Tramp je jedini na svetu dobio trostruku terapiju: Šta to govori o njegovom pravom zdravstvenom stanju?

16.10.2020

07:18 >> 10:55

0

Ako se zarazite koronavirusom, postoje velike šanse da nećete dobiti terapiju koju je primio američki predsednik Donald Tramp

Tramp je jedini na svetu dobio trostruku terapiju: Šta to govori o njegovom pravom zdravstvenom stanju?
Copyright Donald Tramp Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

Ako se zarazite koronavirusom, postoje velike šanse da nećete dobiti terapiju kakvu je primio američki predsednik Donald Tramp. Ono što je sigurno jeste to da Tramp pripada posebnom krugu ljudi i da je dobio posebnu negu, ali ta trostruka terapija nije dostupna “običnim smrtnicima”.

– Osećam se zaista dobro. Nemojte se plašiti kovida. Nemojte da dozvolite da upravlja vašim životom. Razvili smo, za vreme Trampove administracije, neke zaista sjajne lekove i stekli određena saznanja​. Osećam se bolje nego pre 20 godina – napisao je Tramp na Tviteru, zaboravljajući da napomene da je on prvi predsednik koji je dobio posebnu terapiju za virus koji svakodnevno ubija na hiljade ljudi.

Pre nego što je hospitalizovan, Tramp je primio eksperimentalni koktel antitela kompanije “Regeneron”, koji je imao obećavajuće rezultate kad je testiran na 275 pacijenata. Međutim, terapija još nije dobila dozvolu američke Uprave za hranu i lekove.

Osim toga, Tramp je dobio čuveni “remdesivir” i “deksametazon”, koji je tek nedavno odobren za lečenje koronavirusa.

– Predsednik je jedini pacijent na planeti koji je dobio ovu kombinaciju lekova – kaže dr Džonatan Rajner, profesor sa Univerziteta “Džordž Vašington”.

– Naravno, on je predsednik SAD. Dobiće medicinski tretman kakav zaslužuje i sve ono što je na raspolaganju, bez obzira na to da li je odobreno u hitnim slučajevima ili ne, kao što je to slučaj sa terapijom antitelima – rekla je epidemiolog dr Sema Jasmin. – Ali postoji 210.000 Amerikanaca koji su umrli tokom proteklih nekoliko meseci jer je odgovor na pandemiju bio loš. I sigurno nisu dobili pristup ovoj vrsti lečenja.

To nije jedina prednost koju je Tramp imao u poređenju sa stotinama hiljada drugih Amerikanaca koji su hospitalizovani sa koronavirusom.

Što se tiče “remdesivira”, klinička istraživanja su pokazala da nakon pet dana upotrebe nekim pacijentima donosi oporavak. Ipak, Trampa su pustili iz bolnice posle samo tri dana.

– Neki pacijenti koji su se oporavili zahvaljujući “deksametazonu” ipak su umirali mesec dana kasnije.  Na osnovi ispitivanja znamo da taj lek smanjuje smrtnost, ali i pacijenti na kojima je testiran imali su 23 odsto smrtnosti u 28 dana. Jedini zaključak koji se nameće je da su predsednikovi lekari mislili da je on u smrtnoj opasnosti kad su odlučili da mu daju ovu trostruku terapiju – kaže Rajner.

Predsednik Donald Tramp od petka uveče je u vojnoj bolnici “Volter Rid” u Betezdi, u predgrađu Vašingtona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike