbog koje je teško koordinisati napade, budući da su mete izuzetno teško uočljive.

Tanjug/David Ghahramanyan/NKR InfoCenter PAN Photo via AP)

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike