Medvedev: Svet balansira na ivici svetskog rata, Rusija će činiti sve da spreči nuklearnu katastrofu

25.12.2022 | 21:56

Autor: 24sedam

Jedino što danas sprečava neprijatelje Rusije da pokrenu pravi rat jeste shvatanje da će se Moskva rukovoditi osnovama državne politike Rusije

Copyright Profimedia

Rusija će učiniti sve da spreči treći svetski rat i nuklearnu katastrofu, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Ako ne dobijemo (garancije maksimalne bezbednosti koje će odgovarati Rusiji), napetost će trajati u nedogled. Svet će nastaviti da balansira na ivici trećeg svetskog rata i nuklearne katastrofe. Mi ćemo činiti sve da ih sprečimo - napisao je Medvedev u svom članku za „Rusku gazetu“.

On je dodao da geopolitičke tenzije u svetu stalno rastu.

- SAD se i dalje nisu odvikle da vode poslove u svom omiljenom primitivnom kaubojskom stilu: ako ti se ne sviđa kako je postavljen sto – prevrni ga. Ali svaki put nailaze na sve jači otpor onih koji ne žele da se potčinjavaju. Svoje pozicije na svetskom tržištu jačaju Kina, Indija i zemlje Bliskog istoka. Latinska Amerika i Afrika apsolutno ne žele da se potčinjavaju diktatu Sjedinjenih Američkih Država - objasnio je Medvedev.

Profimedia
 


On je dodao da Rusija na ovim kontinentima ima dovoljno partnera i istomišljenika sa kojima sada vodi intenzivan dijalog.

Jedino što danas sprečava neprijatelje Rusije da pokrenu pravi rat jeste shvatanje da će se Moskva rukovoditi osnovama državne politike Rusije u oblasti nuklearnog obuzdavanja i, u slučaju pretnje, delovati prema njima, ocenio je Medvedev.

On smatra da Zapad „iz sve snage podržava ludi kijevski režim“ i pita da li je spreman „rukama Kijeva pokrene pravi rat protiv nas, uključujući i nuklearni“.

- Nevolja je u tome što u ovom slučaju niko kasnije neće moći da shvati šta je to bilo – uzvratni udar ili preventivni. To, naravno, plaši zapadne dobrotvore, koji su dugo vremena u ukrajinsku političku rulju dugo ulivali iluzije neranjivost i nekažnjivost u zamenu za potpunu poslušnost - dodao je on.

Stoga, prema njegovim rečima, „zapadni svet balansira između goruće želje da maksimalno ponizi, uvredi, raskomada i uništi Rusiji, s jedne strane, i želje da izbegne nuklearnu apokalipsu sa druge“.

Medvedev smatra da su novi sporazumi o razoružanju trenutno nerealni i nepotrebni, ali što pre Rusija dobije garancije maksimalne bezbednosti, pre će se situacija normalizovati.

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/02/01/64c4e9aeb45738d81958c8c2/uhd/64c4e9aeb45738d81958c8c2.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c8c2",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/4665-2177-thumb-thumb-thumb.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam